MyFit® Easy kulevest til personer med fysiske eller kognitive funksjonsutfordringer

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Man hører ganske ofte om bruk av kulevest til barn, men hvordan er det egentlig med kulevest til voksne og eldre?

Protac MyFit® Easy er en kulevest laget spesielt med tanke på eldre brukere, og brukere med nedsatt bevegelighet eller fysiske funksjonsnedsettelser.

Modellen har åpning på begge skuldre, slik at det blir lettere å ta den på seg, og ta den av igjen- både i stående og sittende stilling. Dermed er den super for de som ville hatt problemer med å få på seg en vanlig kulevest av ulike årsaker.

Kulevesten fungerer på samme måte som alle våre kuleprodukter fra Protac. Den bidrar til å stimulere berøringssansen og muskel- leddsansen vår, og er et flott hjelpemiddel for å begrense angst og uro. Den bidrar til å øke brukerens konsentrasjon, og hjelper med å gi økt følelse av kroppsavgrensing.

Vesten sitter godt inntil kroppen, og har kuler på bryst- og ryggstykket. Kulene beveger seg når brukeren beveger seg. Med dype, punktvise trykk stimulerer dermed kulene muskel-leddsansen og berøringssansen, og vesten gir en behagelig tyngde.

Effekten av å bruke vesten er mindre angst, hyperaktivitet og stress.

Myfit kulevest i hverdagen

https://www.amajo.no/categories/kulevest

Protac MyFit® Easy er et godt hjelpemiddel i hverdagen, da vesten bidrar til at motoriske og psykiske utfordringer dempes. Vesten kan brukes under alle arbeidssituasjoner eller aktiviteter, og kan bidra til at brukeren opplever bedret konsentrasjon og ro. Vesten kan virke dempende på stress, angst og utagerende atferd, og den oppleves beroligende, forutsigbar og trygg.

Vesten kan brukes så lenge brukeren synes det er behagelig, og effekten varer så lenge vesten er på.

Protac MyFit® Easy kan bidra til bedret balanse hos brukere som strever med balanseevnen, og den stimulerende effekten av kulene kan også bidra til å begrense spastisitet og ufrivillige bevegelser.

Den økte følelsen av kroppsbevissthet som bruker ofte opplever, kan begrense følelse av anspenthet og dempe smerter i kroppen. Fagpersoner og terapeuter benytter seg ofte av kulevesten som hjelpemiddel til sanseintegrasjonsbehandling og motorisk trening i forhold til balanse og koordinasjon. Helsepersonell benytter seg også av vesten ved trening av kognitiv funksjon, ADL-trening og trening av taleferdigheter.

Brukerhistorier:

Kvinne på 45 år med lammelser i venstre side

Observert effekt: «Det er mye lettere for meg å sette foten min ned i gulvet, og å unngå at foten vrir seg som den pleier. Det må komme av at vesten påvirker min spastisitet på en god måte, den begrenser antall spasmer rett og slett. Jeg kan også kjenne min egen kropp bedre når jeg sitter og jobber med noe, og det er akkurat som om jeg blir ‘hjulpet’ til å sitte mer stille. Det er en flott styrketrening for meg å gå med vesten på, og den er veldig behagelig når man har vennet seg til den».

Kvinne, 23 år med frontal hjerneskade og kognitive forstyrrelser

Observert effekt: Fysioterapeuten forteller: «brukeren er mer samlet i sine tanker, og dermed også i måten å kommunisere på. Vi vil absolutt prøve vesten igjen i en lengre periode».

60-årig mann med ervervet hjerneskade

Observert effekt: Pleiepersonalet forteller at: «han kan være svært motorisk urolig, og har ofte store vansker med å holde seg i ro. Han stritter imot med armer og ben. Utover dette strever han med å tilpasse seg nye situasjoner, han kan rope høyt og ha en utagerende atferd. Etter at han fikk vesten, har han endret sin atferd drastisk. Han får på vesten sin på morgenen, det er på det tidspunktet han kan være spesielt utagerende. Det går kun et kvarter etter at han har fått på vesten, så blir han mindre sint, mer medgjørlig og finner raskere ro, og setter seg ned. Brukeren beholder vesten på hele dagen, fordi han blir svært urolig når vi tar vesten av. Hvis du spør han hvordan han opplever det å gå med vesten, sier han at den er litt merkelig, men god å ha på. Det er gledelig for oss å oppleve hvor mye velvære og ro den gir vår beboer».

Vi håper du hatt nytte av å lese denne artikkelen. Se alle kulevester her. Eller bare snakk med en av våre vennlige teammedlemmer for mer informasjon og veiledning for valg av riktig kuleprodukt.

Alle våre kuledyner er utviklet av Protac i Danmark. De har lang erfaring i utvikling av proprioseptive og taktile løsninger for barn, ungdom og eldre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s