duft og aromaoljer

Dufter kjenner vi på hver dag, hele året og gjennom hele livet.

Vi kjenner lukten av blomster, gress, asfalt, dyr, mennesker, biler, parfyme- ja, nesten alt rundt oss har en egen lukt!

Luktimpulsene sendes direkte fra nesen og over i prefrontal cortex (pannelappen), og veien fra nesen og til pannelappen vår er veldig kort.

Videre sendes impulsene videre til vår eldste del av hjernen- det limbiske system, som er senteret for hukommelse og følelser. Luktesansen er en svært vekkende og dominerende sans, og man kan nesten ikke la være å legge merke til forskjellige lukter når sansereseptorene fungerer noenlunde normalt.

Luktesansen er en primitiv og «gammel» sans, den er den første sansen vi gjenkjenner forskjellige ting og situasjoner ved hjelp av. Vi reagerer for eksempel helt automatisk ved lukten av røyk, er det et bål som brennes- eller er det en større brann et sted?

Vi venner oss til lukt etter hvert som vi mottar impulsene fra lukten kontinuerlig. Er vi i et rom som lukter sterkt av for eksempel mat, vil vi etter en stund ikke merke det lenger, da sansecellene blir mettet.

Når luktesansen reduseres eller forsvinner:

Sykdom eller skade kan påvirke luktesansen sterkt. Normale aldersforandringer vil også påvirke luktesansen vår, og i sin alminnelighet vil luktesansen reduseres med alderen.

Nyere forskning viser også til at en manglende evne til å gjenkjenne lukt kan også være et tidlig symptom på Alzheimers sykdom. Man kan faktisk benytte seg av luktetester for å skille mellom friske mennesker og mennesker med Alzheimers

Luktesansen kobler seg tett sammen med smakssansen, og hvis man er tett i nesen eller har redusert luktesans av andre årsaker vil maten automatisk smake mindre. Noe som igjen kan gjenspeile seg i utfordringer med å spise og videre nedsatt ernæringsstatus.

Tap av luktesansen har med andre ord en stor betydning på flere områder.

Lukt, følelser og minner:

Gjennom hele livet spiller duft en stor rolle, også for oss mennesker. Duft vekker minner og assosiasjoner og appellerer og påvirker våre følelser både på godt og vondt. Man kan si at duftopplevelser lever videre i underbevisstheten vår og er en del av hukommelsen vår.

Dermed blir duft et viktig bidrag til målrettet sansestimulering.

Allikevel bør man være litt varsom med bruk av duft, og tenke personlige preferanser. Det er viktig å kartlegge om det kan være noen dufter man bør unngå, spesielt for mennesker med demenssykdom eller psykiske lidelser.

Mange bruker aromaoljer og diffuser i sanserommet, og det er en utmerket måte å vekke minner på. Duften av skog eller sjø kan bidra til gode minner for mange, det samme med lavendel og eucalyptus for eksempel.  

Allikevel bør man være oppmerksom på at dufter også like gjerne kan vekke til live negative minner hos de som har vært utsatt for traumatiske opplevelser tidligere i livet.

Noen velger bort diffuseren, og heller har noen dråper aromaolje på en klut som man tar med seg inn i rommet når rommet skal brukes. Dermed unngår man i større grad at lukten «henger igjen» i rommet etter bruk. Dette kan være nyttig å tenke over hvis noen personer også reagerer allergisk på dufter.

Noen vanlige aromaoljer:

-Eucalyptus

-Geranium

-Lavendel

-Appelsin/orange

– Ylang Ylang

Våre kurs:

Gjennom våre kurs vil du få vite mer om sansene, sansenes betydning og hva tilrettelagt sansestimulering gjøre for å bidra til en bedret hverdag for mange mennesker. Kontakt oss hvis du har spørsmål om kursene våre, eller har andre spørsmål om våre produkter. Vi hjelper deg gjerne 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s