Forskning – Bruk av kulevest for å hindre aggressiv atferd

Amajo kulevest

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Dette er de første funnene i forskningsstudien ledet av psykiater Ramon Novell, i samarbeid med selskapet Handycat. Protacs MyFit-vest er spesialdesignet for å gi  dyp proprioseptiv stimulering og har blitt testet på 25 pasienter med ulik grad av funksjonshemninger og atferdslidelser.

Barcelona 3. juli 2013. – Et team av forskere som spesialiserer seg på psykiatri og

psykologi for intellektuell funksjonshemming Health Care Institute of Girona, ledet av Dr. Ramon

Novell, har studert effekten av dyp proprioseptiv stimulering (EPP) hos personer med utviklingshemming, autismespekterforstyrrelser (ASD) og hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD).

Produktene som brukes er spesialdesignet, i dette tilfellet Protac’s MyFit-vest. Dette er en vest fylt med kuler, og med forskjellig vekt i kulene.

Vesten har blitt testet på 25 pasienter med forskjellige lidelser og grader av funksjonshemming.

De første resultatene av studien viser til, sitert Dr. Novell, «at de har vært veldig positive, ettersom de viser en høy grad av effekt i forhold til proprioseptiv stimuli og bidrar på sikt til økt livskvalitet hos disse menneskene.  Hos enkelte personer ble også behovet for medikamentell behandling redusert».

De største fordelene som er observert er den store beroligende effekten som vesten fremmer, noe som reduserer medisindosen og antall medisiner som pasienten må ta. Vesten forbedrer også oppmerksomhet og reduserer gjentagende atferd (motoriske og foniske tics).

Der intensjonen er å redusere repeterende atferd er effekten av vesten umiddelbar.

Dr. Novell forklarer at: «vi definerer hvilke brukercaser som er de mest hensiktsmessige

til å benytte vesten. Vi skreddersyr behandlingen, og vi planlegger å utvide

studien til flere mennesker med forskjellige lidelser.

Målet er å forskrive vesten som et terapeutisk verktøy som lar oss forbedre livskvaliteten til våre pasienter og deres familier. Videre- hvis dette i noen tilfeller kan redusere mengden

benzodiazepiner og andre medisiner som administreres, med alle bivirkninger de forårsaker,

vil dette absolutt forbedre kvaliteten på behandlingen».

«Så langt har vi funnet ut at vesten er spesielt gunstig for å redusere betydelig og umiddelbart

gjentagende atferd og tics. Videre bedres oppmerksomhetsevnen med 50% og demper uro. Når det gjelder hendelser med alvorlig uro, aggressiv oppførsel og hyperaktivitet har vi observert at effekten oppstår en gang etter 20 minutter. Nå benytter vi også denne spesielle vesten forebyggende, i situasjoner som vi vet personen skal kan oppleve atferdsendring -for å unngå disse episodene».

Vi håper du hatt nytte av å lese denne artikkelen. Se alle kulevester her. Eller bare snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuleprodukt.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

Kilde:

Protac.dk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s