Kuledyne- hvilken bør jeg velge?

Liv Beate Stenberg, sykepleier og hjelpemiddelkonsulent

I Danmark benyttes kuledynen og tilhørende kuleprodukter som en grunnleggende base innen sansestimulerende behandling, og spesielt innenfor området psykisk helse. Men kuledynen har vist seg å ha god effekt også på søvnproblemer, neurologiske lidelser, uro hos brukere med demens, revmatiske lidelser, spastisitet, smerteproblematikk, samt mye mer.

Alle dyner kan vaskes på 60 grader i vanlig vaskemaskin. Ved behov kan dynene vaskes 10 minutter på 80 grader. Nesten alle dynene må deles før vask i vanlig vaskemaskin, oversikt på dette ligger under hver dynemodell.

Ved behov kan man legge til et thermotrekk eller et inkontinenstrekk, dette kjøpes separat.

Når man beregner vekt på dynen, kommer dette an på smak og behag hos brukeren. Noen trenger lett stimuli, og dette gir en lett dyne (ned til 4 kg). Andre trenger kraftigere stimuli, og dette gir følgelig en tyngre dyne (opp til 10 kg). En standard vekt som passer de fleste, er på 7 kg.

Alle dynene er CE- sertifisert, allergivennlige og godkjent som medisinsk utstyr klasse 1.

Ved tilpasning og tilvenning, samt valg av dyne er vi tilgjengelige for spørsmål når det måtte være.

De forskjellige dynemodellene er:

  • Calm

Calm- dynen er sydd med 25 mm kuler i langsgående kanaler i dynen. Dynen gir den samme dype stimuli for den taktile og den proprioseptive sans som Flexible og Classic. Men Calm er det åpenbare valget for dem med autismespekterforstyrrelser, og for andre med søvnproblemer og psykisk og motorisk uro. Dynen er flatere og ligner mer på en vanlig dyne enn Flexible/ Classic.

Slik dynen er sydd, med kulene i kanaler- er dette med på å gi et dypt, men kontrollert stimuli til taktil- og proprioseptiv sans. Dette er dynen for dem som liker å pakke seg inn i tykke tepper, og der trykket mot muskler og ledd ikke skal føles uforutsigbart. Dessuten gir dynen minimalt med lyd, og er ypperlig for personer med lydsensitivitet.

Dynen er delbar i tre deler, og det gir den mange muligheter. Føles dynen fremmed for brukeren, kan den i starten deles opp og for eksempel brukes som kneteppe. Ved vask av dynen vasker man en og en del om gangen i vanlig vaskemaskin.

  • Flexible/ Classic

Dynen har tverrgående remser/ poser med 38 mm kuler i- og er beregnet på de som våkner lett, har sterk motorisk og psykisk uro og trenger hyppig og kraftig stimuli. Kulene i dynen gir dype trykk godt nede i sanseapparatet, og dette selv når brukeren er i ro slik at man får både en aktiv og passiv stimulering.  Ved lidelser der man har vansker med å kjenne sin egen kropp og dens grenser, er Flexible og Classic svært gode dyner.

Det sies at mennesker med blant annet ADHD og psykiske lidelser som sterk angst, depresjon og lignende har god nytte av denne dynen. Enkelte med neurologiske lidelser har også gitt tilbakemelding på at Flexible/ Classic er en god dyne. Med så store og bevegelige kuler, blir dynen ganske voluminøs. Det- samt at kulene gir en del lyd ved bevegelse, gjør at de som er lyd- og berøringssensitive kanskje bør prøve en annen modell av kuledynen.

Classic og Flexible er helt likt bygget opp, bortsett fra en ting: i Flexible- dynen kan man ta ut remsene med kuler i, og vaske remsene hver for seg i vanlig vaskemaskin. Classic må vaskes i industrimaskin, da dynen ikke kan deles. Classic har heller ingen «løse» deler som for eksempel glidelåser. Dermed er Classic fortsatt mye brukt innen psykisk helse.

  • Combi

Combi- dynen inneholder en kombinasjon av granulatperler i plast, og kuler på 38 mm. Denne dynen gir en litt annen trykkpåvirkning enn de andre dynene. Sansestimuleringen blir fordelt over en litt større overflate av kroppen, så mange gir tilbakemelding om at selv om dynen er lettere gir den allikevel svært god stimuli- og er fin for dem som er berøringssensitive.

Blandingen av kuler og granulat gir en form for lyddemping, og dynen minner mer om en vanlig dyne. Den er også litt lettere enn de andre variantene (6 kg). Den er i tillegg varmere, så man trenger i utgangspunktet ikke ekstra thermotrekk.  For å vaske den, tar man ut remser med kuler og granulat, akkurat som Flexible- dynen.

  • Polystyren

Innholdet i polystyrendynen er små polystyrenkuler, og ingen store kuler. Dette er dynen for dem som fryser lett, og ikke liker for tungt trykk mot kroppen. Vekten er lav, en 200 cm dyne veier 3,5 kilo og kan vaskes hel i vanlig vaskemaskin. Dynen er luftig, men varm og har vist seg velegnet for personer med spiseforstyrrelser. Dessuten viser den seg å ha en smertelindrende effekt ved for eksempel revmatiske lidelser.

  • Granulat:

Er dynen som er utviklet i tett samarbeid med Demenscentrum i Aarhus. Dynen inneholder små granulatperler i plast, og minner mest om en gammeldags tung dyne. Granulatdynen gir et litt annet trykk mot kroppen, men har samme gode stimulering både taktilt og proprioseptivt. Dynen har vist seg svært god til personer med demens da dynen ikke oppleves like fremmed som en vanlig kuledyne ville gjort.  Det er bevist ved anerkjent forskning at dynen er med på å dempe psykisk og motorisk uro hos personer med demenssykdom, og den har også en smertelindrende effekt ved blant annet revmatiske lidelser. Noen barn og unge med autismespekterforstyrrelser kan like denne dynen godt, da den ligger tett rundt kroppen og har en behagelig vekt. Dynen gir også lite lyd, slik at den ikke oppleves forstyrrende. Dynen kommer i bare en vekt: 5,5 kg. Kan vaskes i vanlig vaskemaskin.

Er dynene søkbare?

Dette er et spørsmål vi får ofte her i Amajo.

Kuledynen kan ikke søkes på hos Nav. Legespesialist ved noen helseforetak kan søke på kuledyne, det beste er å kontakte Behandlingshjelpemidler ved ditt helseforetak ved spørsmål om muligheter for å søke.

For spørsmål om dynene, kontakt oss og vi hjelper deg gjerne 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s