Fordeler med sanserom i barnehage

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Fra det øyeblikket en baby blir født – og til og med før fødselen – absorberer hun verden gjennom sansene sine – det hun ser, hører, berører, lukter og smaker. Voksne klarer ofte ikke å innse hvor viktig denne sanselæringen er og fortsetter å være, gjennom småbarnsalderen og førskoleårene. Babyer blir født med hjerner fulle av nevroner. Å lære om verden gjennom sansene utvikler veier mellom nevronene og jo mer trening av en type opplevelse et barn har, jo sterkere blir banen. Jo sterkere vei, jo lettere er det for et barn å lære mer om den delen av verden, hele livet. Baner som ikke brukes ofte vil imidlertid etter hvert forsvinne.

Teori

Forskning viser hvordan hjernens nevrale kretsløp utvikler seg. Hjernens «ledninger» – dvs. 100 milliarder nevroner forbundet med hverandre på intrikate måter som koordinerer funksjonene som ligger til grunn for menneskelig atferd – utvikler seg når hver nevron kobler seg sammen med tusenvis av andre. Utrolig antas den totale lengden på denne ‘koblingen’ mellom nevroner å være rundt 100.000 km. Kunnskap viser at mens hoved kretsløpene (for eksempel for å puste, kontrollere hjerterytme, reflekser) kan være programmert hos mennesker, inneholder hjernen også billioner av finere ‘uprogrammerte’ forbindelser. Utviklingen av de uprogrammerte forbindelsene avhenger av stimulering fra omgivelsene og opplevelsene i miljøet en baby har. Det er denne stimuleringen som fullfører strukturen i hjernen.

Forskere mener nå at for å oppnå presisjonen til den modne hjernen, er stimulering i form av bevegelse og sanseopplevelser i løpet av de tidlige utviklingsårene er meget viktige og tilkoblinger som ikke er opprettet av aktivitet vil til slutt forsvinne. Visse observasjoner viser at på grunn av forskjeller i erfaring, ikke engang identiske tvillinger er helt det samme, derav forskjellen i deres oppførsel senere i livet. Grunnlaget for viktigheten av sanseopplevelser ble dokumentert fra studier som sammenlignet hjernestrukturer hos dyr oppdrettet i forskjellige miljøer: berøvede og berikede omgivelser. De berikede innstillingene ga muligheten til å samhandle med leker, tredemøller og hinderbaner. Dyr plassert i berikede miljøer hadde hjerner som var større og inneholdt mer synaptiske forbindelser.

Når barn blir tilbudt gjenstander og leker å se på, lytte til, lukte, ta på eller føle på kroppene sine, svarer de på mange forskjellige måter. Sanserom gir miljøer der de kan oppleve spesielle lyd– og visuelle effekter, taktile opplevelser, vibrasjoner, bruk av aromaer og musikk i mange kombinasjoner og varianter. De pedagogiske aktivitetene i et sanserom fokuserer på spesielle sanser som berøring, syn, lyd og lukt, samt de mer abstrakte sansene for velvære, rom, tid og samvær. Resultatet er et veldig spesielt rom der barn kan slappe helt av og samhandle med og kontrollere elementene, alt sammen skaper en positiv indre arbeidsmodell for dem.

Mørket som er vanlig i slike rom fungerer også som en hjernestimulator. Øynene arbeider med hjernen, musklene og nervene for å produsere kompliserte visuelle bilder og budskap; slik som øynene stadig tilpasser seg det skiftende miljøet og tilpasser seg slik at barn lett kan bevege seg rundt i et nesten mørkt rom med en rekke bevegelige og kontrollerte lys, blir forbindelsene mellom hjernen, musklene og nervene sterkere, og skaper også nye veier i prosessen. Det gjør det mulig for barn med ulik grad av evne til å endre og påvirke omgivelsene på en positiv måte.

Praksis

Sanserom, avhengig av deres tiltenkte bruk – for eksempel avslapning, fokusert arbeid, stimulering, kontroll, massasje, aromaterapi, terapi, kommunikasjon, stressutgivelse – kan variere i utseende, struktur og ressurs. For eksempel et aktivitetssanserom kan utstyres med et skap, rennende vann, hvite vegger og interaktive sensoriske gulvfliser, og utstyrt med UV-lys (for sikkerhets skyld). I dette rommet maler, tegner og konstruerer barn. Dette rommet fremmer kreativitet, gir barn en rekke måter å uttrykke seg på, og passer for alle aldersgrupper i de første årene.

Avslappende sanserom er en mer tradisjonell sensorisk setting med laser og projektorer, et boblerør, berøringsfølsom lys, lyspanel og aromadiffusor; en musikkspiller og avslapningsmusikk; en taktil gangvei som består av individuelle paneler dekket med forskjellige strukturer,  speil, fiberoptikk og myke leker. Barna er i stand til fritt å utforske, se bevegelige lys og bobler som utvikler koordinering av hånd-øye. Effektene forbedrer farge- og formgjenkjenningen, det myke lekeområdet øker følelsen av sikkerhet og selvtillit, og de lærer om årsak og virkning når de utforsker teksturer. Det beroligende miljøet i dette rommet hjelper barna å binde og oppmuntrer til positiv samhandling, mens avslapningen fremmer beroligende, emosjonell helse og helhetlig utvikling.

Sanserom og barneutvkling

Personlig, sosial og emosjonell utvikling

Sanserike steder styrker personlig, sosial og emosjonell utvikling. Når et barn blir dypt konsentrert av lek, kan voksne få et innblikk i personlighet, interesser og egenskaper. I tillegg til å støtte emosjonelt velvære, gir de engasjerende egenskapene til sanserike steder en trygg ramme for problemløsning, selvrefleksjon og testing av ideer. Sanserom kan la barn være i full kontroll over sine handlinger og opplevelser, hjelpe deres selvtillit, beslutningsferdigheter og samarbeid, og motivere deres engasjement i læring.

Kommunikasjon

Engasjement i virkelige opplevelser med objekter som har udefinert bruk gir barn muligheter til å oppdage verden rundt seg. Et stort utvalg av kommunikasjons muligheter vil bli satt i gang når barn fokuserer intenst.

Fysisk utvikling

Åpne ressurser, forskjellige strukturer og uvanlige materialer som lett kan manipuleres, også inkludert lys, varme og dufter, er gode for å utvikle fine- og grovmotoriske ferdigheter og bygge kroppsstyrke. Når barn er engasjert, blir læringen deres fyldig. I sanserommet har barn mange muligheter for koordinering og utførelse av små muskelbevegelser, noe som hjelper dem til å bli eksperter på viktige oppgaver som å binde sko, holde en blyant eller snu sidene i en bok. Grovmotoriske ferdigheter øves gjennom å utforske overflater, løfte, kaste og rulle.

Språkforståelse

Sanselek oppfordrer barn til å uttrykke tanker og følelser i andre former enn ord, og det hjelper dem å finne mening bak språket de blir utsatt for. Ord som sjelden vil bli brukt utenom det sensoriske rommet trenger ingen forklaring ettersom barna vil kunne få førstehåndserfaring om deres mening gjennom utforskning.

Kreativ utvikling

Sanseopplevelser og åpne sensoriske ressurser vil motivere barn til å finne løsninger og engasjere seg i nye situasjoner. Gitt den sanseopplærings art og omstendigheter er det ingen rammer, forhåndsinnstilte aktiviteter eller forventede utfall. Derfor kan alle barn oppleve suksess på et personlig nivå. Den positive sanseopplevelsen vil oppmuntre barnas ønske om fremtidig læring.

Forstå verden

Som mennesker oppfatter vi hele verden rundt oss gjennom sansene våre. Begrepet «sensorisk læring» refererer til hvordan små barn bruker alle sansene sine for å samle informasjon når de leker og engasjerer seg i opplevelser og interaksjoner gjennom sine dager. De bruker alle disse når de leker for å bygge forståelse for hvordan verden fungerer og for å utvikle ideer som skal brukes senere. Barnas aktive engasjement i hverdags sanseopplevelser funker for både å samle inn og finjustere denne informasjonen, og gjør den klar til å brukes i påfølgende lek og livsopplevelser. Sanserom støtter barn til å bruke sansene sine til fulle potensial. Dette aktive engasjementet i deres egen lek, læring og oppdagelse endrer og forvandler kunnskap, ferdigheter og evner, verdier og måter å se verden på.

Hvis du trenger hjelp til å sette opp barnehagens sanserom, kan du kontakte sensoriske eksperter på Amajo i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s