Terapiballer for en bedre fysisk og psykisk helse

Olav Dale, hjelpemiddelkonsulent


Terapiballer har mange ulike bruksområder og treffer ulike grupper. Det de har til felles er at de er laget for å gjøre en idrettsgren, aktivitet, trening eller sosialt samspill enklere og bedre. Vi bruker terapiballene til å skal skape litt ekstra glede og motivasjon til de ulike aktivitetene. Terapiballene er et hjelpemiddel hvor alle kan finne en ball som dekker deres ønskede behov. Uansett om det gjelder størrelse, hardhet, mykhet, tekstur, vekt, eller lyd. Det skal være mulig å finne en ball man er komfortabel med å bruke.

Bedre fysisk og psykisk helse

Vi ønsker å bruke terapiballene til å sette i gang aktiviteter som skal være morsomme, men som også skal prøve å dra nytte av godene ved det å være aktiv. Dette bidrar til bedre søvn og humør, reduserer stress og gir mer energi. Kroppen trenger å være i bevegelse, for summen av godene gir en bedre helse. Litt aktivitet hver dag er mulig for alle med hjelp og kan være nok til å bedre hverdagen betraktelig.

Fysisk aktivitet er også en del av forebyggingen mot psykiske plager, og brukes i mange tilfeller som en del av ulike behandlingsmetoder mot psykiske lidelser. Vær litt fysisk aktiv for en periode, og se hvordan det påvirker din psykiske helse. Det fungerer også den andre veien, hvor vår psykiske helse kan påvirke den fysiske, på godt og vondt. Man er nødt til å starte et sted, prøv aktiviteter med terapiballene for en bedre fysisk og psykisk helse.

Her kan du lese mer om terapiballene som vi etter hvert får inn i vår nettbutikk, og tips til aktiviteter terapiballene kan brukes til.

Amika-ball

Amika-ballen er en stor, oppblåsbar ball. Ballen er veldig lett, med en vekt på 265 g. Den passer godt til innendørsaktiviteter, spesielt for barn og eldre. Trekket på ballen er tykt og mykt- og med den lette vekten, er den ideell til personer som vegrer seg for å være med i aktiviteter og ballspill hvor ballene ofte er hardere.

Rangleball

Rangleballen er en sterk, men lett og anvendelig lydball i størrelse 4. Ballen har 3 lydelementer som lager en ranglelyd når ballen er i bevegelse. Ballen er laget i premium syntetisk lær (PU). Den er spesielt bra for barn og unge med synssvekkelser, og fin til både inne- og utendørsaktiviteter.

Gummiball med bjeller

Den oppblåsbare gummiballen har en sterk gul farge, hvor overflaten har taktile mønstre av fugler, blomster og sommerfugler. Ballen er myk og behagelig, med en god bjellelyd. Den er fin å bruke for alle aldre, men spesielt for personer med synssvekkelser, barn og eldre. Ballen egner seg mest for innendørs bruk, ikke på harde overflater utendørs. Den passer også veldig godt til aktivitet i basseng.

Liten lydball

Den lille lydballen kommer i størrelse 1 og har en fin raslelyd. Ballen er for alle aldre, men spesielt fin til barn og eldre. Ballen er laget i premium kunstskinn med en diameter 13 cm, og veier 140 gram.

Liten myk lydball

Ballen er veldig myk og lager en skranglelyd når den er i bevegelse. Den kan brukes av alle – fra små barn til eldre. Spesielt for personer som er følsomme og redde for å bli truffet av harde baller. Ballen er sydd av miljøvennlig PU-materiale og er fylt med akryl ull. Den måler ca. 13 cm i diameter, og kommer i størrelse 1. Vekt ca. 200 gram. Noen av ballens egenskaper: myk og «klembar», lett å kaste, trille og gripe, med en behagelig raslelyd. Først og fremst beregnet for innendørs bruk, men kan brukes utendørs i tørt vær.

Lydball til fotball

Ballen kommer i størrelse 5 og har en fremragende bjelle-lyd, som holder veldig lenge. Passer spesielt godt til barn og voksne med synssvekkelser. Ballen kan fint brukes til lek og andre aktiviteter enn fotball. Ballen har fargen neon gul for høy synlighet. Den har en diameter på 22 cm og veier ca. 425 gram.

Medino lydball

Ballen er myk, lett og har en fin bjellelyd. Den passer fint til sosiale innendørsaktiviteter for barn og eldre, som ulike kaste/trille leker, eller idretter som volleyball og basket. Ballen er laget i et fint og mykt kunstskinn og har en diameter på ca. 20 cm og veier 280 gram. Den kommer i størrelse 4. Ballen tåler ikke hardt spill, den må trilles eller kastes til hverandre.

2 ekstra myke og lette oppblåsbare baller. Ballene har en taktil overflate som kjennes fløyelsaktig ut. Disse ballene passer fint til bruk i sanserom, terapirom og med større grupper for lek og lett aktivitet. Ballen i gul og rød kommer i størrelse 1, og har en vekt på 123 gram. Ballen i fargene rød og blå kommer i størrelse 5, og har en vekt på 250 gram.

Ballongball

Ballongballen kommer i størrelse 7, er veldig lett og veier kun 30 gram. Ballongballen er enkel å kontrollere og passer til lek og aktivitet for alle. Den har et fargerikt tekstil-trekk med en ekstra sterk ballong inni. Det følger med 3 ekstra ballonger til hver enkelt ballongball.

Tips til aktiviteter

Terapiballene kan brukes til menge aktiviteter, for eksempel kastekurv med lukket nett, en målmatte, eller bowling light. Produktene er laget for å kunne drive med aktiviteter uansett om det er til skoler, institusjoner, klubber, sykehjem, hjemme, eller hvor man ellers skulle befinne seg. Det er alltid mulig med litt bevegelse.

Kastekurv med lukket nett

Kastekurven veier kun 4 kg og kommer i en praktisk flat boks. Den er enkel å flytte på hvis det skulle være behov for å bruke den flere steder. Kastekurven er laget av pulverlakkert stål, og står stabilt på 3 bein som er utstyrt med gummiputer. Stå eller sitt i en ring rundt kurven og kast terapiballene.

Kurven kan også brukes til rullestolbasket. Kastekurven har samme dimensjoner som et offisielt basketballmål og er 53 cm høy.

Målmatte

Målmatten kan brukes til aktiviteter hvor man kaster eller triller ballene. Del opp i grupper eller spill individuelt. Kast eller trill ballen 3 ganger hver. Bruk tallene til å telle poeng der man treffer på kastet, eller hvor ballen lander når man triller den.

Målmatten ligger flatt på gulvet uten at hjørnene bøyer seg oppover. Den har en tynn og fleksibel naturgummibase (2 mm), dekket med polyester tekstil. Målmatten er enkel å flytte på, hvis det skulle være behov for å bruke den flere steder (mål 90 x 90 cm).

Bowling light – 6 kjegler

Spill bowling innendørs og hvor som helst, med bowling light settet. Bruk terapiballene til å trene presisjon og bevegelse. Kjeglene er 19 cm høye og veier kun 50 g per kjegle.

Spill noen runder sammen, med disse enkle reglene:

1:  Sett opp bowling light kjeglene der man har litt plass i en trekant-formasjon 3-2-1. Avstanden fra kjeglene til der man bowler er fin fra 3 meters hold (evt kortere eller lengere unna, hver sin smak). Marker spilllinjen det skal bowles fra.

2: Del ut ballene. Ubegrenset antall spillere kan være med å bowle. Bestem hvor mange omganger det skal spilles (2 eller 3 omganger passer fint). Hver spiller har to bowling-kast hver, for hver runde. Det er fint med 5 runder i 1 omgang.

3: Ha klart penn og papir. Etter hvert bowling-kast teller man poeng. På 1 runde er det mulig å få fra 0-6 poeng. I løpet av 1 omgang er det mulig å få alt fra 0-32 poeng, hvis man spiller med 5 runder i 1 omgang. Spiller man 3 omganger legger man til poengene sine til slutt. Skulle man få strike på sitt første kast i en runde, får man et ekstra bowling-kast neste runde.

Eksempel: Omgang 1: 20 P, omgang 2: 18 P, omgang 3: 22 P = 60 P sammenlagt.

Har dere spørsmål rundt de forskjellige terapiballene våre, kontakt oss og vi hjelper deg gjerne 

😊

Kilder

Helsenorge.no

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s