Demens og kuleprodukter

Mennesker med demens kan ha vanskligheter med å kjenne seg selv. Det kan medføre motorisk og psykisk uro, som kan kjennes igjen som rastløshet, angst, høylydt og utagerende adferd. Evnen til og orientere seg i tid og rom kan svekkes og døgnrytmen kan bli snudd på hodet, og det kan være stressfylt både for personen, de pårørende og pleiepersonalet.

En person med demens kan f.eks. ha vanskligheter ved lette berøringer, ha problemer med å motta hjelp til personlig hygiene, for mye og tett kontakt med andre mennesker kan føles vanskelig. I de situasjoner er det viktig å vurdere, som det er med alle mennesker, om det er nødvendig med en tydelig stimulering for at berøringen ikke skal være en ytterligere stressfaktor.

Aarhus Kommune lagde i 2018 et pilotprojekt med fokus på velferdsteknologi til personer med demens, og prosjektet dokumenterer den beroligende virkningen av Protacs produkter og understreker at sansestimulering kan skape velvære og trygghet gjennom dype trykk og avgrensing og på den måte forebygge og behandle utrygghet, angst og stress.

Prosjektet forteller også om mange små gledestunder hos personer, hvor det ellers var blitt vanskelig å finne igjen den gamle personligheten. Prosjektet viser også at de sansestimulerende hjelpemidlene har en positiv innflytelse på pleiepersonalets arbeidsmiljø, så det blir mer trygt for personalet å være på jobb.

I løpet av prosjektet ble fysisk og psykisk uro dempet med 60% og generelt ble søvnforstyrrelser og velvære forbedret.

Videre kan du lese om noen positive tilfeller under prosjektet:

Dement eldre mann med økende angst og derav aggressiv adferd.

En eldre mann protesterer mot forflytnings, pleie- og badesituasjoner, og personalet opplever forflytninger og bad som overgrep på ham. Mannen aksepterer og liker Protac kuledyne Flexible fra første natt, og protesterer da nattevakten ved en feil skifter til hans vanlige dyne. Etter 2-3 uker er personalets kommentarer, at mannen er et helt annet menneske. Forflytning og bad fører ikke lenger til aggressiv adferd. Han begynner å synge, kikke i aviser og etter 2 måneder reiser han seg flere ganger fra rullestolen sin og går, noe han ikke har gjort på veldig lenge.

Mann med demens på pleiehjem med utagerende adferd.

Mannen har tidligere spesielt på morgenen, vært utagerende, og det måtte 2 pleiere til for å vaske han, en til å vaske og en for å holde hendene hans. Han fikk tidligere beroligende medisin før morgenstellet. Om natten sto han ofte opp av sengen og hadde vanskligheter med å finne ro igjen. Om dagen var han også veldig urolig og klarte ikke finne roen. Mannen prøver Protac kuledyne Kombi – den introduseres i rolig tempo. De første to dagene i rullestolen, hvor han får den over bena. Mannen tar av dynen selv, når han synes det er nok. Så brukes dynen også til middagssøvnen, først over bena, og senere legges dynen helt over ham. Det går veldig bra, og mannen begynner nå og bruke den om natten også. Søvnen blir bedre og han våkner kun en enkelt gang i stedet for 5-10 ganger. Han er nå helt rolig om morgenen til morgenstellet og han trenger ikke lenger beroligende medisin.

Kvinne på 70 år med Lewy Body demens 

Kvinnelig rullestolbruker som trenger full hjelp og støtte til alle daglige gjøremål. Har parkinsonlignende bevegelsesforstyrrelser, svingende oppmerksomhet og hallusinasjoner. Hun kan ved psykisk uro rope høyt med en vedvarende ensformig lyd. Kvinnen har brukt Protac KneedMe gjennom flere måneder i håp om å muliggjøre samvær og deltagelse i musikalsk aktivitet. Allerede første gang var det tydelig at kneteppet hadde god effekt. Hun ble mer nærværende i kontakten, konsentrert om musikken og de ensformige lydene hennes ble erstattet av å nynne med på sangene.

Eldre dame med demens

Kvinnen vil gjerne være ute og delta i sosialt samvær men har tendens til rastløshet og å bli overstimulerti felles aktiviteter. Da hun setter seg i Protac SenSit® Nature på terrassen sier hun, ”Ah – det var da deilig!”. Hun finner fram et blad og leser konsentrert. Etter 45 minutter reiser hun seg, går inn og er glad og tilfreds resten av dagen. Siden har hun selv satt seg i kulestolen gjentatte ganger med samme positive resultat.

Anbefalinger fra pleiehjemmet vedr. Protac Kuledynen® til beboere med demens

Pleiehjemmet opplever generelt, at Protac Kuledynen® med god effekt kan brukes til og berolige beboere med demens. En bobeboer med demens har ofte vanskligheter med å finne ro, og det kan komme til utrykk ved å endeløst vandre frem og tilbake, stå opp av sengen utallige ganger om natten, konstant kalle på personalet osv. Protac Kuledynen® hjelper den demente å kjenne sin egen kroppsavgrensing og hjelper dermed å gjenskape trygghet og ro. Ofte er det om natten, at beboere med demens har mye uro, og det er spesielt da at man ønsker og bruke kuledynen til å skape ro. Vi anbefaler kikevel at dynen introduseres om dagen, hvor beboeren antas og være mest frisk og påen for å prøve nye ting. Om dagen er det også mulighet for å observere hvordan den eldre reagerer, og å teste ut i kortere perioder. Periodene kan gradvis økes på bakgrunn av de erfaringer utprøvingen gjør. Det kan være en idé å introdusere kulledynen ved at la beboeren brkge den over skulderen eller knærne sittende i en stol, i det trykkpåvirkningen fra kulerne ikke oppleves så kraftigt i sittende som i liggende stilling. Når fornemmelsen fra kuledynen er velkjent fra timene om dagen, blir det lettere å bruke den om kvelden da overskuddet hos beboeren normalt ikke er like stort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s