Uteaktiviteter for eldre

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Våren har endelig kommet, og med det ønsker de fleste av oss å være mer ute. Dette gjelder også mange eldre.

Eldre og fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har mange positive effekter, som bedret humør og bedret hukommelse og kognitive funksjoner. Det bidrar til at personen er i stand til å oppleve mer og å være sosial lenger i tillegg til at det kan minske risiko for betydelige kroppslige belastninger.

Fysisk aktivitet kan være så mangt!

Eldre personer kan på tross av langt fremskreden demenslidelse ofte ha et høyt aktivitetsnivå. Redusert orienteringsevne stiller krav til omgivelsene både inne i sykehjemmet og utenfor. Fysisk skrøpelighet som følge av høy alder med svimmelhet, underernæring, svekket immunforsvar, økt infeksjonsfare og redusert muskel- og respirasjonsfunksjon stiller ekstra krav til omgivelsene (Trivsel ute, 2013). Dette medfører også at man ofte trenger tilrettelagt utstyr til aktivitetene.

Mange eldre strever med balansen, det vestibulære sansesystem. Dette betyr at kan være en stor risikofaktor knyttet til fall. Tactillos er fine å trene balansen med. De er heller ikke for høye, slik at det kan være akkurat passe utfordrende å prøve seg på for eldre mennesker.

Gode vestibulære aktiviteter kan være å huske på huske og å gynge. Slike aktiviteter kan man tilpasse til alle personer ved å benytte huskesete spesialtilpasset voksne brukere, i tillegg til å justere tempo. De er morsomme og ideelle for å stimulere både aktive og passive personer. Helt supert for veldig sensorisk søkende personer.

En skal huske på at uansett fysisk og kognitiv tilstand, er det viktig å kartlegge hver enkelt sine iboende ressurser og ønsker. Personer med demens blir ofte ikke spurt om hvilke aktiviteter de ønsker å drive med.

Mange beboere ved sykehjem ønsker å delta på aktiviteter der de selv er aktive. I tillegg ønsker de aktiviteter der kan de kan være mer ute i frisk luft (Sykepleien 2012).

Uteaktiviteter og erindring

Omfattende forskning peker på at mange sykehjemsbeboere ønsker mer enn kun å få dekket elementære behov. Man trenger heller ikke alltid å være fysisk sprek for å komme seg ut, men noen ganger trenger man god bistand og tilrettelegging for å få det til.

Det å ha mulighet for å kunne pusle ute i hagen eller andre uteaktiviteter stimulerer flere sanser. Øyet ser farger og lys, former som er kjent. Følelsen av bris som stryker over hender og kropp, gir positive assosiasjoner. Dufter fra blomster og trær, følelsen av blomsterblader mellom fingrene kan gi gode minner. Blomsterblader, kongler og annet fra naturen kan også tas med inn, for å benyttes til erindringsspill eller legges over i en Sensi-bar, der man kan ha duft, smak, visuell og taktil sans i fokus.

Gruppeaktiviteter

Kroppslig og kognitiv aktivitet utover hvilenivå er en bevist forutsetning for kommunikasjon og samhandling, enten hensikten er å begrense funksjonstap, vedlikeholde eller forbedre funksjon eller for å oppnå større grad av sosialt samvær. Organiserte fellesaktiviteter kan vi bistå med mange produkter til. Det finnes blant annet store bowlingspill, som både gående og rullestolbrukere kan prøve seg på. Gruppeaktiviteter som å samarbeide om en fallskjerm, et blekksprutbånd eller bowling gir trim og bevegelse til armene. Man trener koordinasjon- og stimulerer den taktile sansen med å kjenne den på følelsen av materialet mellom fingrene.

Det er hverdagsaktivitetene som er viktigst for å vedlikeholde eller bedre kognitiv og fysisk funksjon. Å stå, gå, variert underlag, inne og ute – helst slik at man samtidig kan få sosiale opplevelser. Fysisk og sosial aktivitet er gjensidig forsterkende og en kilde til latter, moro og gode opplevelser 😊

Hvis du noen gang ønsker råd og tips om hvordan du kan planlegge aktiviteter for dine kjære, du er velkommen til å ta kontakt med oss. Vi har mer enn 30 års erfaring med sansestimulering og tilrettelegging for barn, ungdom og voksne.

Kilder:

Utviklingssenter for sykehjem i Buskerud (2013)

Sykepleien forskning (2012)

HelseNorge.no (2019)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s