Kuledyner- ikke bare beroligende og fremmer bedret søvn, men også smertelindrende

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Kuledynens opprinnelse var å benytte den for å oppnå ro, bedret søvn og bedret kroppsfornemmelse. I årenes løp har kuledynen utviklet seg videre til å bli flere kuleprodukter, alle med innovativt design, og med svært gode resultater fra anerkjent evidensbasert forskning. Våre ulike kuleprodukter kan dere se her.

Felles for kuleproduktene er at de gir dype og punktvise trykk dype ned i sanseapparatet vårt. Trykket mod huden, og påfølgende stimuli av muskel- leddsansen gir hjernen informasjon om kroppens grenser, og samlet sett gir denne typen stimuli en beroligende effekt -noe som er med på å gi både økt konsentrasjon og bedret søvn på sikt.

Når man benytter kuleprodukter, vil man oppnå gode stimuli både aktivt og passivt. Passiv stimuli vil si at man ikke trenger å bevege seg for å oppnå en effekt. Dermed vil kuleproduktene gi svært gode stimuli også til de personene som har utfordringer med å bevege seg selv.

Visste dere at spesielt kuledynen også kan benyttes for smertelindring?

Alle som har opplevd å gå med vedvarende smerter, vet hvor utmattende dette kan være. Forekomst av kroniske ledd- og muskellidelser er forholdsvis stor. Ledd- og muskellidelser kan ofte ha nytte av direkte lindring på ledd, og gjerne noe med en varmende effekt.

Personer med lidelser med spasme-problematikk som bi- effekt som for eksempel Parkinsons, MS eller Huntington kan også ha god nytte av å benytte kuleprodukter.

Når vi snakker om smertelindring ønsker vi spesielt å fremheve to av modellene våre.

Granulatdynen er utviklet i samarbeid med Demenscentrum i Aarhus, og er en variant av kuledynen med granulatperler i. Den gir sansestimulering gjennom beroligende trykk og tyngde. Dynen benyttes til personer med psykisk og motorisk uro, og som ønsker en dypere og uforstyrret søvn. Den minner om en gammeldags tung «mormordyne» og det er nettopp at den er gjenkjennbar som gjør den spesielt velegnet til eldre med kognitiv svekkelse.

Dynen anbefales spesielt til eldre med demens, angst og psykisk og motorisk uro. Men den kan også sterkt anbefales til personer med kroniske smerter og nevrologiske lidelser, spiseforstyrrelser og hypermobilitet.

Dynen er også svært velegnet til leiring/posisjonering da den er lett formbar. Den vil på denne måten gi en behagelig varme og omslutte kroppen på riktig måte. Stimuli fra granulatperlene er med på å gi en spasmehemmende effekt.

Brukerhistorie dyne:

Kvinne med diagnosen fibromyalgi. Har lånt en dyne på sykehuset.

«Jeg bruker kuledynen når det føles som om kroppen min går i stykker av smerter. Det er så godt å få lagt dynen over meg. Det føles som om kroppen holdes samlet. Musklene mine blir varme, og det føles behagelig avslappende. Jeg pleier noen ganger å ligge på gulvet, innrullet i dynen, men jeg bruker også dynen som madrass. Når jeg sitter i en stol, blir dynen pakket rundt meg. Det er en svært god stilling for meg å sitte i, da jeg kan hvile armene på dynen mens jeg leser».

Polystyrendynen gir en lett tyngde og varme. Dette er den varmeste av kuledynene våre. Denne anbefales spesielt overfor eldre som fryser lett, men er også ypperlig for personer med kroniske smerter eller spiseforstyrrelser. Generelt er dette en fantastisk dyne for alle med behov for ekstra lindrende varme, samtidig som dynen omslutter kroppen tett. Det finnes to modeller av polystyrendynen; den ene har mindre volum og kan vaskes i vanlig vaskemaskin. Den andre modellen har større volum og er velegnet til posisjonering/ leiring akkurat som granulatdynen.

Felles kjennetegn for begge dyner er:

-Fyll av granulat, som gir sansestimulering gjennom tyngde.

-Gjenkjennbar, begge ser ut som vanlige dyner.

-God og tett omslutning av kroppen, noe som gir følelse av trygghet og ro.

– Gir varmende og lindrende effekt.

-Mindre volum og vekt, er lette å ta med seg for eksempel på ferie.

-Svært velegnet til revmatiske lidelser og kroniske smerter.

Det er også mulig å kjøpe trekk med thermofor til dynene våre.

Brukerhistorier kuleprodukter og kroniske smerter:

Mann på 73 år med Parkinson.

«Jeg bruker kulevesten mye i løpet av dagen når jeg spiller piano og skriver for hånd, men også når jeg lager mat og gjør praktiske ting hjemme. Den gir meg en større følelse av indre ro og mestring av ulike aktiviteter. Vesten gir meg en følelse av trygghet, et dypere og mer avslappet åndedrett og jeg får en bedre holdning».

‘Kvinne med lammelser i venstre side etter hjerneslag.

«Det er mye lettere for meg å sette ned foten på gulvet, og å unngå vridninger i foten som jeg ellers pleier å få. Det må bare være fordi at kulene påvirker min spastisitet på en god måte. Jeg merker min egen kropp mye bedre når jeg sitter og pusler med ting, det er akkurat som om jeg blir hjulpet til å sitte bedre.

Det er riktig god styrketrening for meg å gå med vesten, og den er svært behagelig når man først har vennet seg til den».

Kvinne, 45 år med disseminert sklerose. Balanse- og finmotoriske utfordringer. Mye smerter i kroppen. «Hun sitter på kulepute i ca. 20 minutter mens hun utfører opptrening av hånden. Hun får stor reduksjon av smerter i kroppen og får samtidig en balansetrening på grunn av kulenes fleksibilitet».

Vi er alltid her for dere som kunder, og svarer gjerne på spørsmål rundt produktene dere lurer på. Send oss en e-post eller ring oss på 67074340- og vi stiller alltid opp 

😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s