Musikkterapi i sansestimulering

Liv Beate Stenberg, Hjelpemiddelkonsulent

Musikkterapi er et eget forskningsområde som omhandler musikk og helse. I arbeidet med musikkterapi må terapeutene inneha kunnskap om psykosebehandling, recoveryteori, salutogenese, kognitiv terapi og psykoterapi blant annet.  Dessuten må terapeutene ha solid breddekunnskap i musikkens betydning gjennom historien, om musikkens grunnlag i nevropsykologi, vitenskapsteoretiske og etiske sider ved å utforske musikkens virkninger i behandling.

Mange enheter for både eldre og mennesker med psykiske lidelser har en egen musikkterapeut som arbeider målrettet og kunnskapsbasert med musikk som terapeutisk behandling.

Men det er også mange enheter som ikke har musikkterapeuter, og som kan med enkle grep bidra til at alle fortsatt kan få glede av å nyte sin egen musikk- dessuten har vi i Amajo mange gode produkter til formålet.

Musikkterapi kan utføres på mange måter:

  • Samspillgrupper der man kan spille og synge sammen eller alene kan være en nyttig aktivitet for mange. Enkle rytmeinstrumenter i samspill med f. eks piano kan bidra til økt sosial kvalitet, samt bidra til bruk av egne ressurser. Samspill og sang har vist seg å gi et senket blodtrykk, og det er til og med bevist at sangens rytme kan påvirke hjertefrekvensen. Men ikke nok med det- den synkroniserer også hjertefrekvensen til flere som synger sammen!
  • Sang- og låtskriving gir brukere en mulighet til å bearbeide og uttrykke hendelser fra eget liv og omsette disse i en kunstnerisk form. Erfaringer fra ens levde liv kan i noen tilfeller beskrives som å være lettere å formidle via sang enn når man skal forsøke å snakke om følelsene. Musikkterapeuter kan hjelpe til med å sette musikk til egne tekster.

Man kan til og med lage egen musikk ved hjelp av Sound Beam. Sound Beam er hjertebarnet til komponisten Edward Williams og ble først introdusert på Frankfurt International Music Fair i 1988. Over tretti år senere har SoundBeam blitt brukt av 5000 entusiastiske brukerorganisasjoner over hele verden. Uansett hvilke formål eller interesser man har- om det er opplæring, terapeutisk eller rett og slett bare ønsket om å lage musikk- gir SoundBeam deg en fantastisk mulighet til å utforske lyd og musikk uansett alder, interesseområder eller funksjonsnivå. Det er rett og slett en super måte å være kreativ på! Det er mulig å legge til film, og dermed skape en helt ny dimensjon til opplevelsen av det å skape sin egen musikk.

  • Lydleker, sanger og dramaaktiviteter kan også brukes innenfor en spesialpedagogisk sammenheng. Dette kan også være gode tiltak for eldre eller for mennesker med psykiske lidelser da det er bevist fra forskning at bevegelser er lettere å utføre ved hjelp av musikk.
  • Aktiv lytting til musikk omtales som en reseptiv musikkmetode. Ved denne metoden lytter personen aktivt til sin foretrukne musikk, og dermed gir musikken opphav til bilder, assosiasjoner og kroppsopplevelser som kan sammenlignes med en form for mindfullness dog uten stillhet.  Metoden kalles også for ledsaget musikkreise. Vi har også tidligere nevnt at sinustoner med lav frekvens har en avslappende og beroligende effekt på kroppen. Tonene er også med på å gi lavere blodtrykk, begrenser muskelavspenninger og spasmer. Kombinert med vibrasjon er musikk med på å gi kroppen en god massasje. Det er ikke rart at musikk betyr så mye for oss!

Musikk i et sensorisk miljø

Når vi lager et sanserom eller et sensorisk miljø legger vi ofte til mulighet for musikk i disse rommene. Instrumenter som nevnt over er enkle og små hjelpemidler man kan ta med over alt- og gjør musikkopplevelsen tilgjengelig nær sagt hvor som helst.

Noen ønsker vannseng med musikkvibrasjoner, andre velger musikkseng. Vannsengen har en fordel med å gi god vestibulær stimuli for mennesker som har behov for dette, og den gir en form for massasje og varme. Det kan legges til massasjeelement, men varmen fra sengen alene gjør at den er god mot for eksempel spasmer.

Ikke alle sanserom har et så stort areal at de har plass til en seng, men der kan en musikkstol også gjøre nytten. Molly sittesekk er et eksempel på en stol/ sittesekk som det går an å legge til et musikkelement i.  Den er dessuten svært god for de personene som trenger god posisjonering, da den omslutter kroppen og gir god støtte. Vibrasjonene vil kjennes under setet og i ryggen, og jo mer bass jo sterkere vibrasjon.

Våre musikkputer har vi nevnt tidligere i bloggen vår. Inmu musikkpute er en pute som gir musikk ved bevegelse. Det er en liten og hendig pute, som også gir god taktil stimuli med et trekk som har forskjellige teksturer. Inmu Relax har dype, beroligende toner- mens Inmu Dance har lystige toner som oppmuntrer til bevegelse. Musikken komponeres etter hvert som man beveger seg. Det er ingen forvirrende knapper, og krever ingen tilkoblinger. Puten er lett i vekt, og er velegnet for mennesker med svak muskulatur.

Taikofon musikkpute er en favoritt for mange. Puten er lett, fleksibel og slitesterk med et vaskbart trekk.  Den kan kobles opp mot alle musikkavspillere som støtter Bluetooth. Det er dermed enkelt å finne passende musikk etter brukerens preferanser. Puten gir vibrasjon og lydnivået i puten er behagelig slik at det ikke blir sjenerende for andre i omgivelsene. En ypperlig måte å tilrettelegge for at her enkelt kan nyte sin foretrukne musikk 😊

I våre kurs vi du lære mer om sansene våre, sansestimulering og gode metoder for å gi personer med ulike utfordringer en bedre hverdag ved hjelp av sansestimuli. Kontakt oss for spørsmål eller påmelding.

Kilder

  • Kolofon (2016). Rom for opplevelse- Lose Your Mind and Come To Your Senses. T. H. Bugten
  • Store norske leksikon (2020) Musikkterapi
  • Tidsskriftet for Den Norske Legeforeningen (2000) Hvordan virker musikk på menneskekroppen? A. Myskja, M. Lindbæk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s