Sanserom for personer med Down syndrom

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Down syndrom. Kanskje du kjenner noen som er diagnostisert med det ekstra kromosomet 21: de uimotståelige individer med kunnskapsrike øyne, kjærlige hender og enorme hjerter. Så hva ligger bak Down syndrom, og hvordan kan vi best mulig maksimere gavene og hjelpe med utfordringene? Bortsett fra tidlig intervensjon og tilrettelagt undervisning, kan et sanserom være til hjelp, og hva er fordeler?

Litt om Down syndrom

Down syndrom forekommer hos omtrent 1 av 800 nyfødte. Det er en kromosom tilstand som kan assosieres med kognitiv funksjonsnedsettelse, et karakteristisk ansikts utseende og svak muskeltone (hypotoni) i spedbarnsalderen. Alle berørte individer opplever kognitive forsinkelser, men den intellektuelle funksjonsnedsettelsen er vanligvis mild til moderat.

I tillegg er fysisk utvikling hos barn med Down syndrom ofte tregere enn utviklingen hos barn uten det. For eksempel, på grunn av dårlig muskeltone kan et barn med Down syndrom være treg med å lære å snu, sitte, stå og gå. Til tross for disse forsinkelsene kan barn med Down syndrom lære å delta i fysiske treningsaktiviteter som alle andre barn. Det kan ta barn med Down syndrom lengre tid enn andre barn å nå utviklings milepæl, men de vil til slutt møter de mange av disse milepælene.

Kognitiv svikt og problemer med tenking og læring er vanlige hos personer med Down syndrom og varierer vanligvis fra mild til moderat. Det er veldig sjeldent at Down syndrom assosieres med alvorlig kognitiv svikt.

Kroppsbevissthet er nøkkelen til sunn fysisk utvikling

Personer med Down syndrom kan lære å delta og utmerke seg ved nesten enhver aktivitet, men motivasjonen deres kan være lavere enn gjennomsnittet. Så det er viktig at de blir utsatt og oppmuntret til å delta i regelmessig fysisk aktivitet. For de som er mindre motiverte, kan et sanserom hjelpe, ettersom det reduserer den uvedkommende sensoriske informasjonen som kan forstyrre sensorisk-motorisk prosessering. I et sanserom blir kroppsbevissthet og posisjon og dets forhold til miljøet økt og lettere lært. Hvis jeg for eksempel ser et fristende lys som jeg vil berøre, eller en interaktiv tunnel å krype gjennom, er jeg kanskje mer motivert til å bevege meg. Sensoriske produkter fra Down syndrom tilbyr mer enn bare utvikling av sensoriske ferdigheter, men også emosjonell utvikling.

Sanseintegrasjon er hvordan vi oppfatter miljøet

Et sanserom er en sanseintegrasjonsnirvana der lyd, severdigheter, berøring og lukt som kan kontrolleres og ledes for å gi den klareste og mest effektive sensoriske dietten. For de med tregere utvikling kan dette akselerere motoriske ferdigheter så vel som Down syndrom sensorisk prosessering. Læring gjennom berøring, syn, hørsel, lukt, kroppsstilling og bevegelse kan alle hjelpe med kognitiv utvikling i tillegg til å forbedre endorfinnivået og humøret.

Motorisk planlegging kan forbedres og utfordres

Hvordan jeg kommer fra punkt A til punkt B eller hvordan jeg bruker en bryter for å aktivere en respons, alt krever motorplanlegging. Et sanserom kan ha alternativer for å stimulere motorisk planlegging, for eksempel å lære hvordan du aktiverer en bryter, eller hvordan man kan engasjere seg i belysning, lyder og berøring, som alle kan kreve planlegging og motorisk utførelse. Andre aktiviteter som er nyttige for motorisk planlegging er lysbilder, stiger, balansebjelker , hinderløp og ballspill.

Kommunikasjon er slik vi sier …

I hjertet av vår utvikling er vårt behov for å kommunisere, og denne kommunikasjonen kan ha forskjellige former. Et multisensorisk miljø kan gi flere måter å kommunisere på, fra berøring til mikrofoner til tale for å bytte aktiverte stemmesvar. Så for de som får diagnosen Down syndrom, kan dette virkelig forbedre tale- og kommunikasjonsevner med en sikker flersensorisk miljøtilnærming.

Å oppmuntre et individ med Down syndrom til å lære å bevege seg, tenke og bli selvforsynt krever mer enn bare målsetting. Det kan ha fordel å gi et rom der samhandling er selvstyrt og miljøet reagerer i retur. Trenger du hjelp med ditt personlige eller institusjonelle sanserom? Vil du diskutere hvordan det kan passe til ditt miljø? Nå ut til oss. Vi er her for å hjelpe!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s