Kan kuledyne benyttes under behandling av demens?

Demens og kuledyne

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Et svensk studium tyder på dette. Ergoterapeut Gun Aremyr har forsket på ”Bolltäcket og varmedynor som behandlingsredskap till personer med demens – vårdpersonals erfarenheter”. 

Beboerne på fire boenheter for personer med demens i Västra Götaland fikk gjennom deres primærkontakter mulighet til å prøve kuledyne. Da personalet ble spurt om effekten av kuledynen beskrev de både brukere som var fornøyde: ”Han føler seg trygg når han får dynen på”  og personer som ikke likte dynen: ”Ta av potetsekken!”.

Personalet beskrev at de opplevde at vekten av dynen var en av forklaringene på de positive så vel som de negative reaksjonene hos brukerne. Noen fortalte også at for å forsterke følelsen av tyngde og dermed velvære hos brukerne masserte beboernes kropp gjennom kuledynen.

Uvnäs-Moberg har i sin forskning konstantert at så vel berøring som varme kan frigi oxytocin. Effekten på kroppen når oxcytocin frigis er blant annet angstdempende og beroligende, blodtrykk og puls senkes, smerteterskelen økes og innholdet av stresshormonet kortisol senkes. Kroppen klarer rett og slett ikke å befinne seg i kamp- og fluktmodus samtidig som den er i ro.

Frigjørelsen av blant annet adrenalin og noradrenalin kan forhindre frigjørelse av oxcytocin, som er en forutsetning for en avslappet kropp. En konklusjon ut av dette kan være at personer som ikke reagerer med avslapping på tyngde og varme, allerede befinner seg på et så høyt stressnivå, at det blir vanskelig å endre. Det er derfor viktig å tilby kuledynen forebyggende, før brukeren blir urolig.

Når personalet beskriver risikofaktorer handler det mest om at kuledynen oppfattes som for tung eller bekymring for at noen skal snuble over dynen. Der finnes dog også den risiko at beboeren tilbys kuledynen i stedet for at få tilfredsstilt sine underliggende behov. Behov for kontakt, behov for aktivitet eller behov for rastløs vandring kunne tolkes som uro og innebære at brukeren blir lagt i seng eller satt i en stol med kuledynen over seg. Pasienter med demens har vansker med å selv finne balansen mellom aktivitet og hvile, og er dermed prisgitt hjelp og veiledning fra pleiepersonalet.

Hele artikkelen kan leses her.

Kilde:
Uvnäs-Moberg K.: Oxytocin may mediate the benefits of positive social interaction and emotions. Psychoneuroendocrinology 1998; 23(8): 819-35

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s