Om Protac Kuledynen® – dynen som er anerkjent av forskere

Amajo kuledyne

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Protac Kuledynen® er et anerkjent hjelpemiddel for bedret søvn hos både barn, ungdom, voksne og eldre. Den er utviklet i tråd med ergoterapeutiske prinsipper om sanseintegrasjon, og virkningen er vitenskapelig dokumentert.

De lydsvake kulene i Protacs dyner er spesiallaget og varierer i størrelse, vekt og måte å sansestimulere på. Valget av dyne avhenger av den enkelte brukers sanseprofil, hvilke utfordringer og behov brukeren har samt personlige preferanser.

Det er svært individuelt hvilken type stimulering og vekt som skal til for å skape kroppslig ro og bedret søvn. Dette kan avgjøres ved individuell veiledning og påfølgende utprøving. Felles for dynene er, at de demper angst og utrygghet og gir ro til hjernen og kroppen.

Forskningsresultater dokumenterer kortere innsovningstid, færre oppvåkninger og en dypere og mer uforstyrret søvn. Protac Kuledynen® er CE-merket i henhold til medisinsk utstyr i klasse 1.

Protac Kuledynen® Flexible

Protac-kulene ligger løst i lommer og gir dype, dynamiske og punktvise trykk. Når brukeren beveger seg under dynen, endres trykket mot kroppen og det gir nye sanseimpulser til hjernen. Flexible-serien egner seg til alle som trenger varierte og fornyete sanseimpulser for å kunne finne roen. Flexible-dynen fås også som variant med fyll av kuler og polystyren og trekk med termofor for en mykere og varmere dyne.

Protac Kuledynen® Calm

Calm-dynen er sydd i kanaler, hvor Protac-kulene ligger i lange rekker. Dermed gir Calm-dynen en mer ensartet og forutsigbar sansestimulering. Dynene i Calm-serien er særlig egnet til barn, ungdom og voksne som trenger sansestimulering og dype trykk, men som allikevel er taktilt sky eller særlig lydfølsomme.

Protac Granulatdynen™

Protac Granulatdynen™ er inndelt i lommer med granulat. Den omslutter brukeren, ligger tett inntil kroppen og gir en lett sansestimulering. Den er særlig velegnet ved kognitiv svekkelse, demens og kroniske smerter. Dynen vil føles gjenkjennelig for mange eldre personer, da den kan minne om en gammeldags tung dyne. Granulatdynen kan også anvendes til avgrensende leiring.

Protac Polystyrendynen™

Protac Polystyrendynen™ gir en lett tyngde og varme. Den gir en tett omslutning av kroppen, som igjen gir trygghet og kan virke smertelindrende. Den anbefales generelt til brukere med behov for ekstra varme, spesielt mennesker i den terminale fasen eller mennesker med giktsykdommer og kroniske smerter. Dynen er også ypperlig til leiring.

Protac har jevnlig bistått med kuleprodukter til forskningsprosjekter:

2015

Forskningsprosjekt fra England i forhold til bruk av Protac MyFit® vesten for barn med funksjonsnedsettelse. Resultatene viste til økt konsentrasjon og deltagelse i aktiviteter, noe som har utviklet barnas evner til læring i positiv retning.
Protac MyFit® vest Acorn Park School study.pdf


Hvilken betydning kan det ha for morsrollen når moren ser at det 0- til 1-årige barnet er ekstra sensitivt, og hvordan kan helsesykepleieren forstå og imøtekomme morens behov for støtte og veiledning?
Av: Winnie Hansen, Professionshøjskolen Metropol.
Det særligt sensitive barn (pdf)

2010

Forskningsprosjekt Syddansk Universitet, Allan Hvolby M.D., Ph.D. & Niels Bilenberg M.D., Ph.
Barn med ADHD opplevde markant forbedring i søvnmønstret med Protac Kuledynen®
Les mer om prosjektet

2009

Forskningsprosjekt ved Tværfagligt Smertecenter, Ålborg Sygehus. Beskriver bruk av Protac Kuledynen® til pasienter med smerter. Dynen reduserer pasientenes blodsukkernivå og smertenivå, og med dette forbedres pasientenes livskvalitet.
Forskningsprojekt Tværfagligt Smertecenter. Ålborg Sygehus anvender Protac Kugledynen® til smertepatienter.pdf

2007

Ergoterapeutene Birgitte Søe Jensen og Pernille Worm Masteravhandling om barn med sanseintegrasjonsproblemer. Bruk av Protac Kuledynen® reduserer komplikasjoner og har spesielt positiv virkning på barnas søvn. 
Masterafhandling med Protac Kugledynen® til børn med sanseproblemer.pdf

Vi håper du hatt nytte av å lese denne artikkelen. Se alle kuleprodukter her og her. Eller bare snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuleprodukt.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s