Sjekk det kule sanserommet vi har laget!

Liv Beate Stenberg, sykepleier og hjelpemiddelkonsulent

Musikkvannseng med vibrasjon, kulemadrass, frostrør, kuledyner og stjernehimler

Vi i Amajo er heldige! Vi har så mange flotte kunder som gir oss tilliten til å være kreative, men vi får også benytte oss av vår kunnskap om sansestimulering og brukergrupper til å kunne lage de flotteste sanserom- og noen ganger også flerbruksrom. En av kundene våre holder til i Telemark, og vi har nylig vært der for montering og kurs. Her ser dere litt av resultatet!

Når vi får en forespørsel om sanserom eller multisensorisk miljø, vil vi gjerne stille dere noen spørsmål tilbake aller først. Dette kan for eksempel være: har dere et eget rom eller vil dere ha flyttbare elementer? Hva er formålet med rommet? Hvilke veggfarger? Brukergruppen, hvem er det? Får alle brukere nytte av rommet? Materialer i gulv, vegg og tak? Og ikke minst: har dere tegninger av rommet/ arealet dere skal benytte?

Det er mange andre spørsmål dere gjerne kan få også, og vi finner løsninger for ethvert budsjett. Etter å ha fått svar fra dere, starter vi gjerne med en manuell tegning av rommet. Som dere kan se er det relativt mye skriblerier og notater på råtegningene, dette tar vi ikke med selvsagt hvis dere ønsker en digital 3D-tegning😊

Prosessen har mange trinn, og underveis har vi kontakt med kundene våre. Forslagene kommer ikke bare fra vår side- men er også basert på kundenes behov og ideer. Det er ikke noe poeng for oss i å sette inn elementer kunden aldri vil få brukt.

Stort eller mindre budsjett- det er uansett mange penger man bruker på et sanserom, og det skal vi respektere. Kunden i eksemplet her har satset på et rikelig utvalg kuleprodukter, til bruk både på dag, kveld og natt. Her finner vi kulestoler, kulemadrass og kuledyner blant annet. Men det betyr ikke at det ikke også er lagt til andre og iøyenfallende ting!

De har vannseng, evighetstunnel og boblerør med fiberoptikk satt i store podier slik at podiene fungerer som sofa. Til og med bryterstyringen er vakker og iøynefallende- den ser nemlig ut som et bilde av ulike fjær.

Her er boblerør og fiberoptikk fortsatt frittstående. Podiene settes inn litt senere. Sensit kulestol med puff, og fjær-kontroll bryterstyring

Dette sanserommet ligger ved kysten, og er ment for barn og unge voksne. Når det kommer til farger og sammensetninger av elementer- har vi hatt dette i bakhodet hele veien. Fargebasen er stort sett i blå og grønne nyanser, og alt i rommet er satt opp med tanke på natur, hav og himmel.

Taktil tavle gummistøvler

Som dere ser av øverste bildet, er det lagt til hele tre stjernehimler i dette rommet. Dette rommet er stort! Men man trenger ikke så mange stjernehimler for å kunne få en super effekt av dem, alt kommer an på rommets størrelse. Kunden her har også valgt en vannseng og interaktiv projektor, for å kunne bringe naturen inn i rommet. Siden en del av brukerne kan ha epilepsi eller svimmelhet har vi ikke satt opp vanlig projektor med hjul og snurrende bilder.

Stemmestyrt evighetstunnel, frostrør og Mybase kulemadrass

Evighetstunnelen er bare kjempekul, og vi så at den her blir en stor suksess. Denne modellen er stemmestyrt, og den reagerer til og med på hvisking. Tunnelen reagerer også på berøring av speilpanelet i front, så dermed kan den også styres på flere måter.

Taktil tavle sky

Taktile tavler er også lagt til, dette er et sanserom som også skal brukes som aktivitetsrom. Av erfaring vet vi at mange kunder ønsker seg gjerne flere rom for flere formål, men det er ikke alltid slik at det reelle arealet for dette er til stede. I det siste har det blitt mer vanlig at vi setter opp et rom for flere formål, og ved litt avgrensing eller en form for skjerming kan en bidra til å få dekket flere behov.

Det som er viktig for oss er at vi kan sette opp en pakke for sansestimulering til hele kroppen, og at ikke hovedfokuset bare er på en sans. Det er dette vi mener med multisensorisk miljø. Og noen ganger må vi rett og slett være litt kreative- og det er det morsomste vi vet😊

Når vi reiser rundt og setter opp sanserom eller sensoriske miljøer i hele Norge, holder vi gjerne også et kurs på arbeidsplassen. Det som er viktig for oss her i Amajo er at personalet kan ta i bruk rommet overfor sine brukere så raskt som mulig- men vi vil gjerne at personalet også tester ut rommet selv.

Sansestimulering er nødvendig for noen- men bra for alle, og vi tenker at personalet også har godt av et lite pusterom i hverdagen. Denne investeringen skal holde lenge, og den best målbare effekten i begynnelsen er når vi selv merker hvordan de forksjellige produktene fungerer på vår egen kropp. Da er det også lettere å kunne sette seg inn i hvordan brukerne vil respondere på produktene når de etter hvert tar rommet i bruk.

Ønsker dere et sanserom på enheten der dere jobber? Er dere nysgjerrige på hva sansestimulering egentlig gjør med oss mennesker? Kontakt oss eller delta på et av våre kurs, vi som jobber i Amajo brenner for det vi gjør. Det er ingen spørsmål som er for små eller store, og vi hjelper dere uansett hva det måtte være. Vi finner en løsning som passer deres avdeling best, uansett utgangspunkt. Og: visste dere at det nå går an å lease produkter hos Amajo?

Håper vi hører fra dere😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s