Design en sensorisk hage for personer med autisme

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Sensoriske hager har mange fordeler og er en perfekt måte å forbedre den sensoriske utviklingen hos brukere med autisme.

Autisme er en utviklingshemming som svekker sosial interaksjon, kommunikasjon og atferd. Personen har vanskeligheter å forstå andres følelser og har ofte forsinket språkutvikling. Det er vanlig at personer med autisme lider av en rekke kognitive, læringsmessige, emosjonelle og atferdsproblemer. Det er ingen kur for autisme, men tale- og språkterapi, ergoterapi, pedagogisk støtte, sensoriske hjelpemidler og en rekke andre tiltak er tilgjengelige for å hjelpe dem og forbedre deres livsstil.

Hva er en sensorisk hage?

En sensorisk hage stimulerer alle sanser: syn, berøring, smak og lyd gjennom bruk av forskjellige planter og materialer. Disse hagene tillater barn og voksne med autisme å utforske sansene sine i et trygt og stimulerende miljø. Tidlig intervensjon er viktig for autistiske barn, og en sensorisk hage lar barn utforske sansene sine uten å føle seg overveldet av dem.

Syn

Når du designer en sensorisk hage, er det godt å være kreativ med fargene som er innlemmet i hagen for visuell stimulering. Farge kan komme fra planter, steiner, grus og til og med murstein. Balansen av farger er ekstremt viktig. Pass på at du ikke introduserer for mange lyse farger i samme område.

Avhengig av størrelsen på din sensoriske hage, kan det være lurt å ta med skilt. Halvparten av autistiske personer er ikke-verbal og det kan være en fordel for disse å kommunisere intensjonen om visse områder i hagen.

Lyd

Når det gjelder lyd kan du introdusere fred og ro mens du fremdeles stimulerer sansene. Du kan bestemme deg for å inkludere vann elementer i din sensoriske hage eller gress som lager interessante lyder. Beroligende lyder kan også produseres av vinden som blåser gjennom blader og stengler så planter som bambus og store bladplanter fungerer ekstremt godt.

Alternativt trenger du ikke å fokusere på rent naturlige lyder. Du kan inkludere noen milde instrumenter i hagen, for eksempel Cadenza , som kan være morsomme for barn å leke med. Ellers er vindkraft eller en Sonora nydelige funksjoner å legge til hagen.

Lukt

Alle planter og materialer vil gi ut forskjellige dufter i din sensoriske hage. Gode ​​planter for dette inkluderer kaprifol, lavendel og mynte. Når du planlegger de perfekte duftene for din sensoriske hage, velger du lukter som vil utfylle hverandre; prøv å pare mer subtile dufter med noen sterkere dufter for å holde det interessant for sansene.

Smak

Smak kan være en mindre åpenbar følelse å appellere til i din sensoriske hage men du kan inkludere noen spiselige blomster i hagen din. Det kan være best å holde alle de spiselige plantene i det samme område for å ikke forvirre noen om hva som kan og ikke kan spises. Du kan også inkludere noen mer åpenbare spiselige planter, for eksempel frukttrær og busker, eller tomater og jordbær. Et topp tips fra oss ville være en bringebærbusk, lett å dyrke og en populær smakfull frukt!

Berøring

Berøring er en viktig sans å appellere til i din sensoriske hage. Du kan eksperimentere med en rekke forskjellige strukturer. Lammets ører er perfekte for dette. De føles myk som ull som du forventer av navnet. Jerusalem vismann

Phlomis fruticosa (en eviggrønn busk i leppeblomstfamilien) er et annet godt alternativ med myke blader og stilker, i tillegg til fine fargerike blomster. Ta deretter inn noen alternative teksturer, for eksempel Taklaukslekta (ei planteslekt i bergknappfamilien) som har stive blader eller Soldoggslekta Drosera (en av de største slektene av kjøttetende planter i verden, men har kun tre arter i Norge) som er klissete å ta på.

Sensoriske hageprodukter

I tillegg til de naturlige aspektene ved hagen din, velg nøye sensoriske hageprodukter som kan gi ekstra visuell, støy og berøringsstimulering. Når du designer din sensoriske hage, kan du prøve å ta med noen sensoriske veier som alle kobler sammen. Dette kan være stepping steiner, småstein, murstein eller til og med flismosaikker. Du kan deretter planlegge noen små hager som gir et intimt område omgitt av de vakre sensoriske plantene du har valgt.

Studier antyder at kontakt med naturen kan redusere symptomer på autisme. Mange barn med autisme har også en form for sensorisk integrasjonsdysfunksjon som gir en hyperfølsomhet for alle sensoriske ting. En nøye planlagt sensorisk hage gir en beroligende plass for barn å leke utendørs. Det å tilby distraherende aktiviteter, for eksempel sensoriske hageleker eller hagearbeidsoppgaver, er en god måte å hjelpe autistiske barn til å overvinne hyperfølsomheten for omgivelser.

Generelt er det å være i naturen bra for en individs helse og velvære, men det å ha en plass designet spesielt for autistiske barn og voksne lar dem utforske omgivelser og å finne et område som får dem til å føle seg bra. Det å gi enkeltpersoner et utvalg av aktiviteter å delta i, eller områder å utforske, gir dem en følelse av kontroll og følelse av selvbestemmelse og selvtillit.

Hos Amajo har vi omfattende kunnskap om å skape den perfekte sensoriske hagen for folk med autisme. Hvis du trenger råd eller ønsker å finne ut mer, ikke nøl med å kontakte oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s