Fordeler med sanserom på skolen

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Fordeler med et sanserom har blitt mye tydeligere de siste årene. Nøkkelindikatoren er stadig økende antall sanserom på skole, barnehage, dagsenter og behandlingssted. Selv om sanserom hjemme er selvfølgelig utrolig gunstig, deres tilstedeværelse på skolene sprer fordelene de gir til andre områder. Les videre for å finne ut hvorfor skolen din skal ha et sanserom!

Hva er et sanserom og hva er fordelene med sanserom på skolen?

Et sanserom (også referert til som et ‘stille’ eller ‘beroligende’ rom) er et spesielt rom som bruker sansekontrollerte teknikker for å få positive effekter hos individer som sliter med sensorisk overbelastning, hvorav mange er folk med spesielle behov. Fordelene med å ha sanserom eller beroligende rom på skole er rikelig. Å ha et sanserom på skolen:

 • gir et trygt og støttende rom for å slippe unna støyen fra et travelt klasserom
 • fremmer inkludering av elever med spesielle behov i vanlige skoler (ganske mange av autistiske elever er for tiden i vanlige skoler)
 • hjelper foreldre som ikke har råd til private sanserom hjemme
 • lar elever med spesielle behov lykkes faglig ved å gi dem verktøyene og det trygge rommet de trenger for å konsentrere seg og lære
 • reduserer presset på lærerne i klasserommet
 • gjør det mulig for elevene å oppleve effektive sansestrategier utenfor hjemmet
 • behandler elevenes følelser på en effektiv og skånsom måte
 • lindrer og regulerer emosjonelle- og atferdsvansker
 • tilrettelegger for et bredt spekter av spesialpedagogiske behov, fra autistiske individer til elever med lærevansker, og til og med de med fysiske funksjonsnedsettelser
 • gjør det mulig for elevene å utvikle og lære i sitt eget tempo, uten press
 • har en knock-on effekt på alle elvers læring, ved å begrense distraksjoner og redusere belastningen på undervisningsressursene
 • kan brukes av andre elever som en avslappende sone eller for å utvikle ferdigheter
 • reduserer risikoen for at det oppstår krisesituasjoner som påvirker alle elever

Selv om det kan eksistere hindringer for å ha egne sanserom på skoler, kan disse overvinnes, og de blir langt oppveid av fordelene de gir.

Hvordan komme i gang med et sanserom på skolen

Å skape et effektivt sanserom avhenger helt av å velge de rette sensoriske produktene for å fylle rommet på riktig måte. Mens private sanserom er skreddersydd for å oppfylle et bestemt individs sansebehov, vil du i et delt sanserom imøtekomme flere ønsker. Du trenger ikke å bekymre deg fordi dette er helt oppnåelig med god rådgivning og de riktige produktene.

Ulike sanserom kan i stor grad kategoriseres som enten beroligende eller interaktive. Noen produkter passer til det ene eller det andre, mens flere tilfredsstiller begge deler og kan brukes til å stimulere eller roe. Boblerør er for eksempel beroligende å se på men stimulerer likevel visuell og kommunikativ utvikling.

For den faktiske utformingen av rommet er rette vegger, tilpassede hjørner og god plass mest fordelaktig. Det å male rommets vegger i beroligende farger også vil hjelpe massivt. Avstå fra å ha vinduer i sanserommet ditt hvis det er mulig. Dette vil gjøre det mulig for deg å kontrollere rommets belysning på en bedre måte. Til slutt, bygg sanserommet ditt i en rolig del av skolen (dvs. ikke ved siden av lekeplassen eller gymsalen!).

Hvis du investerer i sanserom startpakke eller sanserom sett kan du skape et enkelt men effektivt sensorisk rom på et begrenset budsjett. Mindre sensoriske elementer kan også legges opp for å skape et effektivt sanserom.

Gatwick flyplass sanserom

Sanserom i andre offentlige arenaer

Vi har allerede sett fordelene med sanserom i omsorgsboliger som fører til økt kommunikasjon mellom beboere og omsorgspersoner. Dette også hjelper beboere med en bedre forståelse for miljøet rundt seg, noe som forbedrer atferd og humør. Sammen med skoler vokser også antall sanserom i travle offentlige arenaer, som kjøpesentre , flyplasser og fotballstadioner. Å ha trygge plasser i disse overveldende miljøene gjør det mulig for de med lærings- og sansevansker å få den støtten de trenger, uansett hvor de er. Alle skal kunne nyte livet til fulle!

Hvis du trenger hjelp til å sette opp skolens sanserom, kan du kontakte sensoriske eksperter på Amajo i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s