Aktiviteter for menn med demens i koronatider

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

I denne spesielle tiden vi er i, kan dagene bli lange for oss alle. Dette gjelder også brukere bosatt i sykehjem, eller hjemmeboende med demens. Begrensing av bevegelsesfrihet, og mindre mulighet for sosialt samvær med andre kan gjøre dagene både kjedelige og preget av uro og bekymring.

Demens

Mellom 80 000 og 100 000 personer lever med demens i Norge i dag. Antallet vil øke med økende antall eldre. Demens er en progredierende lidelse med nedsatt kognitiv funksjon, som økt glemsomhet, mangel på orientering for tid, rom og sted- og nedsatt evne til å klare seg i dagliglivet. De aller fleste som får sykdommen, er i godt voksen alder (over 75 år) men det finnes også personer som får demens i ung alder.

Det er flere kvinner enn menn som får demens, sannsynligvis fordi kvinner har en forventet høyere levealder. Det finnes foreløpig ingen behandling som kurerer demens, men man har medikamenter som kan bremse utviklingen.

Relasjonsbygging til personer med demens

Norden- samnordisk prosjekt viser at personer med demens kan ha god nytte av forskjellige former for sansestimuli for å begrense angst, søvnproblemer og uro.

Kuledyner har bevist effekt for forebygging av søvnløshet og uro hos personer med demens. Les gjerne Brukerhistorier – Kuleprodukter i eldreomsorg.

Det å kunne relatere til kjente ting, og sine nære omgivelser kan også bidra til økt følelse av trygghet, mestring og glede for personen med demens. Sammensetning av alle disse gode følelsene gir igjen en følelse av livskvalitet. Det å ha noe kjent å snakke med andre om, fostrer gode relasjoner. Interaktive kjæledyr for eldre mennesker brukes mer og mer innen eldreomsorg og handler om å senke stress

Å kunne tilrettelegge for gode aktiviteter med sine kjære hjemme, eller for pasienter på omsorgssenter kan gi givende hverdager for alle parter i en svært spesiell situasjon.

Erindringsarbeid og sansestimuli

«Erindringsarbeid er en viktig del av arbeidet med demenssyke som har mistet nyere lag av hukommelsen, men fremdeles har eldre lag intakt. Man trenger støtte for å bevare selvtillit og identitet når man gradvis mister grepet på sin egen hverdag. Å snakke om gode minner fra den gang man klarte det meste, kan bidra til å forebygge angst og depresjon. Konsentrasjonen trenes opp, mentale og intellektuelle ferdigheter vekkes. Lukter, smaker, melodier, bilder og gjenstander fra yngre dager setter samtalen i gang». Man kan bruke erindringsspill for å fremme erindringsarbeid hos demente.

Menn er ofte i mindretall av demenssyke, og trenger tilrettelagte aktiviteter. Ofte for menn er de grovmotoriske ferdigheter til stede, lenge etter at finmotorikk er borte.

Menn av den eldre generasjon har ofte hatt et aktivt yrkesliv med mye kroppsarbeid, noen har jobbet med jordbruk, andre med skogsarbeid og lignende. Sansestimuleringen kan relateres til dette for å gjenskape gode minner. Et stykke bark, et stykke tre, kan både luktes og kjennes på. Kanskje et stykke tre kan gi personen lyst til å jobbe med det? Tilpasset verktøybenk kan være med på å kunne tilrettelegge for at personen kan opprettholde noe av sine tidligere gjøremål. Å la personen sitte og jobbe med treverk, å skru på små prosjekter, kan vekke gode minner om tidligere yrkesliv. Kanskje aktivitetene til og med kan gjøres ute i friluft?

Det er viktig å kunne tilrettelegge for at alle har en mulighet til å drive med det de liker og ønsker 😊

Hvis du noen gang ønsker råd og tips om hvordan du kan tilrettelegge for dine kjære, du er velkommen til å ta kontakt med oss. Vi har mer enn 30 års erfaring med sansestimulering og tilrettelegging.

Vil du lese mer?

  1. Hvordan velge riktige sensoriske utstyr for voksne?
  2. Hvordan sansestimulering kan hjelpe pasienter med Alzheimers
  3. Sanserom for dementpasienter
  4. Hva er sansestimulering og hvorfor er det viktig for mennesker med demens?
  5. Interaktive kjæledyr for eldre mennesker
  6. Taktil stimulering for Alzheimers og demens

Kilder:

K. Borg og K. Engh; Gode dagtilbud til mennesker med demens: Anbefalinger og erfaringer fra Norden.

FHI- Folkehelseinstituttet (2014); Demens.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s