Hva er et pedagogisk leketøy?

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Som foreldre vil du at barnet ditt skal ha den aller beste sjansen for å lykkes. Og hvis du er som de fleste foreldre, er en av de vanligste bekymringene du har om ditt barns utvikling.

Å registrere barnet ditt på de rette skolene – fra barnehagen helt opp til videregåendeskolen – er en bekymring for mange foreldre. Og fordi du ønsker å gi barnet ditt en best mulig sjanse, er det veldig viktig å kjøpe dem de best mulige pedagogiske leketøyene.

Men mange foreldre og besteforeldre er ikke helt sikre på hva et pedagogisk leketøy faktisk er, eller hvordan det virkelig kan hjelpe. Så i denne artikkelen vil vi hjelpe deg med å forstå hva pedagogiske leketøy er, forklare hvorfor de er viktige, fortelle deg om forskjellige typer pedagogiske leketøy og gi deg noen tips om hvordan du kan velge de beste pedagogiske leketøyene.

Hva er et pedagogisk leketøy?

Den populære definisjonen for et pedagogisk leketøy er ‘et leketøy som utvikler en spesiell ferdighet eller handler om et bestemt emne’.

For å være ærlig, forvirrer den definisjonen faktisk mange foreldre fordi ikke alle leketøy er ment å være lærerike på noen måte? Den enkle sannheten er at alle leketøy har en viss pedagogisk verdi, noen mer enn andre. Å leke med de fleste leketøy kan faktisk være en så lærerik opplevelse for barnet ditt som det er morsomt.

Men leketøy som kan anses som pedagogiske ble gitt til barna lenge før begrepet «pedagogiske leketøy» noensinne ble myntet. I gamle tider måtte foreldre være kreative og lage leketøy til barna sine. Den gangen kan leketøy for gutter ha inkludert tresverd og buer og piler; leketøy som ville lære gutter å kjempe og overleve.

Jenter derimot fikk leketøy som lærte dem å pleie og ta vare på ting, for eksempel dukker og tre dyrefigurer.

Spol frem til 1700-tallet, da begrepet ‘pedagogiske leketøy’ først ble brukt av filosofen John Locke. Locke uttalte at bruk av pedagogiske leketøy som blokker eller terninger med bokstaver med alfabetet på dem kunne forbedre et barns læring av alfabetet.

I dag merker produsenter alt fra babyrangler til matematikk som pedagogiske leketøy uten å fortelle forbrukerne nøyaktig hvilken pedagogisk verdi et leketøy kan ha. En årsak til dette er fordi den faktiske pedagogiske verdien av et leketøy avhenger like mye av barnet og hvordan de bruker leketøyet som på selve leketøyet.

For et barn kan for eksempel en enkel ball brukes til å gi trening, bygge grovmotoriske ferdigheter og forbedre hånd-øye-koordinasjonen. Men et annet barn som leker med den samme ballen kan lære om tyngdekraften eller vinklene fra å sprette ballen fra bakken, en vegg eller andre gjenstander.

Selv om leketøy ikke er ment å erstatte læring i klasserommet, kan de, hvis de brukes riktig, hjelpe barnets læring og utvikling.

Barn lærer av en rekke leketøy i forskjellige aldre

Du må huske på at barn lærer alle slags ting fra leketøy i forskjellige aldre. Puslespill som lærer barn å stave enkle ord vil ikke bety noe for et spedbarn som ennå ikke snakker eller en pjokk som ennå ikke har lært alfabetet.

Matematikk leketøy som krever å legge til og trekke fra kommer ikke til å være til stor nytte for et barn som ennå ikke har forståelse for tall eller som ennå ikke har mestret enkel telling.

Når du velger et leketøy til barnet ditt, må du velge en som matcher deres alder og utviklingsstadium. Det er flott at et leketøy utfordrer barnet ditt men den utfordringen skal ikke være umulig for dem å forstå og fullføre.

Ferdigheter som forskjellige leketøy kan bidra til å utvikle

Som forelder eller besteforelder vil du velge pedagogiske leketøy som lærer barnet ditt eller barnebarnet en bestemt ferdighet eller et sett med ferdigheter. Noen av ferdighetene du kanskje vil hjelpe barnet ditt å tilegne seg:

Fysiske ferdigheter: Leketøy som styrker arm- og benmuskler for å hjelpe barnet ditt å lære seg å sitte opp, krype og gå har en pedagogisk verdi da de lærer barnet ditt en spesifikk ferdighet når de er yngre.

Når de vokser litt eldre vil leketøy som trehjulssykler, sykler og sparkesykler, hjelpe alle barnets fysiske utviklinger. Og i senere barndomsår vil hoppetau, baller og andre morsomme leker oppmuntre dem til å være aktive og bygge musklene som trengs for å holde kroppene sunne.

Sosiale ferdigheter: Du vil at barna dine skal ha venner og komme godt overens med andre, og å velge leketøy som er med på å bygge sosiale ferdigheter er en fin måte å gjøre nettopp det på. Leketøy som oppmuntrer til kommunikasjonsevner, deling, omgang, god sportsutfoldelse, å følge regler og jobbe i grupper, vil alle hjelpe barnet ditt med å utvikle den sosiale ferdigheten som trengs for både skole og voksen alder.

Skoleforberedelsesferdigheter: For å få barnet ditt godt i gang på skolen, vil du velge leketøy som hjelper til med å forberede dem før de begynner på skolen. Leketøy som fargelegging, farge- og tallgjenkjenning og leketøy for telling er alle gode måter å forberede seg på pjokken din i skoleåret.

Andre gode leker er de som hjelper deg med å utvikle barnets finmotoriske ferdigheter som gåter og kunst og håndverk.

Faglige ferdigheter: Når barnet ditt har begynt på skolen, vil du sannsynligvis begynne å lete etter leketøy og spill som kan bidra til å øke akademiske ferdigheter som lesing, skriving, matematikk og naturfag. For å holde barnet interessert fungerer disse leketøyene og spillene best hvis de også er morsomme. Gjennom morsom samhandling og engasjement vil barnet lære mange nye ferdigheter som vil forbedre læringen.

Problemløsingsferdigheter: Noen leketøy er designet for å la barn delta i kreativ tenking og deduktiv resonnement, noe som hjelper dem å utvikle kritiske ferdigheter til å løse problemer. Byggeleketøy, puslespill og hjernetrimere er alle gode måter å hjelpe barnet ditt med å utvikle sine ferdigheter med å løse problemer på en morsom og interessant måte.

Beste bruksområder for pedagogiske leketøy

Her er noen måter pedagogiske leketøy kan brukes til å forbedre barnets læring:

Fri lek: Ikke all læring trenger å bli styrt av en forelder eller en voksen. Å gi barnet ditt fritid til å leke med leketøy vil gjøre det mulig for dem å lære mye på egenhånd. Når barna får fri leketid, lærer de ved prøving og feiling og lærer om årsak og virkning. De utvider også sin tankeprosess gjennom kreativt og fantasifull lek, rollespill og later som lek. De blir fantastiske historiefortellere gjennom lekene og eventyrene de skaper for seg gjennom fritt spill.

Alle disse tingene hjelper dem på mange måter når de går gjennom barndommen og blir voksne.

På skolen: Lærere vet at barna lærer raskere og bedre når læring er interessant og morsomt. Å bruke pedagogiske leketøy og spill i klasserommet har vært et populært verktøy som mange lærere har brukt i mange år fordi lærere vet at disse verktøyene er med på å maksimere læringsevnen til barna de lærer.

Lærere har funnet ut at leketøy som er morsomme og som komplimenterer læringsplanene, kan forbedre et barns evne til å lære nytt materiale og lære utenat. Pedagogiske leketøy er også en utmerket måte å øke små barns oppmerksomhet ettersom de holder dem mer engasjerte og oppfordrer dem til å delta aktivt i diskusjoner.

Hjemme: Foreldre kan bruke pedagogiske spill og leketøy for å forsterke læringen. Modeller av ting som dinosaurer og andre dyr kan bidra til å gjøre læring morsomt. En rekke gåter kan hjelpe med å støtte leksjoner i vitenskap, historie, geografi og mye mer.

Kort og terningspill kan hjelpe barnet ditt med matematikkbegreper. Leketøy som oppfordrer barnet ditt til å stave eller koble sammen objekter og rettskriving, kan bane vei for barnet ditt å utvikle en kjærlighet til rettskriving. Antall måter leketøy og spill kan brukes til å forbedre læring hjemme er uendelige.

Pedagogiske leketøy for forskjellige aldersgrupper

Hvilke pedagogiske leketøy du kjøper, og hvordan barnet ditt bruker disse leketøyene, kommer til å avhenge av barnets alder og hvordan leketøyet er ment å brukes.

Her er noen tips vi tror du kan være nyttige:

Spedbarn: Fordi alle spedbarn blir født uten kunnskap om verden vil hvert eneste leketøy barnet ditt leker med, utdanne dem på noen måte.

I de fleste tilfeller er ikke spedbarns leketøy designet for å brukes til guidet læring men heller for at barnet ditt skal lære ved utforskning. For eksempel, leketøy som skrangler introduserer barnet ditt for årsak og virkning; utstoppede dyr og leketøy med forskjellige teksturer hjelper barnet ditt å lære og utforske teksturer.

Mobiler beroliger ikke bare barnet ditt men introduser dem for musikkvurdering og lyd. Blokker hjelper dem med å utvikle sine ferdigheter. Listen over pedagogiske leketøy for spedbarn er uendelig.

Småbarn: Pedagogiske leketøy for småbarn er en fantastisk måte for dem å ha det moro mens de lærer om verden rundt seg. Leketøy som blokker med tall eller bokstaver på dem kan brukes av barnet ditt til å utvikle telling, tallgjenkjenning og sorteringsevner.

Enkle gåter gir barnet ditt en mulighet til å utvikle sine finmotoriske ferdigheter og problemløsningsevner. Enkle leketøy hjelper deg med å lære barnet å sette og følge regler. Tesett, kjøkkenutstyr, late som matleketøy, dukker og utstoppede dyr hjelper barnet ditt med å utvikle sosiale, kommunikasjons- og pleieferdigheter.

Som du kan se er listen over pedagogiske leketøy for småbarn uendelig og inkluderer leketøy som fargeleggingsbøker, blokker, leker for sortering og telling og mye mer.

Barneskolealder: Når barnet ditt har kommet til skolealder kan det hende du leter etter leketøy som vil hjelpe dem til å lykkes med skolearbeidet.

Puslespill kan brukes til å gi barnet ditt en måte å lære matte, vitenskap, rettskriving, lese, geografi og andre faglige ferdigheter. Byggeklosser kan lære barnet ditt om vinkler og problemløsing samt bidra til å utvikle hånd-øye-koordinasjonen og motoriske ferdighetene.

Ordspill gjør læring morsomt og gir mye pedagogisk verdi. Og det er mange leketøy og spill som kan lære barnet ditt historie, geografi og vitenskap.

Ungdomsskolealder: Flotte pedagogiske leketøy på ungdomsskolen inkluderer avanserte bygningsleker, matematikk-spill og mer komplekse gåter, som alle hjelper barnet ditt med å utvide kunnskapen sin og forbedre sine ferdigheter med å løse problemer.

Strategispill og hjernetrimere kan hjelpe barn i denne alderen med å utvikle matte, vitenskap, historie og leseevne.

Barn med spesielle behov eller lærevansker: Enkelte leketøy kan gjøre det enklere å lære for barn med spesielle behov eller lærevansker. Å kunne fysisk se og bevege stykker kan hjelpe dem å forstå.

Små gjenstander å telle eller legge til og trekke fra, for eksempel små blokker, klinkekuler eller andre gjenstander kan bidra til å utvikle matematikkferdigheter og forståelsen av matematikkbegreper. Staveoppgaver som knytter gjenstander til ord og stavemåte kombinert kan hjelpe barn med lærevansker å forstå lesing, rettskriving og problemløsning enklere og på en morsommere måte.

Å dyrke planter eller ha en sommerfuglhage er en fantastisk praktisk måte å hjelpe barn med læringsvansker til å lære om vitenskap og natur.

Leketøy som lar et barn skrive kan hjelpe de som har problemer med å snakke, kommunisere med andre.

Pedagogiske leketøy og spill i klasserom

Pedagogiske leketøy og spill er ekstremt nyttige i klasserom. De hjelper til med å forsterke leksjonene mens de gir morsomme belønninger for ting som å fullføre arbeidet med tiden og god oppførsel.

Selv om de fleste moderne klasserom blir mer og mer avhengige av teknologiske spill og leketøy for å inspirere og interessere barna til å lære, er det fortsatt mange fordeler barn kan få ved å bruke mindre tekniske leketøy i klasserommet.

Ordspill kan brukes til å styrke lesing og rettskriving samt oppfordre barna til å bruke fantasiene sine.

Puslespill fra enkeltland eller kommuner kan brukes til å undervise i geografi og historie.

Bygnings leketøy kan oppmuntre til kritisk tenkning og problemløsingsferdigheter. Matematikk-spill, vitenskapsspill og andre leketøy som kan brukes til å støtte læring i et klasserom.

Akkurat som i klasserommet, kan du bruke pedagogiske leketøy og spill for å forsterke forskjellige prinsipper og støtte læring hjemme.

Pedagogiske leketøy hjemme

Pedagogiske leketøy kan også brukes hjemme for å øke læring i klasserommet. Vitenskapelige eksperiment kit, modeller, bygnings leketøy, alle typer spill som involverer matematikkferdigheter eller leseferdigheter, kan hjelpe barnet ditt å fortsette sin formelle utdanning utenfor klasserommet.

Når foreldre eller andre søsken entusiastisk blir med, gleder barna seg på leketøyene og lekene mer, og ekstra glede forsterker læringen deres.

Bruke pedagogiske leketøy for å hjelpe barnet ditt med å utforske nye interesser

Leketøy kan også brukes for å la barnet ditt utforske et bredt spekter av nye interesser. Det er billige instrumenter eller leketøyinstrumenter som tastaturer, opptakere og trommer som lar barnet ditt utforske verden ved å spille og lage musikk.

Rimelige kameraer lar barn oppdage fotografering, teleskoper kan hjelpe barnet ditt med å utforske astronomi og mikroskop lar barnet ditt utforske en verden som ikke er synlig for det blotte øye. Det finnes en rekke leketøy som lar barnet ditt utforske nye interesser og hjelpe dem med å bestemme om interessen er noe de ønsker å forfølge.

Dette vil være til nytte for deg som forelder, da du vil få en sterk indikasjon på hvor mye barnet ditt virkelig nyter sin nye interesser før du legger ut store penger på et dyrt kamera, musikkinstrument eller andre dyre leketøy.

Tips for å velge passende pedagogiske leketøy for barnet ditt

Her er noen tips for å sikre at du velger passende pedagogiske leketøy til barnet ditt:

Tenk på barnets alder og modenhet: Velg et leketøy som er designet for barnets alder og modenhetsnivå. Du vil at leketøyet eller spillet skal gi dem en utfordring men du vil ikke ha et leketøy så langt over deres evner at de ikke kan lykkes, da det vil forlate dem frustrerte.

Tenk på barnets interesse: Hvis barnet ditt har interesse for noe spesifikt så velg leketøy og spill som vil oppmuntre den interessen. Når et barn synes et tema eller et område er tiltalende er det ingen grenser for hva de kan lære når den interessen oppmuntres.

Tenk på om barnet ditt sliter i et emne: Hvis barnet ditt synes et fag er vanskelig og sliter med å forstå viktige begreper, kan du se etter morsomme pedagogiske leketøy som vil gi en ny tilnærming. Barn lærer gjennom praksis og repetisjon og når de liker å trene et konsept eller lære et fag, er det mer sannsynlig at de bruker mer tid på å gjøre det og beholder mer av det de lærer. Husk at hvis barnet ditt sliter i et fagområde, kan de i utgangspunktet være motvillige til å leke med et leketøy eller et spill som minner dem om det emnet. Hvis leketøyet eller spillet har en stor morsom faktor, er det mer sannsynlig at barnet ditt vil leke med det.

Det gjelder ikke læring hele tiden: Som vi sa tidligere, barn kan og vil lære av alle leketøy eller spill. Så det ideelle er å ha en blanding av leketøy: de som er mer rettet mot dem å lære spesifikke ting, og de som ganske enkelt lar dem kose seg uten å fokusere på å lære noe særlig.

Konklusjon

Når barnet ditt utvikler seg gjennom barndommen vil de gå gjennom forskjellige utviklingsstadier. Pedagogiske leketøy er designet for å lære barnet spesifikke ting på bestemte stadier for å forbedre utviklingen i alle aldre og trinn.

Det er ingen tvil om det: det er mange fantastiske pedagogiske leketøy for alle på markedet i dag. Men som vi nevnte tidligere, alle leketøy har potensial til å lære barnet ditt noe.

Ved å legge til en morsom faktor i læringsprosessen, vil du stimulere læringsopplevelsen deres og sikre at de vil fortsette å leke med leketøy og spill som kan gi dem både utdanning og moro!

Vi på Amajo har mer enn 30 års erfaring med pedagogiske leketøy og produkter for sansestimulering og utvikling. Trenger du råd og veiledning for valg av riktig pedagogikk leketøy til barnet ditt eller i barnehage/skolen? Sjekk vår nettbutikk eller ta kontakt med oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s