Alzheimers: Tips for å gjøre ferien morsommere

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Ferier kan være utfordrende for familier som er berørt av Alzheimers. Prøv disse tipsene for å gjøre ferien enklere og morsomere for alle.

Ferien kan forårsake blandede følelser for en familie som er rammet av Alzheimers sykdom eller demens.

Selv om familiene typisk planlegger for feiring som vanlig, kan de oppleve en følelse av tap for slik ting pleide å være. For omsorgspersoner kan helligdagene gi mer arbeid. Du må også ta hensyn til behovene til personen med demens under dekorasjon og samlinger.

Ved å justere forventningene dine og endre noen tradisjoner, kan du finne meningsfulle måter å feire høytider på.

Skap et trygt og rolig rom

Slik skaper du et passende miljø i ferien for personen med demens:

Tone ned dekorasjoner. Unngå blinkende lys eller store dekorative skjermer som kan forårsake forvirring. Unngå dekorasjoner som forårsaker rot eller krever at du omorganiserer et kjent rom.

Unngå sikkerhetsfare. Bytt ut elektriske lys. Hvis du tenner lys, ikke la dem være uten tilsyn. Unngå skjøre dekorasjoner eller dekorasjoner som kan forveksles med spiselige godbiter, for eksempel kunstige frukter. Hvis du har et tre, må du feste det mot en vegg.

Spill favorittmusikk. Kjent eller favoritt feriemusikk kan være hyggelig. Juster volumet slik at det er avslappende og ikke urovekkende.

Tilpass ferieaktiviteter

For å hjelpe dem med demens til å nyte ferien:

Forbered ting sammen. Bland røren, dekorere informasjonskapsler, åpne julekort eller lag enkle dekorasjoner. Fokuser på oppgaven i stedet for utfallet.

Vert for en liten samling. Mål å holde stille og avslappet.

Unngå forstyrrelser. Planlegg en samling på det beste tidspunktet på dagen for personer med demens. Hold daglige rutiner på plass så mye som mulig.

Gi et rolig sted. Hvis du har gjester på besøk, sørg for et rolig sted for den demens som har tid alene eller å besøke en person om gangen.

Planlegg meningsfulle aktiviteter. Du lese en favorittferie, se på fotoalbum, se en favorittferiefilm eller synge sanger.

Hold utflukter korte. Hvis du skal delta på en høytidssamling, kan du planlegge å være kort eller være forberedt på å reise tidlig om nødvendig. Forsikr deg om at det er et sted å hvile eller ta en pause.

Feiring på en omsorgsbolig

Hvis familiemedlemmet ditt bor på et sykehjem eller en annen omsorgsbolig, kan du prøve disse ideene:

Feir i de mest kjente omgivelsene. Fordi en endring i miljøet kan forårsake stress, kan du vurdere å holde en liten familiefeiring på boligen. Du kan delta i ferieaktiviteter planlagt for beboerne.

Minimer besøkende trafikk. Sørg for at noen få familiemedlemmer vil komme innom forskjellige dager. En stor gruppe kan være overveldende.

Forbered feriebesøkende. For å hjelpe besøkende med å forberede seg til ferietid med en person med demens:

Gi en oppdatering. Gi gjestene beskjed på forhånd om endringer i oppførsel eller hukommelse siden deres siste besøk. Å gi et nylig bilde kan hjelpe folk med å forberede seg på endringer i utseendet.

Gi kommunikasjonstips. Foreslå måter for gjester å lytte tålmodig, for eksempel ikke å kritisere gjentatte kommentarer, ikke korrigere feil og ikke forstyrre.

Foreslå aktiviteter. Fortell gjester på forhånd hvilke aktiviteter du har planlagt, eller foreslå noe de kan ta med, for eksempel et fotoalbum.

Ta vare på deg selv

Egenpleie er avgjørende for omsorgspersoner i ferien. For å gjøre sesongen morsom:

Velg og velg. Fokuser på ferieaktivitetene og tradisjonene som er viktigst for deg. Husk at du ikke kan gjøre alt.

Administrer andres forventninger. Sett realistiske forventninger til hva du kan bidra til feiring av familieferien.

Deleger. La familie og venner hjelpe til med rengjøring, adressekort og shopping for gaver.

Få tid til deg selv. Be et familiemedlem eller en venn om å gi deg en pause slik at du kan nyte en ferietur uten omsorgsansvar.

Stol på instinktene dine

Å forenkle feiringer, planlegge fremover og sette grenser kan hjelpe deg med å minimere stress og skape en hyggelig ferieopplevelse for deg og demens.

Hvis du noen gang ønsker råd og tips om hvordan du kan tilrettelegge for dine kjære, du er velkommen til å ta konatakt med oss. Vi på Amajo har mer enn 30 års erfaring med sansestimulering og tilrettelegging.

Kilde: Mayoclinic

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s