Bruksanvisning for Paletto

Loraine Silva, Hjelpemiddelkonsulent

Baksiden av Paletto

Koble til strømadapter (Paletto må alltid være tilkoblet strøm når den er i bruk). Velg et lydkort du vil bruke og stikk dette inn i åpning for lydkort i styringspanelet bak på Paletto. Standard lydkort følger med. Lim gjerne en liten tape-bit på lydkortet før det settes inn i Paletto. Det gjør det lettere å fjerne ved utskifting. Ikke la Paletto være tilkoblet strøm når du bytter lydkort! (8 tilgjengelige lydkort som tilbehør) Styringspanelet bak på Paletto er selvforklarende, dvs. at det gir deg tilbakemelding om handlingen du utfører.

Volum justeres med ‘’opp og ned piler’’ (stemme sier: ‘’mer volum/mindre volum’’)

Avspilling av lyd:

Velg lydgruppe ved å trykke på ‘’opp og ned pilene’’ med betegnelsen ‘’Mode’’ (styringspanelet). Lydgruppe 1-8 er forprogrammerte lydgrupper. En stemme forteller deg hvilken lydgruppe du er i. Lydgruppene 9-16 er ledige lydgrupper for egne innspillinger via mikrofon eller annen ekstern lydkilde.

Etter at du har valgt lydgruppe: trykk på en av fargeknappene på Paletto og du vil får en lydrespons. Den lille lysdioden over aktivert knapp lyser opp (du kan ikke fremkalle lyd på en ny knapp før lysdioden har sluknet på den aktiverte knappen).

Innspilling av lyd:

Velg en ledig lydgruppe: lydgruppe 9-16.

Koble til medfølgende mikrofon til Paletto bak i styringspanelet, merket ‘’Mic’’. Trykk på ‘’Rec’’ knapp (stemme sier: ‘’Innspilling med mikrofon’’) Alle lysdioder lyser opp over de fargede knappene. Velg en knapp og trykk ned denne for innspilling. Les umiddelbart inn din beskjed og lagre ved å trykke en gang til. Vent et par sekunder og beskjeden blir lest opp for deg automatisk. Når du nå trykker igjen, vil du høre beskjeden.

Du kan spille inn på nytt på samme måte over den gamle beskjeden. Da slettes det du tidligere har spilt inn.

Hvis du ønsker å spille inn musikk ell. Fra cd-spiller kobles denne til ‘’Line In’’ i styringspanelet ved hjelp av en opptaksledning (liten Jack plugg hann i begge ender, leveres ikke med Paletto). Trykk på ‘’Rec’’ knapp to ganger til du hører, ‘’Innspilling fra ekstern lydkilde via line in’’. Opptak utføres på samme måte som ved bruk av mikrofon. Du vil kunne høre lyden fra cd-spiller eller pc over høyttaleren på Paletto når du spiller inn etter å ha trykket to ganger på ‘’Rec’’ knapp.

For innspilling via både mikrofon og fra ekstern lydkilde må du trykke på Rec-knapp mellom hver gang du skal gjøre en ny innspilling.

Hvis du forsøker å spille inn egen lyd på en lydgruppe som er forprogrammet vil du få beskjeden ‘’Feil’’. Dette lar seg ikke gjøre.

Sletting av lyd:

Du kan ikke slette lyd på hver enkelt knapp med mindre du spiller over forrige opptak, men du kan slette en hel lydgruppe: Velg lydgruppen du ønsker å slette. Trykk og hold ‘’Scan’’ knapp inne i minst 5 sekunder. Slipp. Alle lysdioder vil lyse opp og deretter slukke en etter en. Lydene er da slettet og Paletto går tilbake i grunninnstilling. Det lar seg ikke gjøre å slette de forprogrammerte lydene!

Bruk av ekstern bryter:

For noen kan det være vanskelig å trykke på knappene på Paletto. Da kan en ekstern bryter kobles til via ‘’Scan in’’ i styringspanelet.

Koble til bryteren (krever liten jackplugg hann på bryterkabel) Trykk på ‘’Scan’’. Du hører: ‘’Automatisk skanning’’.

Lysdioden vil da vandre fra knapp til knapp til du trykker på den eksterne bryteren. Da vil lyden leses av en gang.

Du kan stille hastigheten på skanningen ved å trykke på ‘’Mode’’ pil opp og ned. Trykker du ned-pil går lysdioden raskere. Trykker du opp-pil går den saktere. Justeres mellom ca 0,5 sekunder og 20 sek.

Ønsker du manuell skanning trykker du en gang til på ‘’Scan’’. Da kan du selv trykke deg fremover fra fargeknapp til fargeknapp via trykk på ekstern bryter. Lysdioden går en knapp frem for hvert trykk. Når du stopper å trykke spilles lyden av.

Her kan en også justere hvor raskt lyden leses av etter at du har trykket. Dette kan virke litt kompliserende; hvis du bruker ‘’Mode’’ pil ned (trykk flere ganger) så vil lyden leses av umiddelbart når du har trykket deg frem et hakk. Hvis du trykker ‘’Mode’’ pill opp vil du kunne få en lang forsinkelse på opptil 20 sekunder før lyden spilles av. Dette er det viktig å være oppmerksom på!

VIKTIG!

Grunninnstilling:

Hvis du så skal tilbake til grunninnstillingen igjen å bruke knappene, må du huske på å trykke en gang til på ‘’Scan’’! Hvis ikke vil du ikke få noen lyd når du trykker på Paletto knapper! Trykk altså ‘’Scan’’ og du hører. ‘’Grunninnstilling’’. Du er da tilbake der du startet og kan velge lydgrupper og trykke direkte på Palettos knapper.

Når du jobber med ekstern bryter i Scan-modus og skal velge ny lydgruppe må du trykke på ‘’Scan’’ knappen for å komme tilbake til ‘’Grunninnstilling’’ for å kunne utføre dette. Så må du trykke på ‘’Scan’’ igjen for å komme til ‘’Automatisk eller Manuell skanning’’.

Infrafør sending fra Paletoo

Du kan via Paletto Plus styre fargeskift i et Paletto er et interaktivt ballbasseng med lyselement.

Sørg for at styringspanelet for ballbassenget har kontakt med Paletto.

IR øyet for Paletto er ved siden av høytaleren. IR øyet til lystavlen finner du i styringspanelet for basenget. Velg lydgruppe 16 på Paletto. Denne lydgruppen er forprogrammert til å sende IR signaler. Leses signalene dårlig er det mulig å få IR-forsterkere til begge produkter.

Trykk på en knapp (eller bruk ekstern bryter) og signalet vil sendes til ballbassenget og det vil skifte farge. Du kan også lese inn en melding på knappen for å gi auditiv tilbakemelding i tillegg til den visuelle.

For eksempel kan du lese inn ‘’Blå’’ på knappen blå. Ved trykk vil du da få lest opp meldingen samtidig som ballbassenge skifter farge.

Paletto som fjernkontroll:

Oppdatering av IR-koder for sending:

Du kan også lære Paletto koder fra en fjernkontoll slik at den for eksempel kan benyttes til å skifte kanaler på en TV eller styre musikkanlegg, releboksen eller annet basert på IR-sending.

(forutsetningen er at det her dreier seg om RC5 koder)

Ha fjernkontrollen du ønsker å legge inn IR-koderfra klar. Velg en lydgruppe du ønsker skal ha IR-sending funksjon. Hold ‘’Rec’’-knapp inne i 5 sekunder til du hører beskjeden: ‘’Stilling for oppdatering av IR-koder ved sendng’’. Alle 8 lysdioder lyser og blinker. Hold fjernkontrollen rettet mot Palettos IR-øye. Velg en knapp på Paletto, trykk på den og hold en kanal inne på fjernkontrollen samtidig. Når koden er lagret vil lysdioden lyse fast rødt hele tiden. Fortsett kodingen på samme måte med de andre knappene.

For å komme ut av denne modus trykk på ‘’Rec’’ et par ganger til du hører ‘’Grunninnstilling’’.

Tips:

Det finnes også magnetplate-overlegg til Paletto. Disse kan benyttes til bilder, piktogram, taktile overflater osv. En kan lese inn en historie og jobbe med sekvenser og rekkefølge eller ord og lyder og øve uttale…

Lage gjettelek, lotto, gjenkjenne lyd, assosiere osv.

En kan bruke Paletto som en ‘’kontaktbok’’ mellom hjem og skole/barnehage. Skolen har for eksempel en lydgruppe og leser inn hva som har skjedd denne uken eller dagen. Hjemmet har en egen lydgruppe og forteller hva familien har gjort i helgen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s