Boccia – en idrett for alle

Olav Dale, hjelpemiddelkonsulent

Boccia er en presisjonsballsport i likheter med bowls og pétanque. Det konkurreres i sporten på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå, av idrettsutøvere med ulike grader av fysiske funksjonshemninger. Sporten ble opprinnelig designet for å spilles av personer med cerebral parese, men inkluderer nå idrettsutøvere med andre funksjonshemminger som påvirker motoriske ferdigheter. I 1984 ble boccia en paralympisk idrett.

Ulike boccia-sett

Boccia er en idrett der alle kan delta, og alle kan forbedre ferdighetene sine. Det finnes mange ulike boccia-sett man kan spille med, som er laget på ulike måter og som har ulik hardhet på boccia-ballene. De klassiske bocciaballene er håndsydd i sertifisert PU-kvalitet og boccia-ballene lever opp til de internasjonale konkurranse standardene med BISFed-stempel. Hardheten på de klassiske boccia-ballene varierer mellom: myk ball, medium myk ball, medium ball, medium hard ball, eller hard ball.

Eller kanskje Boccia-settet 200 passer bedre, siden disse boccia-ballene er mindre og lettere enn den klassiske boccia-ballen. Settet er for de som foretrekker en mindre ball enn den paralympiske boccia-ballen, som for eksempel barn og eldre.

Boccia-sett 200

Man har også andre alternativer, som Ledo boccia-settet der de 13 boccia-ballene er håndsydd i premium semsket skinn. Her kan man også velge en ekstra hardhet på ballen som kalles supermyk. Dette er for de som ønsker at boccia-ballene skal være enklere å håndtere, med en overflate som er ekstra behagelig å ta på. Boccia-settene leveres ofte i etuier, ryggsekker eller nylon-poser. Dette er kun noen eksempler på de ulike boccia-settene og ballene som vi etter hvert får inn i vår nettbutikk.

Hjelpemidler til boccia-spilleren

I tillegg til de ulike boccia-settene, finnes det noen ulike hjelpemidler man kan velge, som kan hjelpe boccia-spilleren til å spille, avhengig av hvilke utfordringer man har. Følgende produkter tar vi inn etter hvert i vår nettbutikk: Taktilt boccia-brett, Boccia-renner, og Hodepeker.

Taktilt boccia-brett gjør det mulig å spille boccia med synssvekkelser. Det taktile boccia-brettet har markørstifter som plasseres på brettet av en medhjelper, slik at boccia-spilleren har konstant oversikt over boccia-banen gjennom hele spillet. Markørstiftene har ulik overflate for de ulike ballene.

Taktilt boccia-brett

Boccia-renner skal hjelpe boccia-spillere med å trille boccia-ballene ut på banen. Boccia-rennen for nybegynnere passer for de som er nye i sporten eller hvis man ikke spiller boccia så ofte. Rennen er laget av polykarbonat og oppleves som lett, robust og fleksibel. Ønsker man forlengelse av rennen finnes det også tilbygg som kan settes på.

Boccia-renne for nybegynnere

For boccia-spillere som bruker renner, finnes det et hjelpemiddel som kalles Hodepeker. Den brukes for de som ikke kan bruke hendene til å trille ballen ned fra rampen. Hodepekeren settes på hodet og har en lang pointer som sender boccia-ballen fra rennen og ut på banene, ved å bevege hodet. Den er enkel å justere/stramme inn, og passer til både barn og voksne.

Hodepeker

Hvordan spiller man?

Boccia er et teknisk og strategisk presisjonsspill som har som mål å plassere dine egne baller så nærme den hvite målballen som mulig – og omvendt å skyte motstanderens baller vekk. Boccia kan spilles individuelt eller som et lagspill med opptil 6 deltakere.

Enkle spilleregler:

1: I boccia spiller man singel, dobbel eller trippel. I singel og dobbel bruker hver spiller 3 baller hver. I trippel bruker spillerne 2 baller hver. Man kan spille sittende eller stående. Offisiell bane er 6 X 10 m, men man spiller der man har plass. Banestørrelsen er ikke viktig. Man kan markere hele banen med teip eller bare startstreken.

2: 1 lag spiller med røde baller og 1 med blå baller. Man stiller seg ved siden av hverandre på startstreken. Rødt lag starter med å kaste. Eller man kan kaste kron og mynt om hvilket lag som skal kaste den første ballen.

3: 1 spiller fra det røde laget kaster den hvite målballen fra startstreken. En spiller fra samme lag kaster nå en av boccia-ballene sine så nærme målballen som mulig.

4: En spiller fra det blå laget kaster en av sin/sine baller enten så nærme målballen som mulig. Eller så prøver man å treffe motstanderens ball, slik at den triller lenger vekk fra målballen. Her er det taktikk og strategi inn i bildet for hvordan man ønsker å spille. Når blå er nærmest den hvite målballen er det rødt lag sin tur til å kaste. Slik fortsetter spillet (man kan kaste annenhver ball, hvis det er foretrukket).

5: Hvis målballen blir skutt ut av den oppmerkede banen, plasseres den inn igjen på midten av banen. Dette stedet kan man markere på forhånd. Spillet fortsetter.

7: Når alle ballene er kastet er runden over, da skal det telles opp poeng.

9: Laget som er nærmest målballen, teller opp hvor mange baller de har nærmere målballen i forhold til det andre laget sin nærmeste ball. Hvis blått lag har 2 baller nærmere målballen enn rødt lag sin nærmeste ball, får blått lag 2 poeng denne runden.

10: Neste runde er det blått lag sin tur til å kaste først. 1 kamp består av 4 runder, hvor man teller opp samlende poeng til slutt, for hvem som vinner kampen.

Alle kan delta

Det positive med måten boccia-ballene er laget på er at det kan spilles hvor som helst innendørs. På sykehjem, skoler, barnehager, hjemme – alt man trenger er litt plass. Det finnes boccia-baller som passer for alles ønske og behov. Vi trenger alle å bevege kroppen uavhengig av alder og funksjonsgrad. Boccia kan være den perfekte idretten for bevegelse fordi det er morsomt, sosialt, utfordrende, utviklende og det passer for alle.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s