Pilotprosjekt dokumenterer beroligende virkning av sansestimulerende hjelpemidler til personer med demens

Amajo kuledyne eldre

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Bedret livskvalitet til demente personer og bedret arbeidsmiljø for de ansatte er i fokus i pilotprosjekt i Aarhus

Det er stor nytte i å hjelpe de demensrammede brukerne med å få bedret livskvalitet, i tillegg til at pleiepersonalet får et lettere arbeidsmiljø.

Men det kan være svært vanskelig å hjelpe en bruker med demens. Spesielt hvis personen endrer personlighet, mister følelsen av seg selv og sine omgivelser- og blir tiltagende urolig og rastløs. Søvnforstyrrelser, uforståelig atferd og rastløs vandring kan gjøre hverdagen stressende for både den demensrammede, pårørende og personalet.

Styregruppen for Vælferdsteknologi gjennomførte før prosjektet en behovsanalyse blant pleiepersonalet på to sykehjem i Aarhus. Dette for å avdekke utfordringene som personalet opplever i deres hverdag. Etter at analysen var gjennomført, ble aktuell velferdsteknologi prøvd ut for å se om de kan ha en positiv effekt på de utfordringer det ble rapportert om.

Det største fokusområdet viste seg å bli teknologi som kan hjelpe brukere med fysisk og psykisk uro. Det overordnede formål vår å forbedre hverdagen for brukere og personale- samt effektivisere driften ved sykehjemmene.

I første omgang ble det benyttet 22 teknologiske eller sansestimulerende produkter til en test på to sykehjem. Samlet deltok 27 brukere i prosjektet. Prosjektet inneholder både kvalitative og kvantitative data- med over 3000 registreringer over en periode med 30 dagers før- og ettermålinger.

Protac-produkter som ble benyttet i prosjektet var:

  • Protac MyFit® (kulevest)
  • Protac Granulatdynen™
  • Protac KneedMe® (kneteppe)
  • Protac SenSit Straight® (kulestol tilpasset eldre)

Prosjektet viste med all tydelighet at velferdsteknologi virker- og skaper ro. Etterundersøkelser fra 2019 viser også at velferdsteknologi også har sine økonomiske fordeler.

Prosjektet gir god dokumentasjon på at Protacs produkter virker beroligende på brukere med demens. Det understrekes også at sansestimulering kan gi velvære og trygghet gjennom dype trykk i sanseapparatet og dermed også god kroppsavgrensing. På denne måten bidrar produktene til å forebygge og redusere utrygghet, angst og stress.

Prosjektet viser også til at Protacs sansestimulerende hjelpemidler har en positiv innflytelse på pleiepersonalets arbeidsmiljø, så det føles mer trygt og forutsigbart for dem å være på jobb.

Etterundersøkelsene viser også til at beroligende velferdsteknologi kan frigi opptil 20 minutter per døgn mer personaltid for hver bruker med uro. Dette er da personaltid som kan brukes til å prioritere mer pleie og omsorg.

Vi håper du hatt nytte av å lese denne artikkelen. Se alle kuleprodukter her og her. Eller bare snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuleprodukt.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

Kilder:


Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s