Sensoriske hjelpemidler for epilepsi

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Epilepsi er en hjernetilstand som betyr at personen har en tendens til å få anfall. Alle kan få et anfall, men dette gjør dem ikke til epileptiske. Epilepsi diagnostiseres etter en rekke anfall, og legene mistenker at mer kan skje. Det kan starte i alle aldre og kommer i en rekke former – noen varer i begrenset tid, mens andre former er livslang. Det er ganske vanlig med anslagsvis 30.000 lider av epilepsi i Norge.

Epileptiske anfall er et resultat av en plutselig intens utbrudd av elektrisk energi i hjernen, noe som fører til forstyrrelse av hvordan hjernen fungerer og resulterer i et epileptisk anfall. Anfall kommer i en rekke typer, og resultatene av et anfall avhenger av den delen av hjernen det påvirker. Under noen anfall er personen våken og klar over omgivelsene, mens i andre går bevisstheten tapt. Noen kan ha uvanlige sensasjonelle bevegelser og følelser, mens andre kan falle på gulvet.

Gang på gang ser vi en beroligende effekt ved bruk av sanserom for personer med epilepsi. For de som regelmessig bruker betydelig tid i et sensorisk kontrollert miljø, kan det til og med være en reduksjon i mengden eller alvorlighetsgraden av anfallene. Et epileptisk anfall er ekstremt ødeleggende og en stor forstyrrelse av enkeltpersoners daglige liv. Vi kan faktisk indusere ro i rommene med fiberoptikk, boblerør, lystunneler, interaktive brytere, digital lyd og aromaterapi. Ingen vet egentlig hvor mye tid i rommene våre kan være nok for personer med epilepsi, men hvis reduksjonen er til og med minimal, føler vi at det er godt brukt tid. 

Vær oppmerksom på at for mange individer for mye sensoriske stimuli kan føre til at et anfall oppstår. Ikke presenter en overbelastning av sensoriske stimuli til en person som er utsatt for anfall. Vær oppmerksom på deres medisinske tilstand og søk råd etter behov fra en passende person (dvs. ergoterapeut, lege).

Noen gode hjelpemidler for å engasjere personer med epilepsi:

Boblerør

Fiberoptikk

Øyensfryd

Tuneller

Vi tilbyr gratis veiledning og sanserom design. Hvis du trenger hjelp til å utforme et sanserom som oppmuntrer til bevegelse, balanse, tale og bevissthet, er det bare å kontakte oss. Med hjelp fra våre sensoriske rådgivere, kan vi hjelpe deg med å skape det perfekte miljøet for dine spesielle behov.

Vi er her for å hjelpe deg!
Ring 67074340 eller send en e-post til firmapost@amajo.no.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s