Tyggehjelpemiddel

Lise Nordtug Heggeblom, Hjelpemiddelkonsulent

Et tyggehjelpemiddel er et hjelpemiddel som er trygt å tygge på. Det kan være utformet som smykke, armbånd eller en form for fidget.

Hvem kan bruke tyggehjelpemidler?

Alle kan bruke et tyggehjelpemiddel. Men noen har et større behov for å tygge på noe enn andre. Dette er gjerne de som tygger på for eksempel genseren sin, fingrene sine eller blyanttoppen.

Hvorfor trenger noen tyggehjelpemidler?

Det kan være flere grunner til at barn og voksne har et stort behov for oral stimuli. Tygging virker stressreduserende og angstdempende. Det er vitenskapelig bevist at å tygge reduserer nivåene av kortisol. Et tyggehjelpemiddel kan hjelpe barn og voksne med å finne ro ved overstimulering, bedre konsentrasjonen eller redusere biring eller tygging på andre ting som klær eller fingre. Et tyggehjelpemiddel er også et nyttig hjelpemiddel for å trene opp og vedlikeholde kjevefunksjonen hos personer som har utfordringer med å spise fast føde.

Hvilket tyggehjelpemiddel skal man velge?

Her er det personlige preferanser som er mest avgjørende. Der hvor verbal kommunikasjon er litt utfordrende kan skjemaet under være til hjelp.

Er det noen hensyn å ta?

Et tyggehjelpemiddel er trygt å tygge på, siden de er produsert i medisinsk silikon, fri for BPA, bly, latex, og ftalater. Alle tyggehjelpemidler bør brukes under oppsyn av en ansvarlig voksen.

Hvor holdbare tyggehjelpemidlene er, er vanskelig å si noe om. Det er store variasjoner i bruken hos hver enkelt som benytter seg av hjelpemidlet. Det kan oppstå skader etter noe tids bruk, hvor raskt er avhengig av hvor aggressiv tyggingen er. 

Tyggesmykkene har en snor med enkel lukking. Disse er ikke anbefalt til barn under 3 år, pga kvelningsfaren med snoren og låsen består av små deler. Låsen egner seg heller ikke for å tygges på.

Vi på Amajo har mer enn 30 års erfaring med sansestimulering for forskjellige behov. Trenger du råd og veiledning for valg av riktig sensorisk produkt? Sjekk vår nettbutikk eller ta kontakt med oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s