Taktil stimulering for Alzheimers og demens

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Berør og bli berørt

Taktil stimulering 

Alt som berøres og alt som berører oss kan være stimulerende. Hver fast gjenstand har tekstur, temperatur, form. Kuler i en samling kan være glatte eller røffe, harde eller myke, lodne eller … ikke. Følelsen av berøring inkluderer også differensiering og gjenkjennelse av temperatur, smerte og kropps posisjon (propriosepsjon).

Du føler med hver del av kroppen din som inneholder nerver. Når du berører noe, for eksempel en varm ovn, sender sluttnervene i hånden en melding gjennom nervene på hånden og armen til ryggmargskorten, som deretter sender en melding til hjernen din. Det er faktisk hjernen som «føler»; så taktil stimulering er hjernestimulering!

Passiv taktil stimulering

Nesten hvem som helst kan gi en massasje; kanskje ikke som en trent profesjonell men god nok til å gjøre en forskjell. Massasje trenger ikke være for hele hele kroppen; en hånd- eller fotmassasje kan være spennende, en nakke- og øvre ryggmassasje kan være avslappende. I tillegg er massasje en kraftfull måte å få kontakt med noen som mister andre måter å kommunisere.

Hvis du noen gang har hatt en profesjonell massasje, brukte terapeuten sannsynligvis en massasjeolje (hvis du aldri har hatt en profesjonell massasje, anbefaler vi det på det sterkeste. Et fantastisk pusterom for en omsorgsperson!). Oljen gir smøring for å minimere friksjon med huden, men den er eller kan bli duftet. Duften er fra et essensiell olje og tilfører massasjen en helt annen dimensjon: aromaterapi . For eksempel har lavendelolje og melissa olje (sitronmelisse) gunstige effekter for mennesker med Alzheimers sykdom, i likhet med andre.

Aktiv taktil stimulering

Listen over ting vi kan bruke for å gi følbar stimulering for mennesker med Alzheimers er nesten uendelig. Enhver “ting”, ethvert objekt i vår verden kan berøres, innenfor grenser. På en tur i skogen finner vi at barken er forskjellig på hvert tre. Noen er veldig grove mens andre er mye jevnere. Alle trær har en klar og merkbar tekstur (de har visuell tekstur også).

Tekstur er ikke den eneste egenskapen som gir følbar stimulering. Temperatur blir også differensiert ved hjelp av berøringssansen. Våt eller tørr er en taktil dikotomi. Klistret er en taktil diskriminering.

Aktivitets ideer for taktil stimulering for Alzheimers pasienter

Virtuelle miljøer – De fleste av oss kan ikke ta vennen vår med Alzheimers til vandring i skogen. Selv om vi noen ganger kan, er det vanligvis ikke mulig å gjøre det som en daglig eller til og med en ukentlig terapi. Men vi kan ta med en del av skogen til vennen vår. Et barkstykke har samme taktile egenskaper enten det er på treet eller ikke. Et stykke mos som vokser i en gryte kan ikke gå, men vi kan fremdeles sette pris på mykheten. Om våren og sommeren er bladene grønne og myke og smidige. Senere blir de mer sprø og vil til slutt smuldre i hånden vår. Samle blader og kongler og kvister og eikenøtter. Alt du finner i skogen, selv om skogen egentlig bare er en bypark, kan brukes til å bringe følelsen av naturen innendørs. Det er også mulig å bruke interaktive løsninger for simulering av skog, hjemme, osv slik at pasienten kan ha en interaksjon med omgivelser som føles veldig realistisk.

Det er også enkelt å lage en virtuell strand eller en bærbar strand. Hell en tomme eller to av sand i bunnen av en grunne boks. På toppen av det legger skjell og steiner, tørket sjøstjerne, litt tørket tare eller tang, eller noe annet du måtte finne på stranden. La deretter pasienten utforske med hendene. For å fullføre illusjonen, spill av et passende video- eller lyd i bakgrunnen. Så hun kan høre eller se bølger krasje, måkene støyer …
Bruker du en lignende aktivitet eller har du din egen samling av berørings gjenstander? Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss ​​dine tanker og bilder, så publiserer vi dem her, så andre kan dra nytte av ideene dine.

Baller kommer i et stort utvalg av teksturer og størrelser. Mange kan presses. Andre lyser opp eller lager støy når de sprettes, og stimulerer også andre sanser. Pass på baller (eller noe som helst) som lyser eller blinker for lyst eller for raskt. En samling av baller kan gi en stimulerende utforskning. Eller hvis du er tilbøyelig, lager du en samling av bønne poser med forskjellige stoffbelegg; f.eks. sateng, kordfløyel, falsk pels, denim, osv.

Start en samling av objekter som kan gi følbar stimulering. Gjenstander for en slik samling kan du finne nesten hvor som helst, men kjenn personen du samler inn for. Noen mennesker i senere stadier av Alzheimers legger ting i munnen, som barn. Se på dem, eller hold mindre objekter utenfor samlingen din.

Noen forslag til taktil stimulering

  • Sandpapir – kommer i et bredt utvalg av «gryn»
  • Lite teppe- og stoffprøver
  • Kongler, eikenøtter og annet som blir funnet utendørs
  • Fersken groper, kalebasser, avokado, appelsin, kiwi og andre strukturerte matvarer
  • Stykker av keramikk og steinfliser (pass på at det ikke er skarpe kanter)

Relatert forskning

Ved hjelp av direkte taktil stimulering fant forskere bedring i korttids- og langtidshukommelse hos personer som fikk diagnosen Alzheimers sykdom. De merket også en bedring i generell stemning, og i sosialisering og deltakelse i daglige aktiviteter. Etter seks uker gjensto disse forbedringene delvis.

Tilsvarende resultater ble oppnådd av en gruppe i Nederland som brukte perifert taktil nervestimulering (fancy vitenskapelig sjargong for «massasje») som taktil stimulering.

Janet M. Witucki og Renee-prøver Twibell fant at bare massering av lotion i hånden til en person med Alzheimers sykdom betydelig forbedret score på en test av psykologisk velvære.

Noen produkter for taktil stimulering

Figurer og tekstur

Ball kule

Geleformer

Aqua Gelpakke

Myke leker

Taktil matte

Sand og vann

Kinetic sand

Veggaktiviteter

Taktil vegg

Interaktive løsninger

SENse

Sansestimulering er ment å gi glede til mennesker som lever med Alzheimers og demens, redusere angst og depresjon og øke kommunikasjonen. Hvis du noen gang ønsker råd og tips om hvordan du kan tilrettelegge for dine kjære, du er velkommen til å ta kontakt med oss. Vi har mer enn 30 års erfaring med sansestimulering og tilrettelegging.

Kilde:alzheimers.net

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s