Aktivitetsrom

Olav Dale, hjelpemiddelkonsulent

Et aktivitetsrom eller et aktivt sanserom er flott for barn med mye energi. Aktivitetsrommet gir mulighet for løping, hopping, og andre former for bevegelser. Rommet skal være et trygt sted for barna til å leke fritt, mens de får sansestimulerende input.

I tillegg til å få varierende sanse input, er også all fysisk aktivitet viktig for den generelle helsen. Aktivitetsrommet kan hjelpe barnet til å roe ned energinivået og fokusere, samt bidra til å dempe følelsesmessige reaksjoner når man er ferdig med en økt. Aktivitetsrommet passer for alle barn som ønsker bevegelse og har behov for et sted som er skreddersydd til å få utslipp for energi man sitter inne med.

I motsetning til generelle sanserom hvor man ofte skal ha beroligende omgivelser, er målet med aktivitetsrommet det motsatte. Her skal man være i aktivitet. Man setter sammen produkter ut ifra behovene til den som skal bruke rommet. Ofte er det produkter som stimulerer spesielt to sanser – den proprioseptive og den vestibulære sansen.

Hva er propriosepsjon?   

Propriosepsjon utgjør en stor del av vårt sensoriske apparat. Det sitter sanseceller i alle ledd og muskler som reagerer på trykk og trekk. De er koblet til hjernen gjennom nervesystemet. Det vil si at alle bevegelser vi gjør, stimulerer denne sansen. Det er dette systemet som hjelper oss, slik at vi vet hva kroppen vår gjør. Personer som er klumsete eller ukoordinerte kan ha en grad av svikt i sitt proprioseptive system.

Stimulering gjennom trykk og vekt aktiverer denne sansen og kan hjelpe en urolig kropp til å falle i ro. Når man strekker seg etter noe, dytter på noe eller hopper, bidrar det til å stimulere den proprioseptive sansen.

Det er denne sansen som hjelper oss å holde orden på opp og ned og hvordan vi er plassert i rommet.

Den vestibulære sansen

Den vestibulære sansen er balansen vår. Denne sansen kreves for å gå langs en linje eller sitte på en huske. Den vestibulære sansen er nært knyttet til hjernens evne til å balansere annen sensorisk inngang, slik at du kan ignorere andre forstyrrende inntrykk og i stedet fokusere på det du holder på med. 

Aktiviteter som stimulerer denne sansen kan være å huske, hoppe på trampoline, balansere på ulike høyder og gynge. Man tilpasser aktivitetenes tempo basert på de ulike behovene til den eller de som skal stimuleres.

Man kan også innrede aktivitetsrommet med produkter som stimulerer andre sanser, eksempelvis visuelle produkter eller taktile produkter som terapiballer.

Produkter som passer fint i et aktivitetsrom 

Nå skal vi se på noen produkter som kan passe til innredningen av et aktivitetsrom. 

Bodysox Large

Bodysox er et morsomt terapi- og lekeverktøy for sensorisk integrering. Når du er i bodysoxen motstår stretchmaterialet forsiktig bevegelsene dine for å oppmuntre til kreative bevegelser og eksperimentering. Produktet lærer om romslig bevissthet og hjelper til med å utvikle grov-motoriske ferdigheter så vel som vestibulær kontroll.

Myke kaste- og fangststeiner

Kaste- og fangststeinene kommer i en pakke med 6 livlige farger som vil gi visuelle sensoriske input til de som trenger litt ekstra. Det myke materialet gjør de behagelig å klemme og ta på for taktil stimulering. Når man leker med kaste- og fangststeinene utvikler man muskelstyrke og får kontroll over kroppsbevegelser, noe som gjør det perfekt for forbedring av motoriske ferdigheter. Produktet er en glimrende måte å forbedre sosiale og kommunikasjonsevner på siden det oppmuntrer til lek med flere enn bare en person

Myklek

Det er vanskelig å komme utenom myklek-produkter når man skal innrede et aktivitetsrom. Myklek-produktene er som grunnpilarer i et aktivitetsrom av to grunner, for å oppmuntre til energisk lek og for å gjøre det så trygt som mulig. I tillegg er det en mulighet til å bringe farger inn i et multisensorisk miljø. Sensoriske myklek-produkter består av en rekke aktivitetsformer for å stimulere sansene, inkludert forbedring av balanse, fysisk bevissthet og oppfatning av omgivelsene. Barna elsker å hoppe, løpe og kaste seg på de ulike størrelsene og formene.

Balanse bakketopp

Lag ulike hinderløyper med 5 ulike bakketopper for hopping og balansering. Settet oppmuntrer til grovmotorikk, koordinasjon, og fantasifull lek. Bakketoppene kommer i 3 ulike høyder med gummi-underlag for å forhindre at de sklir. De er laget med store baser slik at de ikke vipper over mens barna hopper på dem.

Vippebrett med håndtak

Vippebrettet kan bevege seg i alle retninger. Produktet gir god balanse/koordinasjonstrening som er både spennende og utfordrende. Man har likevel god støtte med de hardføre håndtakene som er dekket med mykt skum. Vippebrettet passer best for mindre barn (3-5 år). Dette er ett av mange balanseprodukter hvor man må jobbe med musklene på alle sider av kroppen.

Hvert barn er unikt

Andre gode produkter som passer til aktivitetsrom er husker, trampoline og terapiballer.

Det viktigste å huske er at alle barn er forskjellig. En god start er å finne ut hva som interesserer barna som skal bruke rommet. Hva slags produkter passer best med tanke på funksjonsgrad? Hvor aktivt er barnet ellers i hverdagen? Og andre faktorer som er viktig å tenke på hos hver enkelt, for at opplevelsen og bruken av rommet skal bli så behagelig som mulig.

Det som engasjerer noen, faller kanskje ikke i smak hos andre. Alle har forskjellige sensoriske terskler, så det er viktig å velge produkter som heller ikke gir for mye stimulering. Spesielt ikke hvis barnet har en tendens til å være hyperaktivt, eller har andre utfordringer med for mange sansestimulerende inntrykk på en gang.

Har du noen spørsmål? Ta kontakt med oss på firmapost: firmapost@amajo.no  

Vi hjelper deg gjerne med innredning av aktivitetsrom 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s