NYHET: CRDL- en supert musikk og kommunikasjonsverktøy

Liv Beate Stenberg, hjelpemiddelkonsulent

Vi har den store gleden her i Amajo å lansere vår siste og største nyhet: CRDL!

CRDL er en liten omskriving for «cradle»- vugge, og er en form for ‘varm’ velferdsteknologi som også innebærer stimuli av vår taktilsans.

Instrumentet kan bli brukt til å stimulere til kontakt eller gjenopprette kommunikasjon for mennesker med ulike kommunikasjonsvansker og av ulik art eller årsak. CRDL er velegnet for personer i alle aldersgrupper.   

CRDL er utviklet i Nederland, primært tenkt til bruk innen eldreomsorgen. Men instrumentet passer alle aldersgrupper. Tanken bak er å stimulere til kommunikasjon, selv der språket mangler.

Instrumentet lager musikk ved berøring. Og ikke bare ved berøring av selve boksen- men man må faktisk berøre hverandre for å lage ulike lyder eller musikk.

Vuggen gjør det mulig å nå hverandre uten ord! Ved hjelp av lyder og musikk vekker instrumentet gode minner til live, språket stimuleres og uro forebygges. Samtidig frigjøres vårt lykke- eller velværehormon, Oxytocin ved god berøring av andre deltageres hender, samt å berøre den lune teksturen av tre som vuggen har. CRDL er utviklet nettopp for å kunne kombinere velværefølelse fra berøring med gode minner fra musikk eller lyder, og dermed kan den bidra til økt livskvalitet.

Det å komme i kontakt med, eller ha en samtale med mennesker med demens, afasi, autisme eller andre utfordringer kan noen ganger oppleves vanskelig. Vi kan alle kjenne på en stor følelse av savn når språket er begrenset eller forsvinner for en person vi er glad i. Ikke minst er det et stort savn for personen som selv har et begrenset språk.

CRDL kan hjelpe for mange utfordringer. Denne lille vuggen av tre er vakker å se på, og kommer i to utførelser; valnøtt og ask. Vuggen oversetter berøring til lyder eller musikk, og alt fra to til flere deltagere kan være med på å dele denne opplevelsen. Det eneste man trenger er våre hender, og at de holdes i en ubrutt kjede. Så er CRDL klar til bruk, for å skape en minneverdig og positiv hverdag sammen med våre kjære.

Ulik berøring gir ulik lyd eller musikk. Man kan prikke fingrene mot huden på den andre deltageren, holde hender, stryke over huden, kile lett på huden eller gi lett massasje. Alle former for berøring vil gi en ny lyd.

For optimal bruk bør CRDL stå lett tilgjengelig for brukerne, og gjerne implementeres i de daglige rutiner i hjemmet eller enheten. Prøv å ikke kontrollere hvordan opplevelsen skal bli- still med et åpent sinn. Vær oppmerksom på hvordan brukerne reagerer på opplevelsen og lydene, men korriger minst mulig. Bruk av CRDL er ment å være en spontan og positiv opplevelse med mye glede.

Kombiner gjerne bruk av CRDL med å sitte i en Sensit kulestol (PS: visste du at Sensit er et godkjent hjelpemiddel?) eller en HabiCave sansehule, og man sikrer god sensorisk stimuli på flere sanseområder.

Eller hvorfor ikke en Trone gyngestol? Alle møblene finner du i nettbutikken vår, og sanseopplevelsen kan dermed bli så godt som perfekt 😊

Hos Amajo har vi nå flere muligheter for anskaffelser av sensoriske hjelpemidler. For enheter og institusjoner er det åpnet for leasing.  Kontakt oss gjerne ved spørsmål.

Vil du lære mer om sansestimulering og sensoriske hjelpemidler? Sjekk ut våre kurs! Alle kursene er oppdatert med det siste innen anerkjent forskning, og fra 2023 er det mulighet for å bestille fagdager for personalgrupper. Håper vi sees 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s