Sansetralle, et fascinerende sensorisk miljø på hjul!

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Når man snakker om sensorisk utstyr, ser en ofte for seg at dette må ha et helt eget rom. Dette er ikke nødvendigvis helt sant.

For mange brukergrupper kan det være vanskelig å benytte seg av et rom for å få de gode sensoriske opplevelser som bidrar til ro og velvære. Dette kan spesielt dreie seg om eldre brukere, men også mennesker med multifunksjonshemming- da det kan være utfordrende med forflytning.

For disse brukergruppene har vi et svært godt alternativ, og det er sansetralle.

Våre sansetraller kommer i flere modeller, alt fra de små og enkle, til de større modeller som inneholder alle essensielle elementer for å innrede et hvilket som helst ordinært sanserom. Med andre ord: trallene kan bestemmes ut ifra egne ønsker og behov.

Den modellen vi selger mest av, er den vi kommer til å omtale mest her. Vecta Deluxe sansetralle er vår største modell.

Vecta Deluxe inneholder:

Boblerør– som er et sterkt visuelt og taktilt element i et hvert sanserom, men det vil ikke ha mindre effekt i en sansetralle. Skiftende farger og lys, gjør boblerøret til et godt element å fokusere blikket på. Effekten vil være god selv for de personer som har synssvekkelser. Boblerøret avgir en svak vibrasjon, som er god og beroligende å kjenne på.

I trallen er det mulighet for å skifte ut boblerøret med enten frostrør eller orkanrør. Rørene skifter også farge og lys, men er lettere å vedlikeholde enn boblerøret som inneholder vann. Det kan være en tanke å vurdere et av disse rørene hvis man tenker at trallen skal flyttes mellom avdelinger for eksempel, da det da ikke vil være fare for vannsøl. Overflaten på røret kan sprites med spritservietter.

Fiberoptiske tråder er et svært godt taktilt, men også visuelt element.  Siden trådene er lange, er det lett å legge dem opp i sengen eller stolen til brukeren. Man vil med dette ikke være avhengig av at brukeren må flytte på seg noe sted for å kunne benytte dem. Trådene skifter farge, og kan justere fargeskiftet etter ulike intervaller. Selve fargene og lyset er svært fascinerende å se på, men trådene er også svært gode å ta på. De leder ikke strøm, og er ikke farlige å ta på, tygge på etc. Trådene er et løst element, som kobles til inne i en lysskilde. Trådene kan også tas løs fra lyskilden, og dermed kan de vaskes eller sprites.

Projektor følger også med i trallen. Projektor kan brukes på mange måter, og det er viktig å tenke brukerens preferanser i forhold til valg av hvilke hjul man velger å vise overfor hver enkelt person,

Det følger med tre effekt-/oljehjul, slik at man har ferdig startpakke inkludert. Projektor gir mange muligheter for projisering, man kan projisere på vegg, tak, gulv i fanget på brukeren eller til og med på dynetrekket. Det er mulig å kjøpe ekstra effekt- eller oljehjul senere hvis man ønsker mer variasjon av bilder. Effekthjul viser bilder eller scener, som dreier rundt. Man kan dermed se hele sekvenser eller fortellinger, som for eksempel «årstider i skogen» eller «minnenes vei». Oljehjul er assosiasjonsfrie, noe som innebærer at hjulene har olje med forskjellige farger. Når hjulet dreier rundt, blander fargene seg og lager nye effekter og kombinasjoner kontinuerlig.

Trallen har også en aromadiffuser, som kan bidra med det lille ekstra til sanseopplevelsen. Lukt er en vekkende sans, og har kort vei til pannelappen i hjernen vår der sanseinntrykk bearbeides. Lukt vekker også minner. Har en person gode minner fra turer i skogen, kan det være med å gi en fantastisk opplevelse å vise «årstider i skogen» med projektor, samtidig som man har noen dråper med furunålsolje i diffuseren. Det er bare fantasien som setter grenser for bruk 😊

Musikk er godt kjent for bruk i terapeutisk form. Musikkanlegget er innebygget, og med stereo høyttalere.

Det er viktig å huske på at man tar hensyn til brukerens egne ønsker når man velger musikk, og det er nyttig å vite om personens tidligere historie.

Musikk kan benyttes til så mye forskjellig- for å oppnå ro, glede, entusiasme, energi og bedret bevegelse. Det er bevist via forskning at bevegelser er lettere å gjennomføre til musikk enn uten.

Musikk kan også brukes bevisst innenfor terminalpleie, og i andre former for terapi. Sansetrallen gjør det lett å bringe musikken inn der brukeren oppholder seg. Dette til tross for både alder og funksjonsnivå.

Har dere spørsmål rundt de forskjellige sansetrallene våre, kontakt oss og vi hjelper deg gjerne 😊

Kategorier: Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s