Situasjonscaser for Protac kuleprodukter

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Skolecase fra Dyssegårdsskolen i 0.C – Erfaring med bruk av Protacs produkter.

Sansestimulerende hjelpemiddel: Protac GroundMe® 

Observert effekt: Målet med bruken av produktene Protac MyFit® (kulevest), Protac GroundMe® (fot- og sittepute) og Protac Kuleputen™ (kulepute som kan spennes fast på stolen) har vært å se hvordan de yngste elevene bruker produktene, og i hvilke situasjoner elevene bruker dem i skoletiden.

For alle produkter gjelder det at de har vært synlig tilgjengelige i klassen i en periode på 6 måneder. De har hengt på veggen i klasserommet og den enkelte elev har hatt tillatelse av en lærer eller pedagog i klassen til å bruke produktene.

Elevene har blitt introdusert for de enkelte produktene, og nesten alle elevene har vært interessert i å bruke dem. MyFit-kulevesten har vært mest etterspurt og spesielt i de situasjoner hvor det har vært krav om konsentrasjon og ro under undervisningen. Vi har kun hatt tre vester i bruk av gangen, så elevene har stått på  ”venteliste” for å bruke dem. Vi har vurdert det til at det har betydd at elevene virkelig har ønsket å bruke vesten, så det ikke var en «leketing», men et reelt behov for å få ro i kroppen.

De voksne har på samme tid oppfordret elever til å bruke produktene i forskjellige læringssituasjoner, og elevene har vært svært positivt innstilt til å bruke dem. Mange elever har opplevd en bedre konsentrasjon med å bruke GroundMe som fotskammel, og elevene har helt naturlig sittet og beveget eller massert føttene mens de har hatt undervisning.

Kuleputen har vist seg å være den vanskeligste å bruke – og noen elever har opplevd å gli ned fra den, og har problemer med å spenne den fast på stolen.

Vi opplever f.eks. at når en urolig gutt blir tilbudt vesten, så takker han ja med det samme og da konsentrerer han seg langt bedre under undervisningen.

Vi kan helt klart konkludere med at elevene bruker produktene for å oppnå mer ro til å kunne konsentrere seg om undervisningen i lengre tid, og at det er mindre uro i klasserommet. Samtidig er det tankevekkende at de fleste elever, som er 5-6 år, selv har etterspurt produktene efter behov. Dette har jo ikke vært et pedagogisk etterspurt verktøy i undervisningen.

Elevene uttaler:
”Vesten er så behagelig tung. Når man er sliten i kroppen, blir man helt pigg igjen når man får vesten på, og derfor elsker jeg den”
”Vesten er som massasje, og det føles så deilig’’.


Brukere i Snoezelenbolig.

Sansestimulerende hjelpemiddel: Protac MyBase®

Observert effekt: Ergoterapeut forteller: «Jeg bruker madrassen på den stabile siden, hvor brukeren kan synke godt ned i kulene og det føles som om han flyter på madrassen. For det meste brukes den sammen med en projektor, film og/ eller rolig musikk. Jeg opplever da at brukeren slapper helt av. De som har prøvd den før, oppsøker den ofte som det første når de kommer tilbake. Den ene brukeren stoppet sin konstante talestrøm med det samme hun la seg ned på madrassen. Hun er ellers en som snakker konstant, så, jeg ser på dette som et tegn på trygghet.

Terapeutene bruker madrassen på den stabile siden og ofte i kombinasjon med Protac Kuledynen™. En kvinne med angst og hjerneskade skulle hjelpes til å prøve å finne ro, og MyBase var det eneste sted hvor vi kunne få henne til å slappe av og faktisk komme i fysisk kontakt med seg selv uten at hun hele tiden skulle få mulighet til å fokusere på sin egen angst.»


Nevrologi – hjerneskader

7-årig gutt i spesialklasse med en medfødt hjerneskade.

Gutten har mange ufrivillige bevegelser og store vansker med å konsentrere seg. Gutten prøvde Protac SensOn® kragen mens han gjorde matematikkoppgaver. Hans faste lærer bemerket at det var en rask og merkbar forandring, og at gutten satt usedvanlig rolig. ‘’Jeg kan se det på øynene hans for de flakker ikke. Han har fullt fokus på oppgaven og ikke på de andre to elevene i klassen, noe som ellers er et stort problem”. Kommentar fra gutten selv: ”Du kommer tilbake med kragen igjen, ikke sant?”


Spastisitet hos 13 åring
En mor forteller: Min datter er 13½ år, strever med spasmer og har alltid våknet adskillige ganger om kvelden og natten- mye på grunn av at hun har spasmer og skal snues. Da jeg hentet kuledynen tenkte jeg først at den kunne jeg da umulig ha over min lille og skrøpelige datter. Men, men… den er bare flott og god og avslappende og mye mer. Hun bruker kuledynen når hun sitter og slapper av i sin sittesekk – ja, faktisk så sitter både hun, lillesøster og jeg stadig under dynen og slapper av sammen,

I starten tok jeg dynen fra henne når hun våknet ved midnatt, men nå sover hun med den det meste av natten og noen ganger hele natten. Nå opplever jeg for første gang i hennes levetid at hun sover fra hun blir lagt i seng og inntil mellom midnatt og 01.30. Selvfølgelig finnes det unntak, hvis hun er syk eller noe annet, men 2 ganger den siste uken har hun sovet natten igjennom. Det var en merkelig opplevelse for meg at vekkerklokken ringte og hun ikke hadde våknet eneste gang. Fantastisk – det er kun én grunn til dette, og det er kuledynen!»


Hjerneskade
Martin er 12 år og har en hjerneskade. Han er trenger pleie, er født for tidlig og har hatt flere hjerneblødninger i sitt første levedøgn. Utover det er Martin et følelsesskadet barn. Dette betyr at Martin bl.a. bli meget stiv og trekker seg unna ved klemming eller annen fysisk kontakt. Klager over det gjør vondt ved berøring, f.eks. hvis man legger hånden på skulderen hans.
Martin går til ergoterapeut, hvor han skal lære å kjenne sin kropp og hva den kan og ikke kan. Etter henvisning fra vår ergoterapeut hvor hun rådet oss til å fremskaffe en kuledyne, har vi nå fått en på prøve hjemme.

Innen Martin fikk kuledynen, hadde han store vansker med å sove. Han ropte hele tiden, så var han tørst, så skulle han tisse, så var det for varmt, så var det kaldt, hele tiden var det noe galt.
Etter vi har fått dynen har Martin sovet etter 2-3 minutter. Etter vi sa god natt, han har enda vært slik at han falt i søvn foran fjernsynet mens han så tegnefilm. Dette var utenkelig før dynen. Martin har respondert riktig bra på dynen, og vi håper den blir innvilget. Martin er selv veldig glad for dynen og synes den er god. Han sparker heller ikke dynen av seg mer. Han har blitt roligere. Vi er veldig glade for at han har fått dynen- og Martin elsker den. Men det er fortsatt litt for tidlig å si om det kommer til å endre hans negative oppfattelse av berøring.
– Mor til Martin


En kvinne med ervervet hjerneskade bruker kuledynen til å dempe kroppens ufrivillige bevegelser. Dynen hjelper henne til å kjenne sin egen kropp, og å få ro over kroppen. Det gir henne roen til å få sove. Før hun fikk kuledynen, sov hun kun en time av gangen.
– Terapeut

Generelt i forhold til brukere med nevrologisk problematikk
Kuledynen brukes til barn og voksne med spastisitet, pasienter med senskader etter hjernetraumer eller etter hjerneslag. Mange med medfødte eller ervervede nevrologiske skader har fått endret oppfattelse av sin egen kropp, forstyrret rom- og retningssans eller sanseforstyrrelser. Den endrede kroppsfornemmelse kan gi uro og utrygghet. Her kan kuledynen bidra til de kan kjenne sin kropp bedre. Den gir ro, trygghet og fysisk avgrensing.

Kuledynen brukes i dag i behandlingen i den akutte fase på mange nevrologiske og medisinske avdelinger, samt på behandlings- og rehabiliteringsinstitusjoner for barn og voksne med spasmeproblematikk, traumepasienter og pasienter med hjerneslag. Kuledynen benyttes med god effekt til de pasientene som tidligere måtte få mye medisiner- den gir ro uten bivirkninger. Kuledynen benyttes også til f.eks. pasienter med disseminert schlerose og Chorea Huntington.


Kvinne på 46 år, med Parkinson. Er sykepleier.

Sansestimulerende hjelpemiddel: Protac Granulatdynen™

Jeg er 46 år og har Parkinson. Jeg har hatt det i 12 år og dårlig søvn er en stor del av sykdommen. Det er mye mer enn å være treg, skjelve og ha dårlig balanse. Det begynner også bli 12 år med dårlig søvn! Jeg vil så gjerne sove – bare en eneste natt uten å våkne. Det er drømmen!

Parkinson skyldes mangel på signalstoffet dopamin. Dopamin-mangel medfører dårlig opptak i hele kjeden av signalstoffer i hjernen, det som gjør oss mennesker til tenkende og empatiske vesener.

Et annet av signalstoffene det blir for lite av, er Melatonin. Kroppens eget søvnhormon. Det mangler jeg. Jeg kan godt klare å sovne, men våkner ofte etter få timer. Da er det ikke mer Melatonin igjen til å klare å sovne igjen. Som parkinsonpasient drømmer en sjelden, søvnen er simpelthen ikke dyp nok eller den dype søvnen er ikke lang nok.

Jeg er også sykepleier og kjenner allerede til taktil stimulering. Å kunne kjenne sin egen kropp med dens grenser bare med et fast trykk gir en enorm ro. Indre som ytre uro blir redusert voldsomt med Parkinson. Er trykket ujevnt fordelt er det bare irriterende og forstyrrer nervesystemet helt voldsomt.

Jeg har hatt flere forskjellige dyner med minimal effekt – de har enten ikke omsluttet meg tett nok, vært for varme, for tunge, og alt mulig annet- og de har bråkt. Siste forsøk er Protac Granulatdynen™. ”farmordynen” – den føles som dynen på kammerset oppe under taket hos min farmor. Den der man ikke kunne bevege seg en eneste millimeter – og heller ikke ville bevege seg, for der var bare deilig å ligge under den.

Jeg sovner raskt, og jeg drømmer. Det har jeg ikke gjort på årevis. Nå har jeg gjort det fire netter i strekk. Jeg våkner stadig om natten – men der er en helt annen ro i kroppen min.

Den dynen har gjort den uoppnåelige drøm mulig – jeg har sovet så godt. Flere dager i strekk. Pytt-pytt at jeg våkner innimellom – drømmene har kommet tilbake.

Slipp aldri håpet ditt og drømmene dine!


Vi håper du hatt nytte av å lese disse brukerhistorier. Se alle kuleprodukter her og her. Eller bare snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuledyne.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s