Proprioseptiv sans: muskel-leddsansen vår

Liv Beate Stenberg, hjelpemiddelkonsulent

Våre sanser

I en tid fremover i løpet av våren 2022, vil vi presentere litt grunnleggende om våre 7 (ja, for det er faktisk 7!) sanser.

Dere har allerede fått høre litt om synssansen og balansesansen vår. Denne gangen skal vi kikke litt på muskel-leddsansen, også kalt proprioseptiv sans.

Dette er nok den aller minst kjente sansen, og det er litt synd- for det er den vi klarer oss aller dårligst uten å få stimulert. Vi skal her fortelle kort hvordan sansen fungerer.

I våre kurs vil dere lære mer om sansene og sansenes funksjon- vi har tilpassede kurs for mange brukergrupper.

Hvordan fungerer proprioseptiv sans- kort fortalt?

Dette er den sansen som gir oss den grunnleggende forutsetningen for å oppfatte oss selv. Sansen gir oss informasjon om hvem vi er, hvor kroppens egne grenser er, og vår plassering i forhold til våre omgivelser. Sanseoppfatningen sitter i reseptorer i muskler, ledd, leddbånd og bindevev- og registrerer endringer som trykk og strekk på muskler og ledd.

Proprioseptiv sans krever hyppig stimuli- og den kan aldri overstimuleres. Kroppen gir selv uttrykk for når stimuli er nok.

Dette er er den sansen som forteller oss når vi trenger for eksempel stillingsforandringer, og er med på å avgjøre hvilken kraft som trengs for å utføre bestemte oppgaver, samt vedlikeholde bevegelsene vi gjør.

Hva kan det medføre å ikke stimulere proprioseptiv sans?

Først og fremst kan det gi alvorlige psykiske skader ved manglende stimulering. Men også store fysiske utfordringer kan finne sted, som nedsatt balanse og koordinasjon, klossethet, favorisering av pinsettgrep fremfor normalt grep og lignende. Samtidig opplever man ofte en redusert kroppsoppfattelse, og det er vanlig å bli fort sliten. Mange blir svært stillesittende og forsiktige, så kroppen blir ikke lenger utfordret med bevegelse.

Manglende bevegelse og stimuli av sansen gir på sikt svekket muskelmasse, men etter en tid vil en også oppleve følgetilstander som hallusinasjon, angst, apati eller aggresjon, i tillegg til endret hjerterytme.

Endringer som dette er påvist ved hjerneskanninger på personer som man vet har opplevd redusert stimuli av den proprioseptive sansen, sammenliknet med andre personer som har hatt normal stimuli av samme sans for eksempel i oppveksten.

Hvordan kan man stimulere proprioseptiv sans?

Det er som dere ser mange alvorlige utfordringer man kan møte ved å ikke få denne sansen stimulert. Eksemplene over er bare noen få av dem.

Men det betyr ikke at det ikke er mulig å hjelpe kroppen med denne form for sansestimulering!

Og det beste av alt er at flere av løsningene er søkbare 😊

Et nokså sikkert tegn på at noen trenger stimulering av proprioseptiv sans er at de liker å pakke seg inn i tykke og tunge tepper. Og det er på dette grunnlaget at kuleprodukter ble laget:

SENSIT OG SENSIT NATURE

Er kulestolene våre. Stolene er søkbare hos Nav, og har et hjelpemiddelnummer. Nummeret finner dere under fanen «hjelpemiddel» når dere er inne på selve produktet i nettbutikken vår.

Stolen har kuler i både base og vinger. Kulenes virkning er godt dokumentert via anerkjent forskning, og er med på å gi kroppsavgrensing og ro. Stolen er ment for å gi en samlende effekt ved sterk uro og angst på dagtid, og kroppen gir gjerne selv beskjed om når det er nok stimuli. Effekten vedvarer en tid etter bruk.

Kulene er med på å gi både aktiv- og passiv stimuli, det vil si at man ikke trenger mye bevegelse for å få effekt av kulene. Det holder faktisk lenge å bare sitte stille!

De beskyttende vingene på stolen kan legges i fanget til brukeren, samt over skuldrene. Noen kan synes dette er litt voldsomt i begynnelsen, men det finnes ingen fasit for bruken av stolen. Noen bruker vingene som støtte i ryggen, og andre bruker dem som PC-bord.

Kort sagt: man bruker vingene som man vil, og slik det føles behagelig. Ved kjøp av stolen vil det følge med en bruksanvisning med tips og ideer til hvordan man kan legge vingene😊

Stolen finnes i flere modeller, for personer i alle aldre. Se modellene her.

Nå som våren og solskinnsdagene står for tur- vil vi sterkt anbefale Sensit Nature!

Den er 100% vanntett, og tåler å stå ute så lenge det ikke er direkte frost. Stolen gjør det mulig for mange flere å kunne få god stimuli av den proprioseptive sans, også utendørs. Kommer i en nøytral farge, og kan også brukes innendørs.

Kulestolene våre og andre kuleprodukter vil dere få se utstilt på Fagdagen vår den 25. mai, og det er også mulighet for å prøve dem.

KULEVESTEN MYFIT

Kulevesten er også ment for bruk på dagtid og gir samme gode stimuli som de andre kuleproduktene. Den kommer i mange forskjellige modeller, alt fra barnestørrelse til tilpassede vester for seniorer.  Kulenes beroligende og samlende effekt vedvarer selv etter man har tatt av seg vesten. Kommer i fargen sort, og det er viktig å oppgi brystmål ved en bestilling. Vesten er søkbar hos Nav, og har eget hjelpemiddelnummer.

KNETEPPET/ KNEEDME

Er også søkbar hos Nav, og er et vektteppe med kuler som skal legges i fanget. Det kan brukes på forskjellige måter, og finnes i en modell for barn/ junior som kan foldes sammen som en veske. Dette gjør teppet lett å ta med seg på skolen for eksempel.

Voksenmodellen av teppet er noe større. Legg teppet i fanget og ha det litt godt opp på magen så vil det gi mye av den samlende effekten som alle kuleprodukter har. Ypperlig å bruke ved situasjoner der man skal sitte stille, som ved samtaler, under undervisning, når man jobber ved PC’en eller rett og slett ved middagsbordet. Hjelpemiddelnummer finner du her.

KULEDYNEN

Til slutt kommer vi ikke utenom kuledynene våre 😊

Dynene er fantastiske hjelpemidler for dem som har angst, uro, ADHD, autismespekterforstyrrelser og søvnproblemer- men de er også supre for dem som ikke har kjent diagnose og bare strever med søvnen. Kuledyne kan passe for alle!

Dynene er også søkbare, men ikke via Nav. Noen helseforetak innvilger kuledynen i tilfeller der annen medikamentell behandling har manglende eller lite tilfredsstillende effekt.

Er man tilknyttet legespesialist ved et helseforetak, kan man høre med denne om det er en mulighet for å prøve ut og eventuelt søke på dyne. For kontaktinfo til respektive enheter for Behandlingshjelpemidler, se her.

Kuledynene har noe forskjellig utforming, og de er laget slik med tanke på utfordringer og eventuelle diagnoser. Det kan være fornuftig å kontakte oss før man velger dynemodell. Vi hjelper dere gjerne 😊

Flexible dyne er det samme som den gamle, klassiske kuledynen. Forskjellen er at Flexible har mulighet for å ta ut remsene med kuler inne i trekket, slik at man kan vaske remsene hver for seg.  Gjør det lettere for privatpersoner å vaske dynen i vanlig vaskemaskin. Classic kuledyne finnes fortsatt, men egner seg best for å vaskes i industrimaskin på grunn av dynens volum.

Flexible har 38 mm kuler sydd inn i remser i trekket. Denne dynen er beregnet for dem som har mye motorisk og psykisk uro, og trenger kraftig og konstant stimuli. Kulene avgir noe lyd ved bevegelse, så den er kanskje ikke mest optimal for dem som er lydsensitive.

Calm, derimot- er dynen for dem som reagerer på lyder og våkner lett. Kulene er 25 mm, og sydd i kanaler i trekket. Dynen er delbar i tre deler, og blir dermed lettere å vaske i vanlig maskin. Denne dynen er utviklet med tanke på personer med autismespekterforstyrrelser, og dem som kan være lyd- og berøringssensitive. Måten kulene er sydd inn i kanaler på gjør at det blir en mer kontrollert form for stimuli, og dynens volum blir ikke så stort.  Calm er god for dem som liker å pakke seg godt inn, og gjerne liker at det også er tyngde på dynen.

Granulatdynen er utviklet med tanke på personer med demens. I stedet for store kuler, inneholder denne dynen granulatperler. Den minner om en god, gammeldags tung dyne og vil ikke virke forvirrende og «fremmed» for personer med demens slik en vanlig kuledyne ville gjort. At det er granulatperler i, forhindrer ikke at det er samme sansestimulerende effekt som de andre dynene har. Granulatdynen er utenom beroligende, trygg og samlende- også varmende og kan benyttes til smertelindring. Dessuten er den ypperlig til leiring!

Combi- dynen er en blanding mellom Flexible og Granulatdyne. Granulatperlene er med på å dempe noe av trykket fra de store kulene. Denne dynen kan være et godt alternativ for dem som trenger kraftig stimuli, men som synes at bare kuler som i Flexible blir litt for mye.

Polystyrendynen er dynen for dem som fryser lett. Den er også fin å bruke for en smertelindrende effekt for dem som lider av invasive smerter som for eksempel ved reumatisme. For personer med spiseforstyrrelser er det også en veldokumentert god effekt- spesielt fordi dynen er varm. Men dynen er også lett i vekt, og minner ikke mye om en vanlig kuledyne. De små polystyrenkulenes konstruksjon bidrar allikevel til den samme stimuli som de andre kuledynene

Vi håper dere fortsatt er nysgjerrige på sansene våre, og tenker at dere kan finne nye ideer til å lage et sensorisk miljø. Vi vil også informere dere om at alle kuleprodukter er til 25% rabatt i nettbutikken vår!

Kontakt oss hvis dere trenger tips, triks og ideer til hvordan man kan lage et godt sensorisk miljø enten hjemme, på skolen eller en institusjon. Vi har produkter for alle! 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s