Brukerhistorier – ADHD og kuledyne

Bilde: Protac

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

9 år gammel gutt med ADHD

Observert effekt: «Gutten vår gråt og gråt hver natt siden han var født og ikke ville sove. Nå har han prøvd kuledyne i 14 dager og det fungerer. Vi trodde det var en løgn! At det bare var fordi det var ny, men nå har han sovet uten problemer i 14 dager, det er som å få en ny gutt, ikke minst for oss som ikke har fått skikkelig søvn på så mange år. Humørsvingningene hans er nesten borte og han kommer ut på kjøkkenet om morgenen med et smil på leppene. Han sa en gang at det nesten var på tide å legge seg. Jeg kan bare beklage at det har gått 9 år før vi har funnet noe som kan brukes ”.

Bilde: Protac

8 år gammel gutt med ADHD

Utfordring: Vanskelig å sovne. Foreldrene sitter hos ham i 3 timer før han sover, og da våkner han ofte om natten.

Observert effekt: Han prøver å sove med dynen og etter 10 minutter sovner han. Han sover nå hele natten og er helt uthvilt når han våkner om morgenen.

10 år gammel jente med ADHD

Utfordring: Har problemer med sensorisk integrasjon. Hun er også fysisk urolig. Jenta er taktil sjenert og føler seg ukomfortabel med klær. Hun har vanskeligheter med nær fysisk kontakt med andre og sover dårlig om natten.

Observert effekt: Jenta legger seg under dynen når hun føler at hun trenger det. Hun prøver å sove med den om natten og sover nå rolig. Hun føler seg mye bedre dagen etter. Det har også betydd at hennes taktile sjenanse har blitt mindre, slik at hun kan bruke langermede bluser uten å føle seg ukomfortabel.

Bilde>: Protac

Gutt med ADHD

Observert effekt:  «Vi har nå hatt kuledyne på lån i 14 dager. Det tok bare noen få minutter etter at kuledynen hadde ankommet før han kravlet inn i den, koste seg og sovnet. Han har ADHD og han Han har funnet så mye fred med dynen. Han sovner uanstrengt på kvelden der det pleide å ta 2- 3 timer – han er godt uthvilt om morgenen, og vi kan alle føle en forskjell. Jeg tror jeg har et nytt liv selv! Som foreldre har vi plutselig tid for oss selv og hverandre på kvelden – det er en lykkelig historie! «

6 år gammel jente, diagnostisert med ADHD og Tourette.

Observert effekt: Da vi fikk diagnosen på sykehuset, hadde vi allerede store problemer med søvn og nattesøvn. Hun har alltid sovet veldig dårlig om natten, og har tatt utrolig lang tid å sovne. Det har blitt verre og verre. Noen netter kan hun være våken i flere timer, og dette fører selvfølgelig til at hun er veldig sliten i løpet av dagen. Etter at vi startet med medisinen, ble det verre, ettersom bivirkningene av medisinen hennes er søvnvansker.

Da vi ble utskrevet fra sykehuset, fikk vi lov til å låne en kuledyne. Det endret hverdagen vår totalt. Hun sovnet i løpet av 15 minutter og sov gjennom hele natten. Det var som å komme til himmelen for å få en frisk og uthvilt datter hver dag. Hverdagen vår med kuledyne er helt annerledes både hjemme og på skolen.

Vi håper du hatt nytte av å lese disse brukerhistorier. Se alle våre kuledyner her eller snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuledyne.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

4 kommentarer

 1. jeg lurer på om det stemmer at slik kuledyne nå er noe man kan søke NAV om. Jeg har forsøkt å søke på NAV sine siden men finenr bare fortsatt at det IKKE er godkjent som hjelpemiddel. Kan dere si noe om det, og evt under hvilken paragraf det kan søkes eller om hvilke spesifikke diagnoser det eventuelt gjelder. eller hva man må skrive for å få det godkjent. Tusen takk på forhånd. Hilsen Kristin Edwardsen.

  Liker

 2. Hei. Jeg har fått inntrykket av at man fokuserer på dårlig/sen innsovning når det gjelder kuledynen. Bortsett fra det, er det noen indirekte effekter ved bruk av dynen? Gutten min på 8 år sovner greit på kvelden, og sover hele natten. Men det jeg lurer på er om kuledynen kan forbedre kvaliteten på søvnen?

  Liker

  1. Hei, kuledyne brukes både til innsovning og bedre søvn. Det er absolutt en fordel å prøve det. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra kunder som føler at de sover mye bedre. Dette er selvfølgelig veldig individuelt.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s