Hva er sansemotorikk og hvorfor er det viktig?

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Sensorisk og motorisk samhandling gir grunnlaget for et barns vekst, utvikling og læring i verden rundt dem. Sansestimulering / tilbakemelding og motorikk går hånd i hånd. Du kan ikke ha den ene uten den andre. Det motoriske systemet driver sansestimulering og sansestimulering / tilbakemelding driver hjernen. Det er kritisk for disse ferdighetene å forbedre og utvikle seg for å hjelpe i atferd og læring. Ofte har barn som sliter med læring eller atferd utilstrekkelig utviklet sensoriske og motoriske systemer.

Sensoriske ferdigheter:

Sensoriske ferdigheter innebærer å bruke luktesans, berøring, syn, hørsel, balanse, propriosepsjon (bevissthet om å vite hvor kroppen din er i rommet), vestibulær (innerøret) og smak. Alle disse sansene fungerer sammen for generell sensorisk funksjon.

Motoriske ferdigheter:

Motoriske ferdigheter inkluderer koordinering av begge sider av kroppen (bilateral koordinasjon), muskelstyrke og tone, grove og fine motoriske ferdigheter, vestibulær balanse og holdning, visuell sporing og koordinasjon, rytme og timing og dominans.

Hvilke aktiviteter kan jeg gjøre for å hjelpe barnet mitt med å utvikle sansemotorikk?
Sansemotorisk lek kan integreres i morsomme spillbaserte aktiviteter hver dag! Sanseaktiviteter innebærer sensorisk stimulering. Aktiviteter for sansemotorisk lek kan være enkle eller komplekse og bør varieres for å gi flere sanseopplevelser.

Aktiviteter for sansemotorisk lek:

– Hopp på forskjellige overflater som en trampoline, på bakken, fra gulv til sofa, på en seng, etc.

– Krabb -la hendene berøre forskjellige overflater (teppe, gress, vei) og jobbe med kjernestyrke.

– Mage-tid (for babyer) utvikler grovmotorikk for å skyve opp på hendene og for at barnet kan oppleve forskjellige strukturer på hendene (teppe, sengetøy, gress, osv.)

– Fange-leker med en rekke objekter med forskjellige strukturer. De kan spilles med bamser, appelsiner, ballonger, klær, frisbeier, osv.

– Naturvandringer / spotting-naturutforskning for å røre blader, gress, skitt og flekkende farger, blomster osv. Man jobber med visuell sporing og søk.

– Hengende opp-ned for å øke romlig bevissthet og vestibulære ferdigheter.

– Rull barnet ditt i et teppe eller klatre gjennom stofftunneler.

– La barnet hjelpe deg med å bake småkaker og føle kakedeigen når de lager kakeboller eller legger strø på toppen av kaker for forskjellig tekstur.

Sandkasse for lek med å grave og føle sanden på hendene eller føttene.

Sansekasser med ris eller bønner hvor barnet kan finne gjenstander gjemt i bønner eller ris eller øse med en skje i bønner eller ris for finmotorikk.

– Lek med barberkrem i badekar eller ved kjøkkenbord. Tegn i barberkrem eller ha leker som biler som ruller gjennom kremen for forskjellige sensasjoner.

– Lek med kinetic sand og gjem små perler eller mynter i sanden for å få barnet til å «finne» mens du manipulerer sanden for å utnytte finmotoriske ferdigheter.

– Lek med fingermaling for eksponering for nye strukturer.

– Lek med mat og lag bilder med makaroni / kringler / dryss, fargelegg krem med matfarge og slikk sitroner for dumme ansikter for å oppleve sensoriske sensasjoner med berøring.

– Blås i fløyter, bobler, kvisehjul.

– Lek med lommelykter for skattejakt rundt huset for skjulte gjenstander for visuell bevissthet og visuell sporing.

– Lag skyggedupper for finmotoriske ferdigheter og eksponering for visuelle forandringer med lys.

– Gjør prikk til prikk puslespill eller labyrinter for å øke visuelle sporingsevner.

– Bruk lotion for å oppleve forskjellige sensasjoner på huden med varierte dufter.

– Klapp dyr i bondegård eller kjæledyr rundt i huset for eksponering for myke teksturer som pels.

-Gå på tekstur tur, samle ting som er glatt, ting som er ujevn, ting som er mykt og så videre.

– Spill vannballongkast for å øke koordinasjon og eksponeringen for en annen tekstur i leket.

Hvis du er opptatt av barnets utvikling, kan du gjerne ringe oss og snakke med en av våre sensoriske rådgivere på 67074340 eller send oss en epost til firmapost@amajo.no.

Kilde: Pediatric Boulevard