Pedagogiske leker for å hjelpe barna å lære, kommunisere og roe seg ned i barnehage og skole

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Mega-liste over pedagogiske leker for å oppmuntre barnas læring, kommunikasjon og til og med roe dem ned i barnehage eller skole! Disse pedagogiske lekene er perfekte for små- og store barn (oppdateres fortløpende).

Hva kan pedagogiske leker gjøre?

Pedagogiske leker har potensialet til å være fantastiske fordi de gjør to ting. For det første stimulerer de sansene til et barn. Denne stimuleringen foregår i hjernen og er nært knyttet til mange andre ferdigheter som barnet trenger for å vokse til en fullstendig funksjonell voksen. Her snakker vi om finmotoriske ferdigheter som å skrive, klippe og glippe kappa. Eller grovmotoriske ferdigheter som å hoppe, klatre på en stige eller sykle. Denne stimuleringen av sansene våre kan til og med påvirke hvordan barna våre leser! Når barnet ditt deltar i sanseaktiviteter, lærer de det. Det er avgjørende for deres utvikling.

For det andre kan pedagogiske leker bidra til å gi et barn de fornemmelsene de ønsker. For eksempel elsker et barn å klatre oppover trappen, det er litt farlig, og vi er ikke en gang sikker på at rekkverket kan holde barnet før det ender med å knipse. Vi kan se at barnet trenger å få dette fysiske innspillet, men vi kan ikke la vedkommende fortsette. Imidlertid kan et sensorisk leketøy gi barnet de samme sensasjonene som han/hun prøver å gi seg selv på en trygg måte!

For når barna våre er opptatt med å prøve å få de fornemmelsene de liker, distraherer det hjernen fra alt annet de trenger å gjøre. Du vet ting som:

  • lytte til deg,
  • følge instruksjoner,
  • sosialisere,
  • sove,
  • spise

Det er grunnen til at når barna får de fornemmelsene de trenger gjennom sanseaktiviteter og pedagogiske leker, hjelper det dem å gjøre alt de trenger å gjøre.

Hva slags pedagogiske leketøy er best for barna?

Det er ikke å si at alle pedagogiske leker er universelt nyttige for alle barn. Det er litt mer enn det. I stedet ønsker du å tenke på hva barna leter etter, og deretter koble det med et pedagogisk leketøy som gir den type sensasjon.

Sjekk hav slags aktiviteter barna i barnehagen eller på skolen din liker …

  • huske på lekeplassen hele tiden?
  • Kose seg i et hjørne?
  • Lage høy musikk?
  • Ser de på skarpe lys?
  • Hoppe fra toppen av sofaen?

Uansett hva disse barna liker, er et første skritt i å velge et pedagogisk leketøy som vil hjelpe dem til å roe seg ned og kommunisere bedre.

Pedagogiske leker for læring og utvikling

Men hvis du bare vil gi barna de beste lekene som mulig for å hjelpe dem med å utvikle seg, ville noen av disse lekene være et flott sted å begynne. En advarsel er imidlertid å ALDRI tvinge barna til å bruke noe spesielt pedagogisk leketøy.

Dette noen av våre favoritter når det gjelder pedagogiske leker for generell utvikling:

Balansesteiner

Flere barnehager og skoler bestiller disse til barna. Det bør absolutt vær på må-kjøpe liste. Perfekt for å utvikle balanse og kreativitet. De kan benyttes til balanseøvelser og taktile erfaringer. Eller snu dem og sorter små ting…

Tøyelig leire 

Mindre rotete enn sand! Dette inspirerer fantasi og gir massevis av stimulering til den taktile følelsen!

Balansebrett

Ikke bare forbedrer dette sensoriske leketøyet balansen, det styrker også kjernemuskulaturen som så mange barn trenger.

Snurrebass visuell lek

Disse sensoriske lekene gir både visuelle og taktile innspill når du snurrer dem, alt mens du jobber med å styrke finmotorikken.

Balansebygg

Foruten balanse, hver gang barna finner ut hvordan man går på tvers av dette, jobber de også med noen ting om hjerneaktivitet på høyere nivå. De må skifte vekt og gjentatte ganger krysse midtlinjen i kroppen. Hvis alt dette høres ut til teknisk, må du vite at dette er fantastisk for barnas utvikling!

Vi på Amajo har mer enn 30 års erfaring med leker og produkter for sansestimulering. Trenger du råd og veiledning for valg av riktig pedagogikk lek til barna i barnehage eller på skolen? Sjekk vår nettbutikk eller ta kontakt med oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s