Bruk av kuleprodukter innen psykisk helse

Liv Beate Stenberg, hjelpemiddelkonsulent og sykepleier

Sanserom har gjerne vært kjennetegnet og dominert av en del farge- og lyseffekter, musikk eller lyd, og store og små gjenstander for stimulering av følesansen.

Men veldig få av de ovennevnte produktene stimulerer den viktigste sansen vi har- proprioseptiv sans, eller muskel- leddsansen vår. Kuleproduktene stimulerer denne sansen, og det på en riktig god måte. Vi føler oss tryggere, mer samlet og rolige i oss selv når proprioseptiv sans blir stimulert, men denne typen sansestimuli er også helt grunnleggende for oss for å leve- og å kunne samhandle med andre mennesker og våre omgivelser.

Med økt kunnskap og utstrakt forskning ser vi nå at de «kule» visuelle og taktile effektene som tidligere har vært kjent, gjerne får økt terapeutisk effekt sammen med bruk av kuleproduktene. Det er heller ingen ulempe at enkelte av kuleproduktene også er søkbare, både hos Nav og noen enheter for Behandlingshjelpemidler.

I vårt kjære naboland Danmark er det utstrakt bruk av kuleprodukter. Og spesielt innenfor psykisk helse- noe vi her i Norge dessverre har hengt litt etter med. Men ved å vise dere noen av tilbakemeldingene vi har fått på bruk av kuleproduktene innenfor dette fagområdet, håper vi at flere med tiden ser nytten av å bruke disse.

Se bare her:

23 år gammel kvinne med depresjon

«Før jeg begynte å bruke Protac Kuledyne® opplevde jeg mye stress og nervøsitet, samt var plaget med depresjon. Jeg hørte om kuledyner og tenkte at jeg burde prøve det. Først merket jeg ingen stor forskjell, men etter to uker begynte det å føles annerledes. Jeg fikk en merkbart dypere søvn, og klarte å slappe mer av i sengen. Dynen er veldig tung, og ga meg en følelse av trygghet når jeg lå under den. I løpet av dagen kunne jeg også kjenne endringer. Jeg ble kvikkere, tålte mer motstand og belastning, ble mer glad og fremfor alt: depresjonen forsvant. Så for meg har kuledynen fungert helt supert!»

18 år gammel mann med psykoser

«Jeg har hatt psykisk lidelse i ca. 9 år, og for ¾ år siden fikk jeg en Classic kuledyne. Hverdagen min er preget av oppturer og nedturer, angst, psykose og ubalanse. Etter at jeg begynte med kuledynen om natten har jeg opplevd større psykisk trygghet. Dynen gjør at jeg føler meg samlet, og føler meg varm innvendig. Jeg føler ikke lenger at jeg er ‘flytende’, og psykosene er nesten borte. Jeg har dynen på hele natten, bortsett fra om sommeren. Jeg har også funnet ut at det å ta en middagslur under den er lurt når jeg ikke har det så bra med meg selv. Et godt tips er hvis man trenger trygghet selv om det er varmt, kan man legge en kulepute i begynnelsen og heller etter hvert bytte til en tynnere dyne. Fordelen med Classic- dynen på enheter innenfor psykisk helse, er at man ikke kan åpne eller dele dynen».

Kuledyne® – hjelp til selvhjelp på enheter for psykisk helse

«Vi bruker Kuledyne® nesten daglig i vår avdeling. Pasientene opplever at de kan merke seg selv og egen kropp bedre, de blir mindre engstelige eller aggressive, og de føler seg tryggere. Bruk av kuleprodukter bidrar også til redusert bruk av beroligende medisin og vi kan begrense bruk av tvang. Vi opplever at kuleproduktene hindrer og begrenser aggressiv og destruktiv atferd. Mange pasienter spør selv etter kuleproduktene, og benytter dem som ‘hjelp til selvhjelp’».

En person med psykisk lidelse forteller om sitt behov for Kuledyne®

«Jeg har en psykisk lidelse. Jeg bruker kuledynen min hver natt og flere ganger om dagen, blant annet for å samle meg selv, mine tanker og mine sanser. Jeg klarer ikke alltid å følge tankene og sansene mine, og det skjer innimellom at jeg blir innlagt på institusjon. Det hender at jeg blir beltelagt der inne, men det er bare til jeg finner ro. Da sovner jeg gjerne, og jeg kommer raskt ut av belteleggingen igjen. Jeg bruker også dynen når jeg urolig, aggressiv eller utagerende. Da er det gjerne noen andre som gir meg beskjed om å bruke dynen, og dette fungerer hver gang. Jeg trenger ingen ny tilvenning fra gang til gang. Nå har jeg også fått en kulepute, som jeg kan sitte på. Den hjelper meg å sitte stille i situasjoner der det kreves. Puten kan også absolutt anbefales. Man kan si at man koser seg når man bruker kuleproduktene- akkurat slik man gjorde da man var barn. Allikevel er det ikke slik at man blir på dette stadiet. Tankene blir mer samlet, og man kan sitte stille og rolig og finne eller sanse deg selv. Deretter kan man gå videre».

Kuledyne® kan erstatte akuttmedisin

«Jeg er en 21 år gammel jente som har bipolar lidelse. Jeg ble aller først tilbudt kuledynen under et sykehusopphold og har brukt denne nesten hver dag siden det. Jeg føler meg rolig og trygg når jeg ligger under den. Tanker og stemmer oppleves fjernere og jeg klarer å slappe av. Jeg bruker ofte kuledynen i stedet for akuttmedisin av ulike slag».

Erfaringer fra psykisk helse – Kuledyne® som alternativ til medisin

«Vi skaffet oss Kuledyne® fordi flere av våre beboere hadde gode erfaringer med den fra andre avdelinger. Beboerne som har brukt dynen hos oss har i hovedsak brukt den om kvelden og på natten, når de har vært engstelige og urolige ved innsovning. De har godt av å bruke dynen rundt seg når de har hatt behov for avgrensing. Et par ganger har også dynen fungert som beskyttelse mot selvskadende handlinger- også dette med positive resultater. Kuledynen er et godt alternativ til beroligende midler og et virkelig godt selvhjelpsverktøy.

Pasienter på psykiatrisk avdeling

Ergoterapeuten ved en enhet for psykisk helse gir tilbakemelding på bruk av kulevesten hos pasienter innlagt ved avdelingen: «Pasientene på avdelingen har begynt å ta på seg kulevesten når de føler på uro eller skal stille til samtaler eller møter. En pasient uttaler at han føler seg mer våken, konsentrert og fokusert på nye oppgaver når han har kulevesten på».

Boenhet for ungdom med psykiske lidelser

«For oss som ansatte betyr SenSit® kulestol at vi kan ha gode samtaler med pasientene når de er ute i fellesmiljøet og sitter i stolen. Der finner de ro. Vi opplever at stolen er gjennkjennelig og trygg for pasientene og at de er komfortable med den. Stolen skaper mer ‘kos og hygge’ enn de andre av avdelingens møbler».

20 år gammel kvinne med psykiske problemer

Kvinnen har flere selvmordsforsøk bak seg og er innlagt på enhet for psykisk helse. Hun har i oppstarten blitt oppmuntret av personalet til å bruke kulestolen, men etter hvert har hun selv laget seg en strategi med å bruke den. Hun opplever ro i kroppen og mer kontroll over sine tanker, og hun har blitt bedre på å stå imot selvskadende atferd. Stolen har blitt satt på rommet hennes, slik at hun selv kan finne den når hun vil, oppnå følelse av velvære og få hvilt kroppen godt.

Kvinne med bipolar affektiv lidelse.

Terapeut på avdelingen sier: «Kvinnen bruker kulestolen på eget initiativ flere ganger om dagen, spesielt når hun trenger å roe seg ned og samle tankene. Hun beskriver at det hjelper henne med å finne ro i løpet av dagen uten å måtte gå og legge seg i sengen. Hun opplever at kombinasjonen mellom å bruke kuledynen om natten og kulestolen på dagen er helt optimal for henne. På avdelingen opplever man at stolen bidrar til å forebygge og begrense utagerende atferd, noe hun har strevd med mye tidligere. Det har også blitt observert ved avdelingen at hun bruker stol eller dyne før og etter møter og samtaler med behandlere. Ved tidligere innleggelser har hun innimellom blitt beltelagt, men  det har ikke vært nødvendig under denne innleggelsen».

Som dere ser, har kuleproduktene mange positive egenskaper. Og de hjelper mennesker i alle aldre. Har dere forresten fått med dere nyheten Sensack? Det er en sovepose med kuler i, og den er super for dem som trenger tett og god stimuli over hele kroppen 😊

Lurer dere på mer om hva kuleproduktene og de andre sansestimulerende produktene kan bidra med for økt psykisk velvære? Sjekk ut våre kurs! Nytt i 2023 er at personalgrupper kan bestille kurs spisset opp mot deres spsifikke brukergruppe. Kontakt oss ved spørsmål om smått og stort- vi hjelper dere gjerne 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s