Satsning på psykisk helse

Marit Løbben – hjelpemiddelkonsulent

Sansekroken hjemme hos meg

Velkommen til ett nytt spennende år med Amajo. Planen for i år er å få spredt kunnskapen vår mest mulig på ett for oss relativt nytt område, nemlig psykisk helse. Vi gleder oss til å dele kunnskaper og erfaringer med dere. Sansestimulering er som vi har vært inne på før ett relativt lite brukt behandlingsområde innen psykisk helse. Men så viser studier og forsøk i utlandet at det er mye å hente akkurat her! Se bare på studien som Charlotte Andersen stod bak i Danmark, den viser oss at aktiv bruk av sansestimulering kan senke bruk av tvang med til sammen 42%. Både i form av tvangsfiksering og medisinering. Dermed kan man jo fort anta at sansestimulering kan senke behovet for frivillige eventuelt medisiner også, og gi personer i behandling mulighet for andre tiltak uten bivirkninger. Sanne Toft Kristiansen holder for tiden på med ett studie for å se effekten av kuledyne i behandlingen av depresjon. Mer spesifikt undersøker hun om kuledyne har effekt på søvnproblemer hos de som er diagnostisert med depresjon og følges opp poliklinisk. Hun ønsker å se om kuledynen kan forlenge total søvntid og forbedre søvnkvaliteten, redusere innsovningstid, antall oppvåkninger, behovet for medisiner og selv-rapporterte symptomer, I denne studien fungerer pasienten selv som sin egen kontrollgruppe, da hver pasient skal prøve 2 uker med og 2 uker uten dyne. Resultatene vil vises både i form av pasientens opplevelse, men det gjøres også målinger ved hjelp av teknologi. Vi er veldig spente på resultatet av denne studien.

Et sanserom som vår leverandør har satt opp

I Norge ser vi at sansestimulering blir større og større innen eldreomsorg og dermed får vi også noen flere erfaringer innen arbeidet med psykisk helse. Vi begynner å få noen partnere i Norge som vi samarbeider med for å finne ut hva som fungerer best i gitte situasjoner. Blant annet en kommune, som er en ganske ny samarbeidspartner. Allerede ser vi resultater av deres arbeid og de har mange spennende tanker om hvordan de kan bruke sansestimulering både innenfor eldreomsorg og psykisk helse. Vi har også noen flere som driver med mindre og større prosjekter for å undersøke om sansestimulering kan ha en nyttig effekt i deres arbeid.

I lys av vår egen oppdaterte kunnskap er planen å hente inn eksterne forelesere og arrangere en fagdag om sansestimulering i psykisk helse på våren i 2022, foreløpig planlagt 25.05.22 med forbehold om endring. Vi håper vi ser mange av dere der! Fagdagen vil inneholde informasjon og kunnskaper rettet direkte mot hvordan sansestimulering kan brukes på best mulig måte innenfor behandlingen av lidelser knyttet til psykisk helse. Oppdatert informasjon og invitasjoner vil vi dele når fagdagen er ferdig planlagt.

I mellomtiden vil vi gjerne bidra med kunnskaper og evt utprøving av produkter til dere som jobber med psykisk helse i det daglige. I vår nettbutikk er det nå lagt inn heldagskurs om sansenes betydning for økt psykisk velvære. Vi setter stor pris på alle som kontakter oss enten det er små spørsmål eller større prosjekter. Tenker du at dette kunne vært spennende å prøve på din arbeidsplass? Kontakt oss, så kan vi sammen finne ut hva som fungerer best for din arbeidsplass og de som skal bruke produktene.

Kilder:

  • “Applying sensory modulation to mental health inpatient care to reduce seclusion and restraint: A case control study”, Charlotte Andersen, Anne Kolmos et al, Nordic Journal of Psychiatry, 2017
  • «The efficacy of ball blankets on insomnia in depression in outpatient clinics: study protocol for a randomized crossover multicentre trial» Sanne Toft Kristiansen, Poul Videbech et al

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s