Brukerhistorier – KneedMe kneteppe

Bilde: Protac

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Demens

Kvinne 62 år med Alzheimers

Utfordring: Har alvorlig fysisk, psykisk og kognitiv svikt samt depresjon. Kvinnen er veldig plaget av fysisk og mental uro. Hun har blitt stadig vanskeligere å få for mange sensoriske stimuli og blir lett overstimulert. Dette er dokumentert av voldelige fysiske bevegelser og høye, sinte stemmer. Kvinnen blir nå veldig mye i sin egen stue fordi hun trenger tvangsinnleggelse.

Observert effekt: Kvinnen har problemer med å akseptere håndtering og i sengen i forbindelse med personlig pleie. Hun får derfor kneteppe over seg umiddelbart etter morgenpleie. Hun får tilbud om å legge seg i sengen og få kneteppe over seg, eller å komme seg over i en lenestol, også med kneteppe på. Her blir hun trygg og rolig.

Hvis hun er bekymret om morgenen, får hun på seg kneteppet og morgenstell blir utsatt til hun er rolig og komfortabel.

Kvinnen har en Thera Glide Gyngestol som hun daglig bruker med kneteppe. Her er hun ofte smilende, avslappet og komfortabel. Når du kommer inn i stuen snur hun ofte hodet og hilser med smil.

Bilde: Protac

Kvinne i midten av syttiårene med Lewy Body demens.

Utfordring: Er en rullestolbruker og må ha full hjelp og støtte til alle daglige gjøremål. Har parkinsonlignende bevegelsesforstyrrelser, svingende oppmerksomhet og kan ha hallusinasjoner. Med mental uro kan hun bli høylytt med en vedvarende monoton lyd.

Observert effekt: Kvinnen har brukt kneteppe i flere måneder. Hensikten var å muliggjøre samvær og deltakelse i musikalsk aktivitet. For første gang var det tydelig at kneteppet hadde god effekt. Hun ble mer i kontakt, konsentrerte seg om musikken og de monotone lydene ble erstattet av en og annen lyd av sangene.

Kneteppet brukes nå på flere måter, både forebyggende og beroligende. Effekten er generelt mindre mental og motorisk uro. Det gir økt trivsel. Hun får et avslappet ansiktsuttrykk, mindre selvstimulerende lyder, og noen ganger lager hun øyekontakt, smiler og «snakker» med noen få ord. Som regel fjernes kneteppet etter noen timer, da ellers virket effekten å avta.

Kvinne i midten av åttiårene, diagnostisert med Alzheimers

Utfordring: Kvinnen har en tendens til å ha verbal selvstimulerende atferd – veldig utholdende i lydene sine. Hun synger nesten insisterende og høyt i samtale med seg selv.

Observert effekt: Kvinnen får kneteppe rett etter morgenpleie for å forhindre opptrapping av lyder / selvstimulering. Allerede ved den første testen er det tydelig at kneteppet hjelper kvinnen å hvile; hennes stemmegivning er lavere, og hun svarer mer relevant. Etter å ha brukt kneteppet, er ansiktsuttrykket hennes mildere enn vanlig. Kvinnen sitter nå på kneteppet hver dag og helst flere ganger i løpet av dagen. Kneteppet falt ofte på gulvet med det første. Knestroppene ble derfor strammet rundt kvinnens midje, slik at den lå på fanget hennes. Dette har ikke forårsaket irritasjon eller plager.

73 år gammel kvinne med Alzheimers, veldig motorisk og mentalt forstyrret og vandrer rastløs

Utfordring: Hun har et stort behov for en-til-en-kontakt i alle aktiviteter. Hun blir urolig når det gjelder måltider og hun ikke finner ro til å spise. Ofte blir hun sint og utagerende i begynnelsen av måltidet og har derfor ingen ønske til å sitte og spise. Måltidet blir ofte konsumert stående eller raskt avbrutt slik at hun ikke får nok inntak.

Observert effekt: Kneteppe brukes flere ganger daglig frem til måltidets begynnelse, og etter 10-15 minutter blir kvinnen guidet i rolige omgivelser. Når hun får kneteppet på fanget blir hun mer rolig og til stede og kan bedre samarbeide om måltidet. Personalet har ved flere anledninger opplevd at hun i ettertid har vært mer rolig og velopplagt slik at hun kunne hvile sittende uten behov for en-til-en-kontakt.

Hjerneskade

Mann på 40 år, traumatisk hjerneskade etter motorsykkelulykke.

Utfordring: Sitter i en elektrisk rullestol og har ingen aktiv bevegelse, foruten blinkende øyne.

Observert effekt: Mannen bruker kneteppet mens han kjører i rullestolen, da han ellers ville klemme seg voldsomt ned i ekstremiteter (ben). I det siste har spenningene vært så alvorlige at han har hatt anfall i underekstremitetene (bena). Ved å bruke kneteppe kan han føle seg selv mens han kjører, noe som forårsaker mindre angst og anstrengte muskler. Mannen har også begynt å bruke kuelpute om natten og under middagen. Som et resultat er han lettere å mobilisere, kle på seg og deretter bevege seg.

Motorisk uro

11 år gammel jente med psykiske og motoriske lidelser.

Observert effekt: 11 år gammel jente og foreldrene hennes fikk mer hvile i bilen etter hvert som de ble kjent med kneteppe. Noen barn synes det er vanskelig å finne den indre roen så det å finne noe for å roe kroppen kan være avgjørende for deres trivsel. Spesielt mens de kjørte, var det vanskelig for henne å finne roen. Dette ga den 11 år gamle jenta glede da hun fikk presentert kneteppet. Etter å ha «testet» teppet en gang var det tydelig at kroppen hennes var rolig. Når kroppen roer seg, roer også tankene og følelsene seg. Det var faktisk ikke bare jenta som likte denne roen – hele stemningen i bilen ble mer avslappet og koselig. Familien går ingen steder uten å ha kneteppet.

Bilde: Protac

9 år gammel gutt med konsentrasjonsvansker.

Utfordring: Han kan ikke takle å gjøre individuelle oppgaver. Han trives ikke hjemme fordi «batteriet» hans er flatt når han forlater skolen. Det er laget en sensorisk profil på eleven som viser at han er sjenert taktit i middels grad og at han har en lav terskel for sanseinntrykk fra sin egen kropp og omgivelser. Når han er stresset hjemme legger han seg ofte under dyne for å få skygge for lys og lyd. Han går inn på soverommet der det ikke er bråk. Hjemme er han flink til å finne strategier for selvregulering men det er vanskelig for ham på skolen.

Observert effekt: Han har brukt et kneteppe som han sitter med hver morgen når han kommer på skolen. Det hjelper ham å finne roen. Han er komfortabel med kneteppet og det hjelper ham å fokusere på de planlagte skoleaktivitetene. Et tett samarbeid mellom hjem og skole er nødvendig for å tilpasse aktivitetene slik at han ikke blir overveldet. Vi opplever at kneteppet i kombinasjon med riktig informasjon hjelper eleven til å roe seg.

Bilde: Protac

Vi håper du hatt nytte av å lese disse brukerhistorier. Se alle kuletepper her eller snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuledyne.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s