Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent
En helsesykepleier forteller:
Jeg har forsøkt å bruke kuledynen på 5 premature barn. Flere av barna hadde overraskende god effekt av dynen. Det første barnet var en gutt født i uke 35, med en del spastisitet. Han var den første jeg forsøkte prematurdynen på, og vi var alle målløse over at han sov 9 timer i strekk den første natten med dynen på. Det hadde han aldri gjort før. Det gjorde familien forbauset og ga dem en stor glede- men det gjorde meg som helsesykepleier også glad. Gutten har nå fått innvilget dynen som hjelpemiddel.
Jeg har også forsøkt dynen på trillinger født i uke 32, som tidvis hadde problemer med uro. De hadde god effekt av babydynen. Det har blitt innvilget en dyne til alle tre barna. Barna prøvde en prematurdyne i begynnelsen, men har nå fått innvilget en juniordyne- siden de nå er større.
En helsesykepleier skriver:
Anna er en jente født i uke 37. Var rolig de første 2-3 ukene etter fødsel, men ble deretter økende urolig med skrike-episoder og til slutt diagnostisert med kolikk (fra fastlege, kiropraktor og soneterapeut). Jenta er nå 6 uker, og har ikke episoder med kolikk lenger, men hun gråter fortsatt mye og er svært anspent motorisk. Hun i tillegg har meget anspente leggmuskler som er veldig vanskelige å få avspent med lett massasje for eksempel. Hun vil heller ikke ligge på magen.
Hun har vansker med å slappe av og falle i søvn, sover kun godt og sammenhengende 3 timer en gang i døgnet, og det er når hun er svøpt godt inn og ligger i barnevognen. Den resterende tiden av døgnet er hun kun rolig når mor eller mormor går rundt med henne, og tett inntil sin egen kropp. Hun virker sulten, har ikke veldig godt utviklet sugerefleks, blir lett forstyrret og avbrutt og blir lett irritabel.
Status etter å ha lånt kuledynen i en måned er som følger: Anna har vært syk i noen dager, er i bedring i dag- og er glad og pludrende. Ser ut til å være ferdig med kolikkperioden da hun ikke skriker mer. Motorisk utvikling er bedre, mer normal muskeltonus i forhold til alder.
Bevegelsene er mye mindre hyperaktive og tvangspregede, og ha blitt mer viljestyrte og målrettede. Har avtalt med mor at hun ikke må overstimuleres. Den siste uken viser Anna at hun liker kuledynen, der hun tidligere har avvist den. Hun har begynt å sove flere timer i døgnet, og legger seg tidligere om kvelden.
En helsesykepleier forteller:
Evy med fødselsvekt 1626 gram, nå ved kontroll 3800 gram. Bruker babydynen som er sydd etter prematurprinsippet (har 25mm kuler) om natten og når hun sover ute i barnevognen. Fra første dag sov hun en time lengre mellom måltidene. Hun sover mellom 3 og 5 timer. Mor er svært fornøyd.
En mor til for tidlig fødte tvillinger forteller:
Som mor til et par premature tvillinggutter, vil jeg gjerne fortelle om vår redning.
Da vi 5. mars 1997 fikk Emil og Mikkel på 2020 gram og 1300 gram, var det 7 uker før tiden. Fra før hadde vi Nikolaj på 4 ½ og Katrine på 2 ½ år. Med en slik flokk sier det seg selv at man trenger en god porsjon av både energi og overskudd. Etter en del oppstartsproblemer fikk vi med oss guttene hjem. Mikkel fikk lyskebrokk, og måtte opereres- men da trodde vi også at vi ferdig med vanskelighetene. Emil utviklet seg fint, men Mikkel hang hele tiden litt etter. Jeg fikk ekstra permisjon for å kunne følge tvillingene opp litt ekstra.
Mikkel var ikke så opptatt av kroppskontakt. Han var veldig motorisk urolig, hadde et hektisk bevegelsesmønster og sov svært lite. Han våknet 10-15 ganger om natten.
Januar 1998 ordnet helsesykepleieren slik at vi fikk kontakt med kommunens ergoterapeut. Ergoterapeuten startet opp med en del øvelser for å stimulere mikkel sine sanser. Spesielt legger hun vekt på hans berøringssans, og starter med babymassasje. Dette hjelper noe, men han er fortsatt urolig, og ønsker ikke kroppskontakt.
I slutten av februar får vi høre om kuledynen via ergoterapeuten. Jeg er sykepleier og litt konservativ i forhold til behandlingsmetoder, men på dette tidspunktet kunne jeg ha prøvd hva som helst- heldigvis.
Vi fikk dynen på utprøving i to uker. Første gangen Mikkel fikk den på, skrek han bare- så det krevde litt tilvenning og tålmodighet. Men i løpet av 2 døgn var dynen vel akseptert, og jeg fikk min første hele natt med søvn. Den første på et år. Vidunderlig!
Da vi startet med dynen, hadde Mikkel lav konsentrasjonsevne, han var motorisk urolig og han hadde ikke kommet lengre i motorisk utvikling enn at han kunne ligge på gulvet og trille seg rundt.
Den første uken falt han til ro, lærte seg å sitte opp og var ikke så krevende om natten.
Nå, 15 måneder gammel er han omtrent alderstilsvarende utviklingsmessig. Han elsker en god lang klem, og oppsøker selv kroppskontakt. Han er en mild og glad liten fyr, med masse livsmot. Og sist, men ikke minst har han fått et normalt søvnmønster!
En Neonatalavdeling beretter:
Tea var svært prematur, født i uke 26 og med en fødselsvekt på 700 gram. Hun var svært urolig. Tea veide 1627 gram, da dynen ble tatt i bruk. Teas mor var først skeptisk, men ble raskt veldig glad i dynen. Teas mor og en sykepleier har observert effekten av dynen.
Teas mor har beskrevet det slik: «Jeg har nå brukt kuledynen på Tea nå i nesten 7 uker, og er svært overrasket over dynens effekt. Jeg føler at dynen omslutter Tea godt, og gir en synlig bedre trygghet enn vanlige dyner- som liksom ‘svever’ over henne. Dynen er også lettere å forme etter behov, hun kan pakkes godt inn og allikevel ha ansiktet fritt. Dette gir igjen trygghet. De alminnelige fiberdynene er mer stive».
«En annen fordel er de to forskjellige sidene på dynen (den ene siden har Thinsulate, den andre bomull). I begynnelsen da Tea gjerne skulle ligge med så lite tøy på som mulig, kunne hun slippe å ha en varmemadrass hvis dynens varme side vendte ned. Men nå, som hun har på mer tøy, er den tynne siden ideell. Jeg synes at kuledynen har gitt min datter den tryggheten hun så sårt har hat bruk for , og at hun nå kjenner på trygghet i vuggen, er deilig».
En Neonatalavdeling gir tilbakemelding:
Vi har prøvd dynen på både premature barn, og barn som er født til termin. Vår erfaring med de premature barna har primært vært med de barna som har fryst lett, og har hatt vansker med å holde varmen. Vi har i hvert fall erfart at vi ofte har kunnet unnvære en varmemadrass hos en stor del av de premature barna som ligger i vugge, samtidig har vi kunnet merke at en stor del av de små finner roen når de får kuledynen over seg. Mest sannsynlig fordi dynen gir en omsluttende effekt.
Vi har dessuten forsøkt dynen på store barn som er født til normal termin. Vi har gjort dette et par ganger, ved ulike lidelser. Begge ganger var med god effekt, hvor vi så at den omsluttende effekten dynen har virket beroligende på barnet.
Vi vil gjerne kjøpe noen dyner i prematur- størrelsen, samt babydynen med de minste kulene- da vi ser at et terminfødt barn kan bli vanskelig å få svøpt godt med prematurdynen.
Freelance ergoterapeuten forteller:
Dynen har en god effekt på barn med uro- og søvnproblematikk, sanseforstyrrelser og motoriske vanskeligheter, som kan skyldes nedsatt kroppsfornemmelse eller andre fysiske utfordringer. Dynen kan også hjelpe på spasmer, og den er mulig å ta i bruk fra spedbarns alder.
Jeg har også brukt kuledynen på premature barn med mageproblemer og uro. To måneder etter fødselen hadde ikke tvillingsøstrene etablert et søvn- eller spisemønster. Begge barna var litt skjeve i ryggen og spente i kroppen. De gråt mye, og reagerte kraftig på lyder og andre sansestimuli. Etter å ha brukt dynen i en uke, begynte jentene å sove flere timer i strekk. Barnet som var størst ved fødselen, men som ellers var blitt forbigått av sin mindre søster- begynte å sove mer og øke vekten. Til slutt forbigikk hun sin tvillingsøster i vekt. Utprøvingen er enda ikke ferdig.
Vi håper du hatt nytte av å lese denne artikkelen. Se alle kuleprodukter her og her. Eller bare snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuleprodukt.
Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.
Kilde: