Synssansen og hjelpemidler som stimulerer synet

Liv Beate Stenberg, hjelpemiddelkonsulent

Hvordan fungerer synet- kort fortalt?

Synsinntrykkene fungerer på den måten at lyset stimulerer først netthinnen i øyet, og sender videre impulser til det visuelle senteret i hjernen. I selve netthinnen dannes elektriske signaler basert på lysoppfattelsen. Netthinnen inneholder dermed sansecellene som danner basen for synsopplevelsen vår. Sansecellene kalles staver og tapper. Stavene kan ikke se farger, og er dem vi ser med i mørket.

Tappene oppfatter farger, det vil si at de oppfatter rødt, grønt og blått lys. Alle andre farger vi kan se og oppfatte, er satt sammen av rødt, grønt og blått.

De ferdig bearbeidete sanseinntrykkene i synssenteret i hjernen settes ofte i relasjon til de andre sansene våre, og den kan dermed kalles en støttesans. Synssansen støtter spesielt ledd-muskelsansen og vestibulærsansen.

Synssansen krever sitt av oss- og det er ikke uten grunn at den defineres som en vekkende sans. Vi kan nesten ikke la være å reagere på noe som kommer inn i synsfeltet vårt, og dette kan også noen ganger oppleves forstyrrende for oss.

Synsopplevelsene gir oss en bevissthet om omgivelsene og hvor ting er plassert i forhold til oss selv eller andre elementer.

Aldersrelatert synssvekkelse:

Normalt ved aldring vil det skje anatomiske forandringer i nerver, pupiller og hinner i øyet som fører til nedsatt syn og mindre følsomhet for å tilpasse seg lys og mørke.

  • Farger og skarphet svekkes med alder.
  • Blå og grønne nyanser forsvinner
  • Rød og gul dominerer

For å gi visuell stimuli, anbefales det ofte boblerør, fiberoptikk eller projektor. Alle produktene kombinerer fargeskift i intervaller eller fargesterke bilder med lys. Uten lys= ingen farger. Dessuten kan det være gode produkter for de personene som har synssvekkelse av ulike årsaker. Alle produktene kan benyttes til både en konsentrasjonsøkende prosess, men også til å dempe angst og uro.

Men hva med de som ikke vil oppleve nytte av eller kan bruke akkurat disse produktene?

Vår erfaring i det siste er at enheter for mennesker med spesielt psykiske lidelser ikke ønsker fiberoptiske tråder, men ønsker heller det å kunne skape en illusjon av stjernehimmel i rommet. Vi har flere produkter som kan dekke dette behovet. Og en ting går igjen: mange vil ha stjernehimmel i sanserommet!

Takring stjerner er en fastmontert konstruksjon som gir behagelig «stjernelys» når lyset ellers i rommet er dempet. Det finnes ingen løse tråder som henger ned fra taket. Tanken er å kun nyte synet av stjernene slik man ellers kan gjøre utendørs en mørk og fredelig kveld. Formen på denne løsningen er rund, og man kan i utgangspunktet sette den hvor man vil i taket. Man kan også eventuelt sette den på den vegg.

Fiberoptisk taksett er firkantede i formen og monteres i takplatene som allerede er i rommet (mål 60x 60 cm). Det er ingen løse tråder fra taksettet heller, og er helt trygg å bruke for alle. Gir samme effekt som takringen, men dekker en større overflate av taket.

Hvis man har en projektor er det mulig å kjøpe effekthjul med stjerner, som gir et nøytralt uttrykk i sanserommet. På denne måten unngår man å bruke bilder med sekvenser eller handlinger, eller sammenblanding av oljer med farger. Stjernene kan projiseres på nær sagt hva som helst, og med enkle grep kan man blant annet lage en 3D- effekt ut av projiseringen.

Nordlysprojektor er en liten og hendig projektor som kun viser nordlys-effekt på tak og vegger. Projektoren er batteridrevet, og kan tas med over alt. Fargegjengivelsen er svært god og bidrar til et nøytralt preg på sanserommet. Den er dessuten ypperlig til bruk for mennesker i alle aldre

InFUNities er små evighetstunneler!

Kan fås i sirkel-, hjerte- og stjerneform. Fanger oppmerksomheten til hvem som helst med uendelige illusjoner. Effekten er lik på begge sider.

Heng opp flere sammen for en fascinerende illusjon som man ikke kan ta øynene fra. Styres med fjernkontroll.

Helt til slutt vil vi nevne at for de minste har vi den kule tunnelen med stjerner!

Super å krype inn i for å gjemme seg litt for omverdenen, og med mange flotte og iøyenfallende overraskelser på innsiden.

Vi håper dere har fått vekket nysgjerrigheten om sansene våre, og tenker at dere kan finne nye ideer til å lage et sensorisk miljø. Vi har mange flere produkter med stjerne- effekt i nettbutikken vår, tilpasset ethvert budsjett. Vi vil også informere dere om at alle visuelle produkter er til 25% rabatt i nettbutikken i hele mars’22! Kontakt oss hvis dere trenger tips, triks og ideer til hvordan man kan lage et godt sensorisk miljø enten hjemme, på skolen eller en institusjon. Vi har produkter for alle! 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s