Vestibulærsansen – balansesansen

Marit Løbben – hjelpemiddelkonsulent/sykepleier

I en tid frem til vår Temadag innen psykisk helse den 25. mai, vil vi presentere litt grunnleggende om våre 7 (ja, for det er faktisk 7!) sanser.

Vi har allerede presentert litt om synssansen. Nå kommer det litt om vestibulær-sansen, bedre kjent som balansesansen. Dette er en av våre mer ukjente sanser som en del kanskje ikke har hørt om tidligere. I våre kurs vil dere lære mer om alle sansene og hvordan man kan utnytte de bedre, kontakt oss ved interesse.

Dreamliner

Hvordan fungerer balansesansen vår – kort fortalt?

Balansesansen vår er ganske utrolig, den samarbeider med flere av de andre sansene våre for at vi skal kunne stå oppreist og samtidig kunne bevege oss uten å falle. Den sørger for at vi holder hodet oppe, den forbereder kroppen i en nødsituasjon.  

Ved hjelp av forskjellige strukturer i øret sendes det beskjeder til hjernen om alle små og store bevegelser. De forskjellige strukturene sender informasjon om rotasjoner, bevegelser fremover og bakover og fra side til side og om hodet tipper. Hjernen mottar også impulser fra taktilsansen og proprioseptiv sans. I samarbeid med proprioseptiv sans aktiveres dermed musklene for å korrigere slik at balansen opprettholdes.

Hjernen mottar og bearbeider sanseinntrykk fra balansesansen og synssansen som gjør at vi kan orientere oss om omgivelsene og retninger av bevegelse, i tillegg til at samarbeidet mellom disse sansene gjør at vi kan se klart under bevegelse.

Multihuske

Ubalanse og svikt i vestibulærsansen

En balansesans i ubalanse kan gi oss mye ubehag. Se for deg at du blir bilsyk, men at denne reaksjonen oppstår av mye mindre stimuli. Da har man en overreagerende balansesans. Man kan også ha en underreagerende sans, da har man gjerne en forsinket reaksjon som medfører at man snubler og faller lett og ofte. Begge deler blir veldig slitsomt i hverdagen.

Balansesansen er en sans som trenger vedlikehold livet igjennom. En del eldre, men også andre, kan bli mindre aktive av forskjellige årsaker. Mindre gange, bøying og snuing i hverdagen fører til mindre stimulering av balansesansen, som igjen kan føre til økt svimmelhet. Svimmelhet kan være et tegn på en understimulert balansesans.

Terapi Pluss

Så hvordan kan vi støtte balansesansen?

Balansesansen kan simuleres og vedlikeholdes på mange måter. Den stimuleres av alle typer bevegelse, men en helt super bevegelse er å huske eller gynge. Å sitte i en huske er i tillegg også en morsom aktivitet for alle vil jeg påstå. Hvem klarer å sitte i en huske uten å dra på smilebåndet mens man forsøker å få mer og mer fart? I tillegg har vi nå kampanjetilbud på alle våre forskjellige og flotte husker

Bruk gjerne en huske hvor man kan legge seg ganske flatt, som våre fine Multihusker eller Terapi-pluss husken som er litt større og har god plass til 2 voksne og opptil 6 barn. For den voksne som liker god komfort kan vi varmt anbefale Dreamliner. Alle disse huskene kan brukes for beroligende stimulering. Balansesansen kan nemlig stimuleres på 2 måter, enten for å vekke opp eller roe ned. For å oppnå en stimulering som i tillegg virker vekkende bør man gå for bevegelser fra side til side, gjerne urytmiske, eller roterende bevegelser. Ved denne stimuleringen anbefaler vi gjerne husker som kan brukes på flere måter. Multihusken kan godt brukes her også, men da må man tenke over flerbruk når man henger den opp. Eller så kan man velge Helikopter-huske, Slangehuske eller en av våre Ape-husker.

Dersom personen som trenger stimulering sitter i rullestol, er dette ikke noe problem med vår rullestolplattform.

Rullestolplattform

Men hva med de som ikke kan bruke huske?

Balansesansen kan som sagt stimuleres på flere måter og til de eldre så kan vi varmt anbefale vår supre gyngestol. Denne ser ut som en vanlig lenestol er dermed lett gjenkjennelig. Den har sikkerhetsfunksjoner som gjør det trygt å sette seg og reise seg opp fra den, i form av automatisk låsing av gyngefunksjonen. I tillegg er så klart alle produkter hvor man må bruke kroppen for å holde balansen aktuelle.

Buer som kan stables på forskjellige måter

Vi håper vi har klart å vekke enda mer nysgjerrighet om sansene våre, og at dere kan finne nye ideer til å lage sensoriske miljøer. Vi vil også informere dere om at vi nå har kampanje på alle husker med 30% rabatt i nettbutikken vår!

Kontakt oss hvis dere trenger tips, triks og ideer til hvordan man kan lage et godt sensorisk miljø enten hjemme, på skolen eller en institusjon. Vi har produkter for alle!😊

Apehuske

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s