Beroligende veggfarger for sanserom

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Et sanserom er et terapirom designet for å stimulere sansene til mennesker som har en viss nevrologisk svekkelse eller lidelse. Det er et kontrollert rom der lys, lyd, tekstur og til og med farge som brukes for å nå bestemte områder i hjernen for å roe dem, fokusere eller vekke dem. Sanserom bruker farger for å akklimatisere brukere til å endre stimuli og for å fremkalle forutsigbare svar på visse farger. En måte å gjennomføre terapien på er å skifte eller endre farger mot en nøytral bakgrunn. Du kan tilpasse ideer fra sanserom til barnerom eller oppholdsrom i ditt eget hjem.

Terapeutisk bruk av et sanserom

Sanserom er tilrettelagt rom for å hjelpe personer med en rekke sensoriske utfordringer. Rommene har vist seg å være nyttige for barn med spesielle behov, kronisk smertebehandling, demens, voksenpsykiatri, voksne med lærevansker, traumatisk hjerneskade, sensorisk integrasjonsforstyrrelse, Aspergers syndrom, autisme og hjerneslag. Ideer om design av sanserom kan være nyttige hjemme forlengelser av foreskrevet terapi. Farger er typisk bleke eller hvite, og rommene har mørkfargede nyanser slik at den visuelle stimuleringen kan kontrolleres fullstendig. Men siden et av formålene med rommet er å skape en høy grad av komfort og letthet hos brukeren, kan et sensorisk rom være hvilken som helst farge som fungerer for det formålet.

Hvit

Et helt hvitt multisensorisk rom gjør det mulig å bruke farger som en beroligende og fokuserende behandling. Vanlig utstyr for å skape farge i endring og bevegelighet i et hvitt sanserom kan være fiberoptiske tråder som kan programmeres til å endre farge. En bruker kan holde de fiberoptiske trådene, sitte i nærheten av dem, oppleve dem reflektert og multiplisert med speil eller bare observere lysmønstrene som skiftende farger lager på de hvite veggene. Annet utstyr som brukes i hjem og i formelle terapeutiske omgivelser, inkluderer fargeskiftende egg, fargeendrede lavalamper, boblerør og projektorer som projiserer skiftende farger eller mønster på vegger og tak.

Blå

Blått har lenge antatt å være en beroligende farge, noe som fremkaller en følelse av ekspansiv himmel eller det klare vannet i en mild bukt eller et hav. Blått er en «kul» farge og noen vitenskapelige eksperimenter har vist at folk i blå rom oppfatter temperaturen som lavere enn den samme temperaturen i røde rom. Mørkblå brukes på barnerom og barnehager for å fremme avslapning og avslappende søvn. Men fargenes forhold til sinnet er ikke tydelig forstått. I et sanserom vil eksperimentering med hvilken farge som fremkaller en respons hos brukeren som behandles, skreddersy opplevelsen til de komplekse livserfaringene, assosiasjonene og psykologien til personen.

Grønn

Grønt er naturens farge, og behagelige grønt nyanser har den samme beroligende effekten på beboere i et rom som lyseblå nyanser gjør. Bruk naturen til å legge til grønne innslag i et beroligende rom ved å legge til planter som store bregner eller henge hengendeplanter som hjelper til med å friske opp luften og er lett for øyet. I et rom designet for å være betryggende og beroligende, ser det ut til at en lysere grønn nyanse på veggene åpner plassen og gjør den ekspansiv. Mørkegrønn er også en nøytral bakgrunn for andre stimuli du kan velge å introdusere i rommet.

Hvis du ikke er sikker på hvilke farge du skal velge, eller ønsker råd om ditt sanserom prosjekt, kan du kontakte teamet på 67 07 43 40, eller hvis du foretrekker det, kan du sende en e-post som med henvendelsen din.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s