Hjelpemidler for blinde

Det finnes mange hjelpemidler som kan hjelpe svaksynte eller blindes hverdagen enklere.

Mobiltelefon eller nettbrett

De aller fleste mobiltelefoner og nettbrett har skjermleser (syntetisk tale), forstørrelse og mulighet for fargeinvertering uten ekstra programvare. Dette åpner for nye måter å holde kontakten og være sosial på; ung eller gammel, blind eller svaksynt.

Når man bruker smarttelefon og har nedsatt syn, bruker man ofte telefonen på en annen måte enn fullt seende personer. Bruker man for eksempel en skjermleser vil telefonen lese opp det brukeren trykker på, og man må bekrefte valget ved å dobbeltrykke. Dette kan være uvant og litt vanskelig i starten, både for de med nedsatt syn og for venner og familie som ønsker å hjelpe dem.

Som synshemmet har du krav på opplæring fra kommunen din. Ta kontakt til kommunen eller NAV.

Eller gå inn og sjekk smartja.no for mer info om skjermleser for både android og iOS.

Leker

Leker du velger for barn bør være i deres interesse. Det er viktig å kjøpe en leke som ikke bare er morsom å tilbringe tid med, men som vil utvikle nødvendige livsferdigheter og evner.

Pedagogiske leker for blinde barn bør være forskjellige i tekstur, størrelse, vekt og ha andre forskjeller i taktile opplevelser. Vel, hvis lekene har mange knapper, hull, gir, rotasjonsmekanismer. Dette lar barnet lære å vurdere typen objekt gjennom sin forskning. Forskjellen i tekstur, for eksempel grove, fluffy, glidende og glatte overflater, lar barnet sammenligne egenskapene til objekter og skille dem bare ved berøring uten å bruke visuelle bilder. Dette er en svært viktig ferdighet for blinde barn. Jo flere forskjellige følelser du gir barnet ved hjelp av leker, jo mer vil han ha muligheten til raskt og riktig å bestemme miljøet i fremtiden.

Her er det noen av dem.

Taktil domino

Store domino-brikker med ulike mønstre som kan kjennes på.

Talende Fotoalbum

20 siders fotoalbum. 10 sekunders innspillingstid pr bilde.

Sili-sirkler sensorisk lek

Dette settet består av 10 teksturerte plater laget av myk silikon – 5 store til å trå på og 5 matchande små. Hvert par passer sammen i både struktur og farge, til sortering og taktil opplevelse. Fine til trening av balanse, med taktil forsterking.

Tactillos 1

Dette settet består av 10 teksturerte plater laget av myk silikon – 5 store til å trå på og 5 matchande små. Hvert par passer sammen i både struktur og farge, til sortering og taktil opplevelse. Fine til trening av balanse, med taktil forsterking.

Tactillos 2

Dette settet består av 10 teksturerte plater laget av myk silikon – 5 store til å trå på og 5 matchande små. Hvert par passer sammen i både struktur og farge, til sortering og taktil opplevelse. Fine til trening av balanse, med taktil forsterking.

Herme-ape

Denne ape sier alltid ‘Hei’ når du slår på ham, han er veldig høflig.

Aktivert via en lett bevegelsessensor, snakk med ham i opptil seks sekunder, og han vil gjenta det du sier tilbake i den morsomme stemmen hans.

Han stenger av etter to minutters stillhet og våkner når han blir aktivert igjen av lys eller bevegelse.

Han snakker hvilket språk som helst(!) Og er alltid klar til å gå i endeløs repeterende dialog, og er enig med alt du sier!

Taktilt matchebrett

Identifiser og samsvare de 12 taktile hardtre matchebrett. Kan brukes som et spill eller for sensorisk stimulans.

Erteposer med ulik lyd

Et sett med tre erteposer. Hver erteposer er laget av forskjellige myke silkeaktige stoffer. Hver erteposer lager en annen lyd.

Taktil pose

Sett med 20 taktile puter (8×8 cm) som kan pares sammen (10 forskjellig teksturer). De kan brukes som et fantastisk materiale til å kjenne på og utforske. Putene er firkanta, har forskjellig fyll og ulik struktur utvendig. De føles ru, ujevne, myke, lodne, klumpete, rillete, grove, glatte og smidige. Settet kommer i en bomullspose.

Taktile votter

8 votter med forskjellig tekstur og farge. Med to sett kan man matche par.

Kurv med snorer og perler

I denne mangfoldige kombinasjonen av kjent og nye, myke og faste, lange og korte former, materialer og figurer.
Med dette settet blir mange sanser stimulert. Motoriske ferdigheter blir utfordret og ivaretatt.

Tråder kan knyttes, perler kan træs på snorer og farger kan kombineres.

Leketøy med lyd

Taikofon

Taikofon er en pute som vibrerer godt med musikken, dypere toner mest selvfølgelig. Den er også god å lytte til, i motsetning til de fleste møbler med musikkvibrasjoner, der man gjerne må ha ekstra høytalere. Den tar imot signaler fra din telefon eller nettbrett, via bluetooth, og er dermed enkel å bruke og å ta med. Taikofon er utviklet av og for terapeuter i Finland,av eksperter innen vibrasjonsteknologi for telefoner. Den brukes til stimulering av funksjonshemmede barn og voksne. Brukeren kan lytte og kjenne vibrasjonene på egen kropp, får en forsterket opplevelse av lyden som kan gjøre det lettere å ta imot og forstå lydene, og som også gjør det lettere å roe seg med musikk og lyder. Finnes i turkis, grå, rød og caffe latte.

Kaleidosnurrer

Flerfargede tannhjul kan kobles sammen og snurres rundt for hånd.

Vi håper du har hatt nytte av å lese denne bloggen. Gå til nettsiden vår for mer hjelp eller snakk med en av våre vennlige konsulenter for mer informasjon og veiledning om valg av riktige hjelpemidler.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s