Hva er sensorisk diett og hvordan skiller sensoriske dietter seg?

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

For best å forstå den sensoriske dietten, hjelper det å sammenligne det med en vanlig diett. En vanlig diett bør være balansert, med en blanding av forskjellige matvarer; i denne forstand er en sensorisk diett ikke annerledes. Akkurat som med en vanlig diett, kan en person kreve ekstra eller mindre av en viss matvare på grunn av sitt individuelle behov – det samme kan sies om vår sensoriske diett på grunn av våre individuelle sansebehov.

OT Patricia Wilbarger nevnte sensorisk diett for første gang i 1984. En sensorisk diett er i hovedsak justering av sensoriske innspill slik at de passer til den enkeltes spesifikke sensoriske behov. Dette gjøres ved å bruke egnede sensoriske produkter og aktiviteter som sammen danner en målrettet sensorisk strategi for å imøtekomme disse behovene. For barn blir disse aktivitetene ofte integrert i lek . Det å ha den rette sensoriske dietten forbedrer arbeidsytelsen og hjelper til bedre funksjon av sensoriske prosesseringssystemer. Den også bidrar til å utvikle viktige ferdigheter som grov- og finmotorikk.

Hvem trenger å tenke på sensorisk diett?

Selv om barn er vanligvis i fokus når vi diskuterer sensorisk diett, har vi alle sensoriske behov som krever riktig type og mengde sensorisk innspill. Mange av oss engasjerer oss i sensoriske strategier enten vi innser det eller ikke. Noe så enkelt som å vri seg når vi er ukomfortable, tappe fingrene når vi konsentrerer oss, eller ta et varmt bad når vi vil slappe av, er alle sensoriske strategier.

Hvilke utfordringer kan sensoriske dietter hjelpe med?

Sensoriske dietter bekjemper en rekke utfordringer gjennom målrettede sensoriske innspill. Disse inkluderer: impulsivitet, dårlig oppmerksomhet, overreaktivitet, følelsesmessig ekstremisme, nedsmelting, aggressiv atferd, sansesøkende og sansemotstandende atferd, problemer med sosialisering, søvnproblemer og motstand mot visse strukturer, blant andre.
Selv om voksne kan/bør passe på sin sensorisk diett, er det sant at barn trenger mer omsorg og oppmerksomhet. Hyperaktive barn krever beroligende innspill mens understimulerte barn trenger mer aktiverende sensoriske innspill.

Hvordan skiller sensoriske dietter seg?

I tillegg til mindre forskjeller i sensorisk diett basert på alder og personlighet, krever individer fra spesielle grupper og med visse forhold enda mer skreddersydde dietter på grunn av deres spesifikke sensoriske behov. For eksempel vil en sensorisk diett for noen med ADHD se annerledes ut enn den sensoriske dietten til et autistisk individ, som igjen vil avvike fra den sensoriske dietten til noen som ikke kan plasseres i noen av disse spesielle gruppene. Ettersom sensoriske dietter er utrolig individuelle og de er skreddersydd for hver person, er ingen to de samme.
En sensorisk diett er derfor mest fordelaktig for en person med sensoriske utfordringer. To av de spesielle gruppene som har mest nytte av sensoriske dietter er ADHD og autistiske personer, selv om flere andre grupper kan ha nytte av dem.

  • En sensorisk diett for ADHD: personer med ADHD opplever ofte impulsivitet og hyperaktivitet, og mangler oppmerksomhet. Derfor bør deres sensoriske dietter være rettet mot disse spesifikke områdene.
  • En sensorisk diett for autisme: siden autisme er en utviklingshemming med livsvarige effekter, er det avgjørende å ha en solid sensorisk strategi på plass. Selv om autisme dekker et stort spekter og derfor oppleves annerledes for forskjellige personer, de viktige spørsmålene autistiske individer står overfor er kommunikasjon og sosialt samvær, og derfor bør deres sensoriske dietter reflektere dette.

Fylle opp sensorisk diett med sensoriske strategier

Ved å bruke riktige sensoriske produkter og aktiviteter kan du lage en sensorisk strategi for å imøtekomme spesifikke sensoriske behov, som i stor grad vil lindre sensoriske vansker. Vi kommer til å skrive mer om idéer til aktiviteter for sensorisk diett i bloggen etterhvert.
Ved siden av sensoriske aktiviteter er en hel rekke sensoriske produkter som også gir sensoriske løsninger. Det å benytte de rette sensoriske produktene er derfor en sentral del av å bygge en sensorisk strategi. De kan brukes individuelt eller som del av et sanserom. Sanserom gir et komplett multisensorisk miljø og har vist seg til å være utrolig effektiv til å lindre vanskeligheter hos de med sensoriske utfordringer.

Særlig for personer med autisme og ADHD er det multisensoriske miljøet et sanserom skaper en av de mest effektive sensoriske strategiene. Tilpasset lys og projiserte bilder filtrerer unødvendig sensorisk informasjon slik at enkeltpersoner kan organisere informasjon og kommunisere bedre. Dette gir en utmerket sensorisk diett for autisme. På samme måte forbedrer bruken av vibrasjoner, fokusert belysning og lydkontroll konsentrasjonen. Dette muliggjør tydelig tenking, tale og orientering (igjen ved å filtrere ut overflødig sensorisk informasjon), noe som også gir en ideell sensorisk diett for ADHD. Ved å oppmuntre til avslapning og fokus kan sanserom hjelpe personer med ADHD enormt, slik at de kan lykkes på skolen uten distraksjon. Noen av de mest populære sensoriske produktene som fiberoptikk, boblerør og aromaterapi kan bidra.

For mer informasjon om å sette opp et sanserom eller om hvilke sensoriske produkter som vil gi deg den beste sensoriske strategien, ikke nøl med å komme i kontakt med teamet på Amajo. Vi er ledende innen multisensoriske løsninger og hjelper deg gjerne med å utforske alternativene dine.

Kilde: healthonline.com

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s