Sanserom- et kreativt flerbruksrom!

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Sanserommet er mer enn bare hvite vegger, hvite møbler og lyseffekter.

Et sanserom brukes på mange forskjellige måter, og man trenger kun å rette blikket mot vårt naboland Danmark for å få bedret kjennskap til bruksområdene.

Spesielt innen psykisk helse benyttes sansestimulerende midler svært bevisst, og det finnes snart ikke en enhet i Danmark som ikke har for eksempel kuleprodukter. Kuleprodukter med sine helt spesielle egenskaper har vi skrevet om mange ganger tidligere her på bloggen vår. For å vite mer om kuleprodukter, se her.

Sanserom innen psykisk helse ser ofte noe annerledes ut enn sanserom for barn. Beroligende farger på veggene, stillbilder fra projektor og kuleprodukter er hovedbasen i disse rommene. Tanken bak er å begrense uro og angst, men også bidra til en ønsket kreativ, helende og utviklende prosess hos personen som bruker rommet.

For voksne brukere, og gjerne for personer med psykiske lidelser eller kognitive utfordringer må man ofte tenke nytt og helhetlig for å sette sammen et godt sanserom. Mennesker med kognitiv svikt eller psykisk uhelse opplever ofte store sanseforstyrrelser som en bi- effekt av sine lidelser. Sanseforstyrrelsen betyr ofte ikke at sanseapparatet er redusert, men heller at oppfatningen av sanseinntrykk er forstyrret.

Kreativitet- en helende egenskap

Samtidig ser en at det å kunne benytte seg av egen kunnskap og ressurser i hverdagen er nyttig og helende, og har vært til alle tider en del av menneskets helende prosess over hele verden. Kunst og kreativitet har en egne evne til å få frem følelser og assosiasjoner i mennesker, og gjerne være et godt virkemiddel der personen strever med å formidle følelser ved hjelp av ord.

Kunst og uttrykksterapi kan være så mangt. Det kan være alt fra å sy og snekre til å strikke, male, synge, høre på eller spille egen musikk osv.

Når det kommer til musikk, velger mange å bare bruke sang enten alene eller sammen med andre. Men man kan også lage egen musikk med tilpassede instrumenter slik at alle har mulighet til å bli med uansett alder og funksjonsnivå.

Kanskje det holder å heller benytte seg av en musikkpute med vibrasjon? Det er bevist at bestemte toner kan ha blodtrykksenkende effekt, og musikk vekker følelser og engasjement. På 70-tallet ble det utviklet en teori om at lavfrekvente sinustoner i tillegg til musikk hadde avslappende effekt på spasmer og muskulatur generelt. Sinustonene gir vibrasjon og massasje. Kombinasjonen av vibrasjoner og musikk kalles i dag vibroakustisk behandling- og hvem har i dag ikke hørt om Audun Myskja og hans erfaringer med lyd og musikk som terapi for ulike pasientgrupper?

Man må ikke ha staffeli, pensler og malersaker heller- man kommer langt med blokker og blyanter. Sy og strikke inne i sanserommet kan også fint gjøres. Det er kun fantasien som setter grenser. For de som er mer praktisk anlagt kan selv det å brette tøy og lage sirlige tellekanter være en form for kunst. Men det er også en flott finmotorisk vedlikeholdsøvelse.

Sanserommet kan altså benyttes som et slags «mini- dagsenter» der man kan pusle med egne interesser uten annen sansepåvirkning enn det som finnes inne i sanserommet. Og opplevelsen i sanserommet kan nytes alene, eller deles med andre- og dermed åpne for dialog og sosialt samspill. Og når man tenker seg om, så har akkurat dagsenteret vært et godt etablert lavterskeltilbud for mange brukergrupper i Norge i lang tid allerede.

Dermed begrenser ikke bruksområdene for sanserommet seg til et formål, men mange:

Sanserom har i utgangspunktet tre formål:

1: Opplevelse

2: Opplæring (pedagogisk)

3: Behandling (terapeutisk)

Rommet kan brukes til kunst- og uttrykksterapi, skriveprosesser, bevegelsesterapi, musikkterapi og for de yngre brukerne kan selv gaming være aktuelt. Det er også ypperlig å bruke sanserommet til mindfullness og meditasjon!

Stimulering til enten aktivitet eller ro er målet, og hva brukeren selv har behov for i øyeblikket er det viktigste. Om stimuli er vekkende eller dempende avgjøres av hva brukeren er mottagelig for der og da.

Det anbefales å introdusere sanserommet når brukeren har en god periode, dette for å sikre at sansingen og den påfølgende opplevelsen blir en god opplevelse. Og selvfølgelig vil man gjerne at det blir en opplevelse brukeren søker tilbake til.

For mennesker med kognitiv svikt vil alltid opplevelsen føles «ny», og må dermed gjentas ofte for å sikre god effekt over tid.

I våre kurs vil dere lære mer om sanser, sanseforstyrrelser og bruk av sanserom. Kontakt oss for opplysninger om dette.

Kilder:

Kolon, 2016: Rom for opplevelse; Lose your mind and Come To Your Senses. T. H. Bugten

‘Applying sensory modulation to mental health inpatient care to reduce seclusion and restraint: A case control study’ Forfattere: Charlotte Andersen, Anne Kolmos et al, Nordic Journal of Psychiatry, 2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s