Brukerhistorier – SenSit kulestol

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

ADHD

13 år gammel gutt med ADHD

Observert effekt: Det er tydelig at all slags kontakt, kommunikasjon og kroppslig ro økes mens og etter at gutten sitter i stolen. Han oppsøker det spontant og prøver ofte å sove (late som-søvn) for å få lov til å bli i stolen lenger. Han er tydeligvis mer rolig og lykkelig og det er lettere å jobbe med når han sitter i stolen. Han uttrykker ofte med glimt i øyet: «.. En dag tar jeg stolen hjem .. uten at du legger merke til det».

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Angst

Voksen dame på aktivitetssenteret

Observert effekt: Jeg hadde deltatt i en gruppeaktivitet og har hatt et alvorlig angstanfall. Jeg gikk rastløs rundt og var redd for å falle. Kulestolens «hule følelse» fikk uroen i kroppen til å forsvinne like sakte. Stolen ga også en behagelig varme. Etter 10-15 minutter var angstanfallet tilbake, og etter en halvtime i stolen kunne jeg jobbe i gruppen igjen. Stolens vinger føles som om de holder en. Jeg synes det er bra!

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Autisme

Aktivitetssenter for voksne med autisme.

Observert effekt: «Våre brukere finner ro og komfort når de sitter i stolen, noe vi bare kunne gi dem med kuledynen. Det er hyggelig at de ikke alltid trenger å legge seg og det er lettere for dem til og med å velge kulestol. Den ene er faktisk så utspekulert at han spiser lunsjen litt raskere enn de andre, for å kunne nå inn og innta stolen før de andre er ferdige. «

Ung jente med autisme – veldig engstelig og kan sjelden sitte stille

Observert effekt: Jenta satte seg med en gang og sa: «Wow! Det er så fint! Jeg liker å føle noe tungt på kroppen. Nå kan jeg sitte og gjøre engelsk hele dagen. Jeg vil ha en hjemme også. «

Senter for ungdom og voksne med autisme.

Observert effekt: Senteret har hatt 2 kulestoler i ett år. En stol står i et klasserom og brukes av elevene til å lese og konsentrere seg. Brukerne er veldig glade for det. Det gir dem ro og forbedrer konsentrasjonen betydelig når de lærer nye ting. Den andre stolen blir flyttet rundt etter behov. Det har vært i kaféområdet, men personalet har bedt om at det skal flyttes når ungdommene søker etter det og blir så avslappede at de sovner og ikke deltar i aktivitetene som finnes. Akkurat nå brukes det i et stille rom hvor de kan trekke seg når de trenger å hvile.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Barn under behandling

Observert effekt: Ergoterapeuten sier: Dette er hva de selv formulerer: «Jeg elsker den stolen – jeg vil ha en hjemme»; «Den er nydelig»; «Jeg tar den med hjem uten at du ser den»; «Jeg vil ønske meg en julegave «.

Med unntak av 3 barn er det vanlig i ca. 20 barns kommentarer om at de liker de tunge sidestykkene. De tre barna har alle store følelsesmessige vansker og vi tror at deres negative opplevelser skyldes andre ting enn sansemessige. Det kan være voldelige barn så vi presser selvfølgelig ikke på dem.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Barn med nedsatt funksjonsevne

Spesialbarnehage for barn i alderen 2-7 år.

Observert effekt: Kulestolen brukes hver dag i barnehagen. Det brukes når et barn har vist et behov for å skape sin egen plass, trenger trygghet eller har hatt motorisk uro. Når stolen ikke brukes i stuene, er den i fellesrommet til barnehagen, der den er fritt tilgjengelig for barn og voksne som trenger stimuli. Mange barn søker stolen, spesielt på slutten av dagen når de trenger hvile. De bruker stolen som deres sted. Noen barn kan sitte i den lenge mens andre bruker den av og på. De fleste barn kan klatre opp i stolen selv, noe som gjør den mer tilgjengelig og brukbar. De minste barna trenger hjelp til å reise seg, men kan lett komme ned igjen selv. Noen barn liker å sitte og ligge i stolen mens andre leser bøker eller blir lest av en voksen.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Motorisk og psykisk uro hos voksne

Dame på 83 år med motorisk og psykisk lidelse, innlagt på psykiatrisk avdeling – vanskelig å ha henne i fellesrommet på avdelingen og blir ofte skjermet i stuen for å begrense stimuli.

Observert effekt: Når hun bruker kulestolen, kan hun være i fellesrommet på avdelingen fordi hun får ro og sinn. Hun oppleves, umiddelbart etter å ha blitt hjulpet ned i stolen, som mer samlet og rolig. Hun kan delta i aktivitetene som foregår rundt seg. Hun kan ikke reise seg fra stolen på egen hånd og trenger litt hjelp fra en ansatt.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Motorisk uro og avledning hos barn

6 år gammel gutt med motorisk lidelse – blir lett avledet.

Observert effekt: Etter å ha prøvd kulestolen noen ganger i ergoterapi behandling, sier gutten: «Du må fortelle moren min hvor jeg skal kjøpe en slik stol.» Gutten liker å bli gjemt under nakkeputene; sidestykkene er over ham, og han vil også ha kuledyne over seg mens han er. Når foreldrene ser gleden av stolen, prøver de å få lignende kulestoler. Moren sier: «Vi søke å få denne stolen. Ingenting annet gir så mye fred til sønnen vår.»

Gutten bruker stolen på slutten av hver trening, noe som fører til mer ro, større oppmerksomhet og økt kroppslig ro når han forlater rommet. Roen varer ofte hele dagen.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Anfall

64 år gammel mann han har vanskeligheter til å akseptere behovet for hvile. Teamet rundt ham har prøvd forskjellige strategier men han har stort sett protestert og ikke ønsket å samarbeide.

Observert effekt: Med kulestol fant han og teamet en akseptabel løsning. Han fant stolen god til å hvile fordi han ikke trengte å legge seg. Personalet hjalp ham med å få en god plass, trakk gardinene og sørget for at stuen var stille. Han har sovet i stolen de fleste ganger, et par ganger opptil 2 timer. Han har også satt seg i stolen på eget initiativ. Stolen har vært fast på stua hans i 3 uker som en del av rehabilitering. Den gode lange hvilen har gitt ham mer ro og sammenheng, noe som har bidratt til å fremme rehabiliteringen hans.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Psykiske lidelser

Kvinne med bipolar affektiv lidelse – Innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Observert effekt: Terapeut på avdelingen sier: » Kvinnen bruker stolen på eget initiativ flere ganger om dagen; spesielt når hun trenger å bli beroliget og få tankene sammen. Hun føler at kombinasjonen mellom å kunne bruke kulepute om natten og stolen på dagtid er helt optimal for henne. Hun blir blant annet observert for å bruke den før og etter at hun går på møter eller samtaler. I tidligere innleggelser har hun vært i beltet, men dette var ikke nødvendig ved denne sykehusinnleggelsen. » 

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Barn med utviklingshemning

6 år gammel gutt med diagnosen alvorlig psykisk utviklingshemning – både fysisk og psykisk urolig. Har problemer med å konsentrere seg og har selvskadende atferd.

Observert effekt: I løpet av tre måneder har gutten sittet ca. 20 minutter i stolen hver dag etter frokost og under morgenøkten. Stolen brukes også løst i tillegg. Han har økt konsentrasjonen i løpet av morgensamlingen, kan nå følge med og er ikke så forstyrrende for de andre barna som han var før. Han har det bedre.

Man ser tydelig at han sovner når han setter seg i stolen. Om morgenen når han føler seg syk, hjelper stolen ham til å gå videre, komme over det og ha en bedre dag.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Voksen med utviklingshemning

38 år gammel utviklingshemmet mann – Bor på bolig sammen med andre beboere. Har sitt eget rom der han foretrekker å være. Opphold i maksimalt ½ time om gangen i et felles rom og regnes som rastløs.

Observert effekt: Mannen er glad i stolen og blir i den lenger enn han noen gang har ønsket å sitte i noen møbler. Personalet føler at han har mindre motorisk uro. Han går mindre rastløs rundt og med mindre intensitet. Han kan sitte i fellesrommet i en lengre periode enn før.

Stolen lar ham trekke seg tilbake og få sensorisk stimulering uten å sovne. Dette betyr at utgangspunktet for å være aktiv er nærmere og at han er mer våken og klar for aktivitet enn om han hadde fått sensorisk stimulering liggende.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Psykisk funksjonsnedsettelse

Bor på institusjon

Observert effekt: Pedagogen forteller: «Han bruker kuledyne gjennom dagen for å roe kroppen og sinnet slik at han ikke blir utvendig reaktiv. Problemet har vært at når han kommer under dynen, sovner han. og påvirker det naturlige behovet for nattesøvn.

Stolen gir ham den samme roen, og han kan samtidig gå sammen med de andre og se på TV uten å sovne gjennom dagen ”.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Selvskading

20 år gammel kvinne med psykiske problemer – Har flere selvmordsforsøk bak seg og er innlagt på psykiatrisk avdeling. Er voldsomt selvskadende.

Observert effekt: Kvinnen fikk støtte av personalet til å bruke kulestolen men gradvis var det pasientens egen strategi å bruke stolen. Hun opplevde ro i sinnet og kroppen og at hun var bedre i stand til å motstå den selvskadende atferden. Stolen ble plassert på rommet hennes slik at hun kunne søke etter det selv og hun opplevde trivsel og at hun kunne ha ro i sinnet.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Schizofreni

Schizofren på aktivitetssenteret

Observert effekt: Jeg har schizofreni og har noen ganger angst og mental uro. Jeg bruker stolen til å slappe av i. Jeg tar en pause i den og noen ganger sover jeg også i den. Jeg liker å bruke puffen så bena hviler også. I det siste har jeg hatt stor glede av å bruke en kulepute.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Tidlig emosjonell skade

4 år gammel jente. Tidlig følelsesmessig skadet.

Observert effekt: Den store motoriske og emosjonelle uroen som kjennetegner jentas hverdag reduseres sterkt når hun sitter i stolen. Hun søker det spontant ut i fellesrommet som et av de første. Etter 4-6 minutter med å sitte helt dekket og stille begynner hun å kommunisere. Talen hennes er tydelig mer enhetlig og organisert. De sansemotoriske aktivitetene som deretter utføres er mye mer rolige enn før hun ble introdusert for stolen. Ofte blir det utført oppgaver som krever koordinering mellom øyne og hånd mens hun sitter i stolen. Dette fremmer kvaliteten på arbeidet.

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Tourette syndrom

Mannlig student med Tourette syndrom

Observert effekt: «Min sønn drar nytte av kulepute og har så langt brukt den for å gi ro og konsentrasjon i forhold til studiene. Men puten forbinder søvn og det kan være vanskelig for ham å ikke sovne. Stolen gir ham det samme følelse, bare i sittestilling og han blir ikke døsig på samme måte. Faktisk kan han nå sitte dobbelt så lenge og konsentrere seg i stolen, noe som gir bedre studiekvalitet og mer tid til andre oppgaver. «

SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel (bilde: Protac)

Vi håper du hatt nytte av å lese disse brukerhistorier. Se alle kulestoler her eller bare snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kulestol. SenSit kulestol er et godkjent hjelpemiddel. Les mer om hjelpemidler og hvordan du kan søke her.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s