Innendørs aktiviteter for barn

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Med utbruddet av coronaviruset kan man komme i en situasjon hvor «friske personer som har høy risiko for å være smittet vil anbefales hjemmekarantene. Disse blir anbefalt å redusere unødvendig reise og sosial kontakt, inkludert unngå å gå på jobb, skole og butikker» opplyser Folkehelseinstituttet.

Det kan være utfordrende for mange barn å finne noe de kan gjøre når de sitter fast inne. For barn med sensoriske utfordringer fungerer noen aktiviteter bedre enn andre. Derfor kan det å finne innendørs aktiviteter for barn hjemme spille en viktig rolle i alles mentale helse. Hvilken type aktiviteter du velger for barna dine, vil i stor grad avhenge av deres funksjonsnivå.

Hvert barn er unikt; hva som er morsomt og engasjerende for ett barn, er kanskje ikke det for andre. Vi har et stort utvalg av morsomme og engasjerende produkter i nettbutikken vår. Du er velkommen til å sjekke om du finner noe som passer for ditt barn (vi senker prisene for private kunder med 𝟱𝟬% til slutten av mars. Bruk rabattkode: 𝙣𝙚𝙞𝙩𝙞𝙡𝙘𝙤𝙧𝙤𝙣𝙖).

I tillegg har vi i Amajo funnet ut at følgende aktiviteter er gode steder å starte.

Byggeklosser

Byggeklosser kan samhandles med på flere måter. De kan bygge koordinasjon og motoriske ferdigheter, men du kan også bruke dem til å finpusse ditt barns evne til å skille former og farger.

Bygning – Med andre ting

Barn elsker alltid å bygge forter der de kan gjemme seg. Avhengig av hvor kreativ du ønsker å være med dette, kan du starte med pute-forter, eller til og med bygge et hemmelig rom i huset, med hemmelige skatter som barnet ditt kan leke med. Selv å sette opp en sandkasse i kjelleren, og deretter bygge sandslott etter en ettermiddag med gjennomgang av sandkastellbilder i en bok, kan være en kilde til ferdighetsbygging og problemløsing.

Musikkinstrumenter

Musikkinstrumenter hjelper barnet ditt å stimulere begge sider av hjernen, noe som er spesielt viktig for barn med spesielle behov. Å la barnet ditt lage sanger og fremføre dem utvikler sosiale ferdigheter, og evnen til å skille mellom forskjellige lyder.

Minnespill

Dette er et enkelt spill for barn, siden du kan endre det for å passe til det de vet. For eksempel kan en minnetest for voksne inneholde spørsmål som «hvem er de fem siste statsministrene», «Hva spiste du til frokost i går» eller «hva er de fem siste tingene du gjorde angående _______?». For barn vil de to førstnevnte spørsmålene være utenfor deres erfaring og det siste vil ikke virke viktig.

Du kan endre spillet ved å legge gjenstander i en matpakke eller i kjøleskap eller fryser, og deretter be barnet om å huske hva du putter der. Dette vil være mye mer relevant for et barn, fordi han / hun vil tenke på å spise den maten senere.

For å gjøre ting litt mer utfordrende, spør barnet hvilke gjenstander som var på øverste hylle i fryseren, samt andre og tredje hylle. For å øke vanskelighetsgraden for eldre barn, spør deretter hvor forskjellige ting er.

Skrap-og-sniff-maleri

Skrap-og-sniff-maleri appellerer til barnas visuelle, taktile og lukt sanser. Velg noen få smaker av gelatin basert på barnets farge- og luktpreferanser. Bruk en annen plastkopp for hver farge. Bland 1 ss hvitt lim, 1 ss vann og 1 ts gelatin pulver i hver kopp. (limet hjelper gelatinkornene å feste seg.)

Gi barnet ditt noen få pensler og papp eller tungt papir å male på. Når maleriet er ferdig, legg det flatt til det kan tørkes. Når det er tørt, kan barna gni fingeren over siden for å aktivere lukten på nytt.

Lekedeig

Å bruke lekedeig er en fin aktivitet for å styrke finmotorikken. Det kan også redusere frustrasjonen og kan appellere til barn som liker å ta på ting. Prøv å gjemme små gjenstander i en deigkule for barnet ditt å finne, eller utfordre ham til å trille deigen til en ball eller lage en «klype gryte.»

Noen barn med sensoriske utfordringer har en sterk reaksjon på lukten av butikk-kjøpte deig. Hvis barnet ditt gjør det, eller hvis han har en tendens til å tygge på ting, kan du søke på nettet etter en oppskrift på hjemmelaget (og til og med spiselig) lekedeig.

Ballbasseng

Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror å lage en hjemmeversjon av et ballbasseng. Alt du trenger er plastkuler og et lite barnebasseng. Et oppblåsbart basseng fungerer bra fordi du enkelt kan tømme det for lagring. Du kan kjøpe ballbasseng baller her.

Barnet ditt kan grave seg selv, kaste ballene og til og med grave etter et lite leketøy du gjemmer deg i bunnen av bassenget.

Balanse leker

Disse leker er en flott måte for barna å øve på de motoriske ferdighetene som kan påvirkes av sensoriske utfordringer, også referert til som proprioseptive og vestibulære sanser. De må strekke musklene og leddene for å vri seg i de rette stillingene.

Sansebokser for bordplate

Mange barn liker å leke i sand og vann. Og å lage sandkasser med bordplate er en enkel måte å kombinere de to på. I tillegg er det en enkel løsning for plass og lagring. Du kan bruke barnets beroligende «ingrediens» du velger, enten det er sand, vann, ris, tørre bønner, perler eller til og med barberkrem.

Hell ingrediensen i en oppbevaringsbeholder i plastboksstørrelse med lokk. Legg til noen plastskjeer, kopper og små leker.

Puslespill

Å sette sammen gåter er bra for barn som har en tendens til å bli overdrevet. Aktiviteten har mer en beroligende effekt enn mange er klar over. Puslespill fungerer ikke bare med finmotorikk, men kan også hjelpe barn med problemer med visuell-romlig prosessering. Noen puslespill for yngre barn lager til og med lyder når du setter brikkene på de riktige stedene.

Finger- og matmaling

Fingermaling er en flott aktivitet for sansesøkere. Bare gi barnet ditt en smokk, en papirrull og litt fingermaling. Løs ham deretter!

Hvis barnet ditt er sensorisk aktivt, kan du bruke aktiviteten til å introdusere nye strukturer. Du kan også appellere til luktesansen hans ved å bruke en rekke matvarer for å «male» på et kakeark. Det kan for eksempel være lurt å bruke sjokoladepudding, yoghurt eller eplemos med kanel.

Dansefest

For barn som trenger mer sensorisk innspill og ikke liker rolige eller stasjonære spill, prøv en enkel dansefest. Det kan appellere til ditt barns behov for visuell og auditiv stimulering. Sett sammen en barnevennlig spilleliste, skru opp melodiene og la ham danse.

Hvis barnet har problemer med grovmotorikk, kan du prøve å speile dansebevegelsene dine. Det kan hjelpe barnet å være mer i kontakt med kroppen sin og lære å koordinere bevegelsene. Og hvis barnet liker å lage sin egen musikk, kan du legge til noen instrumenter eller gryter og skjeer som trommer og cymbaler.

Bare ta kontakt med oss dersom dere ønsker hjelpe og veiledning for sensoriske aktiviteter og utstyr. Vi er her for å gi deg og dine kjære en aktiv hverdag dersom dere må holde dere hjemme! Vi senker prisene for private kunder med 𝟱𝟬% til slutten av mars. Bruk rabattkode: 𝙣𝙚𝙞𝙩𝙞𝙡𝙘𝙤𝙧𝙤𝙣𝙖

Stay safe!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s