Spesialtilpassede klær- hvem passer det for?

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Mange mennesker strever med å finne klær som er enkle å kle av og på, spesielt ved økende alder.

Man kan tenke seg at det kan være både utfordrende, vanskelig og trist å kjenne på at man ikke mestrer egen påkledning lenger. Det er normalt med en slik svekkelse i funksjonalitet- spesielt ved økende alder. Svekkelsen kan også oppstå etter skader, både medfødt og ervervet. Skadene kan være både fysiske og psykiske. På sikt kan dette også medføre at personen opplever redusert følelse av mestring og livskvalitet.

Av – og påkledning er en intim prosedyre, spesielt der man er avhengig av hjelp. Ved begrenset funksjonalitet opplever personene ofte en skjerpet oppmerksomhet på egen kropp. I tillegg kan det for mange være en økt psykisk belastning å kjenne på at man trenger bistand fra andre til å kle på seg. De kan også føle at vanlige klær er ubehagelige og trange, og at de ikke alltid er så enkle å få på seg (Jahren Kristoffersen 2011). Men det betyr ikke at det ikke finnes gode alternativer for dem som strever med å kunne bruke vanlige klær! 😊

Hensikten er at det skal lette av- og påkledning både for brukeren selv og pleiepersonalet

Klærne er også slitesterke, med solide sømmer og glidelåser. De finnes også i ekstra slitesterkt materiale.

De kan vaskes på 60 grader. Jeansklær vaskes på 40 grader.

Noen av klærne kommer i antibakterielt stoff, noen har forsterkede sømmer, andre har forskjellige glidelås- eller knappefunksjoner.

Vi har pysjer med korte eller lange ben eller armer, i tynt eller tykkere stoff.

I sortimentet finnes også klær til bruk på dagtid- som one-piecer og jeansklær. I tillegg finnes tilpassede bukser og skjørt, noe som kan fungere godt for personer som sitter eller ligger mye i løpet av dagen.

Klærne kan leveres med spesialglidelås, der man benytter seg av en ekstra glidelåsnøkkel og dermed forhindrer man at brukeren kan ta klærne av. Det er viktig å huske på at glidelåsnøkkel må bestilles separat.

Røykeforkleet er helt supert for de som trenger ekstra beskyttelse mot aske og glør. Forkleet er legglangt, og kan festes med bånd i livet. Det har i tillegg justerbart bånd i nakken, slik at det kan tilpasses hver enkelt bruker.

Til slutt kommer vi ikke utenom kulevesten vår. Protac Myfit Easy er spesielt designet for eldre med psykisk og motorisk uro, og er tilpasset med åpning på begge skuldre. Dette bidrar til at vesten er lettere ta på og av. Det at den er tilpasset eldre personer, hindrer allikevel ikke at den kan brukes av andre personer med nedsatt fysisk funksjon- og i alle aldre.

Alle voksne som har behov for tilpasning, kan bruke klærne.

Er du i tvil om størrelser eller ønsker annen informasjon og veiledning, kontakt oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s