Fordeler med interaktive empatidyr

Marit Løbben, hjelpemiddelkonsulent

Blant våre produkter har vi noen flotte interaktive empatidyr, kattene Else, Silver og Line og hunden Martin. Disse fortjener å løftes frem og få litt oppmerksomhet.

Selv er vi svært begeistret for disse dyrene. Både jeg og en kollega har levende katter hjemme, og er imponert over hvor godt en ekte katteatferd er gjengitt i disse dyrene. Vi anbefaler gjerne disse dyrene både til bruk på institusjoner, men også i de private hjem. Man vet jo at en del eldre ofte føler seg ensomme, da kan ett empatidyr gjøre en stor forskjell i hverdagen. For alle de som kanskje ønsker seg ett kjæledyr, men enten ikke kan ta ansvar for ett levende dyr eller plages med allergi er også ett empatidyr ett flott alternativ.

Både hunden og kattevariantene er naturtro med pels som føles naturlig å ta på, poter som føles som ekte poter, til og med snuten ser og føles naturtro ut. De har sensorer rundt på kroppen, som registrerer berøring og bevegelse fra bruker.

Når du har en katt eller hunden på fanget, reagerer den på at du klapper og koser med den. Katten vil da mjaue og male, den legger seg til og med over på siden for å bli kost på magen! Når den maler, blir det en svak vibrering i katten som er med å gi brukeren en beroligende effekt. Forskning viser at malende katter gir lavere blodtrykk hos brukeren og vibreringen fra katten er med på å frigjøre Oxytocin, velværehormonet vårt. Hunden vil komme med små bjeff, og teksturen av pelsen virker beroligende og er god å ta på, som med en ekte hund.

Med den medfølgende børsten kan man utføre pelsstell akkurat som på ett levende dyr.

Hvis empatidyret ikke er slått av før dyret settes bort, vil det reagere på at du kommer inn i rommet. Kattene vil da mjaue og hunden vil bjeffe for å få oppmerksomhet.

Tilbakemeldinger fra brukere er udelt positive, dyrene vekker omsorgsfølelse og ømhet hos brukeren. Noen sier til og med at de føler seg mindre alene. Nå har de noen å ta seg av. Mange liker at dyrene responderer på berøring og kjærtegn, og gir brukerne en positiv opplevelse tilbake.

Kløfta bo og aktivitetssenter: «Katten» Else har nå fått selskap av «hundevalpen» Martin (interaktive) Det er selvsagt ikke helt det samme som levende dyr, men vi ser veldig god effekt på flere, og de brukes aktivt rundt på huset 🙂 Man må nok oppleve det, for å skjønne det fullt ut!

I tillegg til disse finnes det også noen mindre varianter av empatidyr som fortjener å løftes frem samtidig. Nemlig fuglene våre. Disse er noen fantastiske små skapninger. Litt mindre avansert enn katten og hunden, men disse reagerer også på berøring. Mange eldre liker å sitte å se på fuglene på fuglebrettet. Nå kan man videreføre denne interessen ved hjelp av interaktive fugler. Når man løfter opp og stryker på de, svarer de ved å kvitre med sine naturtro lyder. Disse er små og lette å håndtere uansett funksjonsnivå. Og de gir glede fordi de responderer på en handling fra brukeren. De er myke og god å ta på og passer fint i en hånd. Disse kan gi en god trøst, men også være en fin måte å starte samtaler på. Både lyden og synet av fuglene kan vekke mange minner fra tidligere tider.

Vi kan tilby flotte og naturtro varianter av Dompap, Svarttrost og Kjøttmeis. Kanskje dette kan være en fin liten gave til neste gang man besøker en bestefar eller oldemor eller andre man er glad i?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s