Utmerkede måter å innrede et fredelig og beroligende soverom

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Telefoner, TV, datamaskiner, ledninger i massevis, lydeffekter, blinkende lys, osv. Her kommer de…Sensorisk overbelastning er bivirkning av moderne livsstil! Det er ingen tvil om at overstimulering av sansene våre er ute av kontroll og har blitt en stor årsak til stress og angst. Noen av oss kan omgå det men for noen andre er det umulig å filtrere det. Alle har blitt tvunget til å være multitasker, enten vi kan takle ‘det’ eller ikke. Dette sensoriske angrepet skaper en ond ekstern sirkel som forårsaker indre kaos. Manifestasjonen av indre kaos kan dukke opp som hyperaktivitet, sinne, depresjon, søvnmangel, fysisk smerte og mange andre symptomer som ofte er oversett eller feiltolket. Denne artikkelen er relevant for oss alle – barn og voksne. Vi er alle berørt!

På Amajo er vi sensoriske interiørdesignere og i mange år har vi vellykket hjulpet familier med barn med spesielle behov til å skape fargerikt, behagelig og avslappende rom som kombinerer vår erfaring innen interiørdesign sammen med sansestimulering.

Vi mener en helhetlig tilnærming kan forvandle et ‘fiendtlig’ rom til et sunt miljø. Her deler vi våre råd om de beste måtene å skape et fredelig og beroligende soverom mens man tar hensyn til et barnas behov.

Spørsmål: Hva tror dere er den største feilen som er gjort når dere prøver å designe et rom for et barn med spesielle behov?

Den største feilen er å tenke at å designe et sunt soverom for en sensorisk følsomt barn må være dyrt. Det er egentlig ikke tilfelle hvis det gjøres riktig fra start. Foreldre er overveldet med mange avgjørelser som dreier seg om omsorgen av deres barn. Å bruke penger uten en plan og riktig veiledning i et forsøk på å gjøre ting bedre kan ha uønskede resultater. Det samme gjelder når man tror at utseendet til et barns soverom er sekundært til mer presserende behov. Vårt design team tror ikke på følgende trender og vi designer heller ikke barnas rom rundt moteuttalelser som er ment for voksne. Vi analyserer alle våre prosjekter med stor tanke og presenterer våre resultater som en resept for barnets komfort og velvære. Rommet hvor et barn våkner i og sover i om natten skal være rolig, trygg og alltid imøtekommende: et sted for fred og sensorisk påfyll, aldri et sted for ubehag eller isolasjon.

Spørsmål: Hvilke farger som er mest effektive for avslapning for et barn med spesielle behov og hvorfor?

Farger påvirker humøret vårt, hvordan vi behandler informasjon, hvordan vi fungerer og utfører oppgaver. Rød, oransje, gul og hvit er overstimulerende og kan være svært urovekkende, mens blå, grønn, lilla, brun og svart er beroligende og trøstende. Vi informerer foreldre, familiemedlemmer og omsorgspersoner til ikke bare være klar over fargene som omgir barna, men også hva folk bruker rundt barn i alle aldre som er sensorisk følsomme. Vi vet om et tilfelle der en kjærlig tante besøkte nevøen sin med jevne mellomrom. De i familien lurte på hvorfor han ble så glad for å se henne noen ganger og andre ganger vendte seg bort fra henne og dekket til øynene. Nevnte vi at hun likte å ha på seg hvitt klær og knallrød leppestift? Mange barn med spesielle behov har vanskeligheter til å sovne og sove på grunn av deres høye følsomhet for stimulering, noe som andre klarer veldig fint å filtrere ut. Fargene er like forstyrrende som lyd, duft, tekstur, osv.

Spørsmål: Synes dere at belysning er et viktig element i å skape et behagelig rom?

Absolutt, belysning er høyt på listen vår og filtrering av lys på forskjellige måter anbefales. Det er så mange forskjellige alternativer og arkitekturiske faktorer som vurderes når man velger vindusbelegg at det er best å diskutere dem individuelt med hver klient. Dimmer brytere er gode beroligende mekanismer for alle aldre og når det kommer til lyspærer. Vår favoritt type lys er naturlig sollys, og når det ikke er det tilgjengelig da vurderer vi nærmest er glødepærer merket som dagslys, fult spektrum samt LED-er. Vi har veldig sterk og velbegrunnede meninger om lysstoffrør, enten det er i rørform eller den nye spiraler som inneholder farlige nivåer av kvikksølv. De forvrenger naturlige farger, suser på veldig høye frekvenser. 

Spørsmål: Hva er deres mening om elektronikk i et soverom?

Hvite støymaskiner og projiserte bilder på vegger eller tak er beroligende og vårt designteam er veldig støttende for dem og oppmuntrer deres bruk til å indusere avslapning og eventuell søvn. På andre siden mener vi at datamaskiner, spillekonsuler og deres mange ledninger bør fjernes fra soverommene til alle barn og voksne. Elektroniske enheter er vanedannende, stimulerende og forstyrrende.

Spørsmål: Hva med sengetøy, har dere forslag til hvordan foreldrene kan gjøre det mer behagelig for barn ved sengetid?

Vi snakket nylig med noen som var bekymret for hennes veldig aktive gutter sov ikke gjennom natten. Hun var forbløffet over at vårt første spørsmål var om fargen på rommet og sengetøyet. Svaret kom ikke som en komplett

overraskelse. Rommet var hvitt med rød laken og rutete dyner. Beste bomull med høyeste trådtellingen kunne umulig overstyre problemet de hadde forårsaket ved fargevalg. Myke tøy og myke farger går hånd i hånd, dyner med solide farger med en temapute er mer enn tilstrekkelig for et barns rom.

Uansett om lyset er av eller på, avgir farger og mønstre vibrasjoner som påvirker hjernebølger på en positiv eller negativ måte. Vårt team anbefaler å plassere et bilde per vegg med samme tema som for en rolig følelse i stedet for å dekke veggen den med visuell rot. Vi foretrekker å ha naturlige landskap, abstrakte med myke kurver og spiraler kontra rette linjer og vinkler.

Kuledyner kan være beroligende for noen men opprørende for andre. Derfor er det best å kontakte noen med kunnskap og erfaring innen sanseintegrasjon.  Oppbevaring med ikke-gjennomsiktige beholdere er enkle å vedlikeholde. De oppbevares best i skap eller i hyller. Ikke-gjennomsiktige beholdere med lokker forhindrer spillover som også bidrar til å skape et ‘visuelt stille rom.

Spørsmål: Hvordan anbefaler dere foreldre å dele opp rommet i et soverom?

Hvis rommet ikke er stort nok til å dele seg inn i områder, må all oppmerksomhet være plassert på rommets primære funksjon som er avslapning og søvn. Hvis rommet er stor nok til flere områder, kategoriene våre er enkle å huske: SLKL : Sov, Lek, Kos, Lære.

Vi jobbet med noen i et hjem der barnet ikke sov fordi sengen var mot et stort vindu som hadde vertikale plastgardiner som ikke fungerte, ble alltid delvis åpnet og bråket når de ble børstet mot. Den eneste fulle veggen hadde et skrivebord og en kommode som ingen brukte; sengen ble flyttet og ekstra møbler ble donert bort. Sengene skal være lengst fra vinduene og plasseres mot en full vegg, aldri mot vinduer eller dører. Vi oppfordrer Lek, Kos og Lære stasjoner være ved et vindu hvis det er mulig for å motta alle næringsstoffene som kommer fra naturlig sollys.

Spørsmål: Hvilken type gulv vil dere anbefale og hvorfor?

Dette er en viktig kategori å teste ved å få et barns innspill til positive svar eller negative reaksjoner. Det praktiske og lydabsorpsjon er veldig viktige faktorer å ta hensyn til for disse spesielle kundene som fortjener mest sansevennlige rom mulig. Hvis de foretrekker glatte overflater da

naturlig tre er et utmerket alternativ.

Unngå laminatgulv som ser ut som tre, de lager mye lyd. Det er enorme utvalg av vinylplanker som ser ut som ekte tre, de er mykere og varmere å gå og spille på, lett å vedlikeholde og har noe bedre lydabsorpsjon enn laminat. Skulle barnet foretrekke myke koselige strukturer, er teppe et godt alternativ. Teppefliser fungerer bra fordi de er enkle å bruke og bytte ut. Mønstrede valg eller sjakkbretteffekter er absolutt uaktuelt fordi de skaper enorm angst. Hvorfor? Fordi barn oppfatter fargeforandringene som hull de kan falle i. Porselen

fliser gir ingen lydabsorpsjon, selv om det er praktisk å ta vare på, er det kaldt for det berøring og veldig hardt i tilfelle fall.

Spørsmål: Hvis dere skulle innrede et rom for et barn med spesielle behov fra bunnen av, hvilken type møbler vil dere anbefale?

Vår preferanse er alltid tre. Hvis det naturlige kornet viser seg, vil vi velge en som ikke har høy glans eller at den har rød, gul eller oransje undertoner, fortrinnsvis nøytrale til grå eller mørkebrune. Hvis malt, espresso, kull eller svart er våre favoritter.

Spørsmål: Har dere noen sikkerhetsforslag til foreldre når dere designer et rom?

Treelementer med avrundede hjørner er trygge og føles godt å ta på. Kjøp persienner og nyanser som kan bestilles med sikkerhetsledningsfunksjoner. Unngå glass og metall og vær oppmerksom på skarpe hjørner på lave nivåer. Dekk til ubrukt elektrisk stikkontakter og unngå å ha lamper med synlige ledninger plugget langt fra der de blir brukt.

Spørsmål: Hvis foreldre har et stramt budsjett, hva vil dere anbefale at de fokuserer på mest når du setter sammen et rom?

Overflødd og rot skaper angst, og derfor det å kaste og gi bort mens man kommer i gang med organisering er den vanskeligste og mest givende opplevelsen. Sensorisk interiør designprosjekter handler om å fjerne og omorganisere ting som ikke gir mer verdi. Våre organisasjonssystemer må være logiske og komfortable for sluttbrukeren, ellers blir ikke ting brukt og rotet vil fortsette å akkumulere. Ved flere anledninger har vi gjort om det ‘konvensjonelle’ designere tenker ut for en klient fordi standardformelen ikke stemmer overens med hvordan huseieren tenker.

Romorganisering = sensorisk balanse

Sensoriske interiørdesigns konsultasjon er rimelig og nøkkelen til å ta sunne.

Sensoriske balanserte soverom:

Multibruksområder med forskjellige deler er en utmerket bruk av plass. Våre spesialiserte vurderinger avgjør hva som er best når du våkner og det siste ting å oppleve om natten.

Sensorisk vennlig soverom ~ Vennligst gjør!

  • Maksimer naturlig lys
  • Innfør friske planter
  • Bruk naturlige ordninger

Sensorisk vennlig soverom ~ Vennligst ikke gjør!

  • Ikke installer lysrør
  • Ikke bruk kunstige luftrensere
  • Ikke innfør sterke farger

Kos deg med å tilbringe tid med «mor natur»! Hennes gaver til oss er uvurderlige. Kroppens rytmer slapper av og fungerer optimalt ved å svare på sensoriske markører programmert i oss alle. Fordelene inkluderer å senke blodtrykket og regulere hjernebølger. Solskinnet, frisk luft,

rennende vann, farger og teksturer er uendelige kilder til vakker inspirasjon.

Hvis du ikke er sikker på hvor du skal starte, eller ønsker råd om et sensorisk soverom, kan du kontakte teamet på 67 07 43 40, eller hvis du foretrekker det, kan du sende en e-post med henvendelsen din.

Kilde:

Autisme Parenting Magazine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s