Multisensorisk kontormiljø- hva vil det si?

Liv Beate Stenberg, hjelpemiddelkonsulent og sykepleier

Svært mange av oss jobber på kontor hver dag. Kontorarbeidet innebærer ofte forstyrrelser når andre snakker i telefonen eller med hverandre (spesielt i åpne kontorlandskap), og mye stillesitting foran skjerm. Mange strever med rygg-, arm- og nakkeproblemer på grunn av statisk arbeidsstilling, men også ensidige inntrykk fra skjermen kan gi utfordringer med syn, og resultatet kan være mindre energi og smerteproblematikk etter en dag på kontoret.

Det er mulig å tilrettelegge for alle med ordinære og velkjente kontorelementer, men hvorfor skal kontoret ditt se ut som alle andre sitt? Hvorfor kan ikke kontoret være både morsomt, inspirerende og vakkert å se på?

Sensorisk tilrettelegging for alle:

Man trenger ikke ha en neurologisk utfordring eller en diagnose for å ha glede av sensorisk tilrettelegging. Å tenke sensorisk miljø er nyttig for alle, enten det gjelder lille Ole på 5 eller tante Helga på 85. Det gjelder alle mennesker, i alle aldersgrupper, hele dagen, hele livet- vi sanser til og med når vi sover.

Det «å sanse» er noe alle mennesker gjør ubevisst helt fra de blir født, men det å bevisst sanse tenker ikke så mange over.  Selv om begrepet er ukjent for mange av oss, er det vitenskapelig bevist at målrettet sansestimulering har mange positive og helsefremmende effekter. Det kan på mange måter sammenlignes litt med mindfullness, og det vil på sikt gi samme resultat: bedret kontakt med ditt indre jeg, ro, bedret respirasjon, avslapning, konsentrasjon og fokus.

Hva med farger?

Når det har vært snakk om sanserom og sensoriske miljøer, har det vært mest vanlig med hvite rom. Dette for å redusere forstyrrende inntrykk, ha et «blankt lerret», fremheve lyseffekter og for å bedre kunne holde på med sensorisk trening. Men hvis noen har traumer fra hvite korridorer fra sykehus, har dårlige erfaringer fra tannlegebesøk eller lignende, hva med dem? Det er ikke alltid traumene synes utenpå, og det kan gjelde hvem som helst av dine ansatte eller kollegaer. De som trenger terapeutiske miljøer, eller oppkvikkende miljøer, eller inspirerende miljøer for avveksling, men allikevel heller ikke har traumer- hva med dem?

I utgangspunktet sier vi at rommene ikke nødvendigvis må være hvite, fargesett gjerne- og tenk nøye over hvilken farge du bruker i forhold til hensikten med rommet/ miljøet/ kontoret. Kanskje man skal ha ulikt sensorisk tema i flere kontor, der man kan rullere på hvem som bruker akkurat dette kontoret etter dagsform? Eller hvorfor ikke likegodt ha en innendørs sensorisk hage?

Farger gjør noe med oss, og er en stor del av vår sansing da synet og farger krever sin opplagte plass i sanseprosessen. Det vi oppfatter av miljøet rundt oss, bildene vi får når vi ser noe- er opprinnelig dannet av noen grunnfarger og hvitt. Resten er lys. Sammensetningen av lys og de fargene vi biologisk oppfatter, danner synsinntrykkene våre. Og ingen av oss oppfatter inntrykkene likt, og fargene kan oppfattes forskjellig mellom individer. Allikevel finnes noen felles prinsipper ved fargene som gir en generelt god eller dårlig følelse i oss alle. Rødt kan oppfattes varmt, behagelig, imøtekommende og kjærlighetsfullt – men man forbinder også fargen med vold, blod og død. Hvordan vi forholder oss til og reagerer på fargene baseres på personens egne preferanser, og det finnes ingen fasit. Vi hjelper dere gjerne ved valg av farger hvis dere tenker å lage et multisensorisk miljø.

Hvilke produkter kan vi i så fall da ha på et sensorisk kontor?

Så klart kan dere ha de vanlige kontormøblene, og tilføre elementer som aromadiffuser, friske blomster, bilder man er glad i og lignende. Andre alternativer er også tredemøller for kontor, ergometersykkel osv. Men det finnes også møbler som kan defineres som sensoriske hjelpemidler, og som kan gi kontorhverdagen en ekstra dimensjon. Se bare her:

HabiCave:

Er vår fantastiske sansehule- velegnet for både voksne og barn. Den finnes i fire forskjellige modeller, med eller uten gyngefunksjon. Trenger du et sted å gjemme deg bort fra støy og summende lyder, er HabiCave ypperlig for formålet. Sansehulen er nemlig akustikkdempende. Det er heller ingen ulempe at hulen er utrolig stilig å se på, med et innovativt design basert på japansk origamikunst. HabiCave passer like godt på kontoret som hjemme- og er helt super for tenåringer og voksne som har vokst fra sansehulene som er beregnet på små barn. Det går fint an å dele HabiCave’n med en annen person også.

SitSolution:

SitSolution er en terapiball som man også kan bruke som kontorstol. Ballen har ben som gjør at den står stødig mens den ikke er i bruk. Bena felles opp under ballen når du setter deg ned på den. SitSolution er med på å gi deg stillingsendring og en dynamisk arbeidsstilling, samt bedret blodsirkulasjon. Vår Sitsolution har dessuten et flott, avtakbart velurtrekk utenpå- noe som gjør at den både er ekstra behagelig å sitte på-men også ekstra behagelig å hvile øynene på.

Fiberoptisk stjernehimmel:

Fiberoptiske LED- lys i form av en «stjernehimmel» er med på å skape en stemning i rommet som vil gi deg en helt unik kontorhverdag! Stjernehimmelen vår er en takring i mørkt blått, delvis transparent stoff og den er lett i vekt. Takringen er enkel å montere, og blinker og skifter farge automatisk, akkurat som en ekte stjernehimmel. I et mindre kontor vil det holde med en takring, med diameter 121 cm. I et større rom vil det lønne seg med flere takringer for bedre effekt.

Interaktive løsninger:

Våre interaktive løsninger får du både som veggmonterte, takmonterte eller flyttbare elementer, og bare fantasien setter grenser for hva man skal velge. Det finnes store løsninger, med omfattende innhold- og det finnes enklere modeller med mer generelle programmer. Dette kan du velge helt selv. Skal man tenke ekstra mye på design og estetikk, får vi også inn interaktive løsninger etter hvert som ser ut som vakre taklamper, eller som et vindu med favorittutsikten din. Alt kan du finne i vår nettbutikk i løpet av våren ’23. Med en interaktiv løsning har man uendelige muligheter. Man kan finne programmer for ro og avslapning, for hjernetrim, lek og aktivitet. Og vi lover at disse løsningene er like morsomme og hensiktsmessige for voksne som for barn! Og hva med å ta medarbeidersamtalen eller kollegial teambuilding i et slikt rom?

Huske/hengekøye:

Hvorfor ikke lage deg et kontor med en hengekøye i? Drømme deg bort en stund, og jobbe i fred og ro i et møbel som setter deg i en avslappet stemning. Det å huske er god balansetrening og er en beroligende aktivitet for oss alle- samtidig som husking eller vuggende bevegelser krever lite anstrengelse. Stimulering av balansesansen vår kan virke både vekkende og dempende, alt kommer an på i hvilken retning vi husker eller vugger. Vugger man fra side til side eller snurrer, er dette en vekkende bevegelse- man blir mer oppkvikket. Vugger man frem og tilbake, er dette en beroligende bevegelse. Med en hengestol kan man gjøre begge deler, og velge selv hvilken stimuli man trenger der og da. Ønsker man beroligende effekt, kan man også ta av seg sko og sokker, og ha føttene i for eksempel kinetisk sand og ha på eksotisk og beroligende musikk, og få en liten følelse av ferie i løpet av arbeidsdagen også.

Musikkmøbler:

Møblene fås i mange varianter. Vil du ha en stol med musikk- og vibrasjon? Med eller uten gyngefunksjon– eller kanskje du likegodt vil gå for en avslappende seng med massasje? Er møblene for store, hva med en musikkpute– eller kanskje du vil lage din egen musikk? Vi har noe for alle ønsker! Det er kanskje ikke så enkelt å jobbe effektivt i en seng, men det kan være et pusterom for mange å legge seg nedpå for en liten pause i en ellers travel arbeidsdag.

Stolene våre kan man helt fint jobbe i 🙂 Vår foretrukne musikk er det som gjerne får oss i godt humør, og gir oss fornyet energi. Da har det ingenting å si om vi foretrekker danseband eller heavy metal. Og hvis personen på nabokontoret ikke deler din musikksmak- så gjør det ingenting, for møblene og putene er konstruert slik at de ikke skal være til unødig sjenanse for andre 😊

Sensit kulestol:

Her ser dere Sensit satt inn i et sanse-/ samtale-/ terapirom. Sensit er også kjent som «klemmestolen», og med sine tett omsluttende vinger med kuler i, gjør at vi føler oss avslappet og trygge. Vingene i fanget kan fint brukes som underlag for PC eller nettbrett. For ekstra komfort og stimuli av muskel- leddsansen, legger man gjerne til en puff. Stolen og puffen kan fås i 8 ulike farger, så man finner fort et møbel som passer inn hvor som helst. Kulene i stolen gir oss en form for dyp massasje godt nede i sanseapparatet vårt. Litt på sidelinjen kan vi også melde om at behandlere som lar pasientene sitte i Sensit under samtaler, også gjerne får bedre og mer oppriktige tilbakemeldinger under terapitimene. Slett ikke verst for et møbel som på mange måter ser ut som en ordinær saccosekk 🙂

Sammen med alle løsninger vi har valgt ut for dette innlegget, kan man legge til andre klassiske sanseromseffekter som lysende kule, frostrør, fiberoptiske tråder eller lignende for et enda mer sensorisk og eksklusivt preg. Eller hva med et boblerør i en innendørs hage? Det finnes utrolig mange muligheter for å gjøre kontoret mer inspirerende, beroligende eller oppkvikkende! 😊

Veiledning:

Dette var kun et lite utvalg av produktene vi har hos oss og som like gjerne kan brukes på et sensorisk kontor som et sanserom. Har du lyst til å «tenke litt utenfor boksen» og innrede deres kontorlokaler sensorisk og annerledes? Er du interiørarkitekt eller fargedesigner og ønsker tips fra oss på hvilke produkter dere kan bruke? Eller er du bare nysgjerrig på hva sensorisk stimuli egentlig gjør med oss og hvorfor dette er bra? Kontakt oss da vel- eller kom gjerne på kurs, vi hjelper deg gjerne i prosessen😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s