Kuleprodukter innen eldreomsorgen

Liv Beate Stenberg, sykepleier og hjelpemiddelkonsulent

Et prosjekt fra Aarhus kommune har satt fokus på både trivsel blant brukere med demens og arbeidsglede blant personalet. Prosjektet testet blant annet effekten av en aktivitetspakke og en rolig-pakke, som vår leverandør av kuleprodukter deltok i med flere ulike beroligende og sansestimulerende hjelpemidler.

Sansestimulerende hjelpemidler med bevegelige kuler virker beroligende fordi kulenes bevegelser stimulerer følesansen og muskel-leddsansen med dype og dynamiske trykk mot kroppen. Den økte kroppsbevisstheten og bevisstheten på kroppens egne grenser gir ro til hode og kropp, og derfor opplever mange brukere av produktene færre angstsymptomer, mindre uro, bedre søvn og økt konsentrasjon.

Prosjektet dokumenterer den beroligende effekten av kuleproduktene hos brukere med demens og understreker at sansestimulering kan skape trivsel og trygghet gjennom dypt press og avgrensning og dermed forebygge og lindre utrygghet, angst og stress.

Prosjektet viser også at bruk av sansestimulerende hjelpemidler har en positiv innvirkning på pleiepersonalets arbeidsmiljø, slik at det blir tryggere og hyggeligere for personalet å være på jobb.

Resultater fra prosjektet:

• Samlet sett kan man se at hjelpemidlene i prosjektet reduserer fysisk og psykisk uro med 60 % – og generelt bidrar til mer trygghet, og mindre aggresjon og utagerende atferd.

• Rolighetspakken ga en total reduksjon på 23 % i motorisk og psykisk uro. Dette inkluderte bl.a. færre konflikter (40 % reduksjon), mindre utferdstrang (31 %) og økt ro om natten (33 %). Den forbedrede søvnrytmen ble vist ved lengre perioder med dyp søvn og at færre brukere sto opp om natten.

• Arbeidsmiljøet ble betydelig forbedret i perioden, og hjelpemidlene har generelt redusert risikoen for vold med 29 %. I tillegg har rapporteringer om trusler om vold gått ned med 40 % og antall rapporteringer om vold har gått ned med 40 %.

• Pleiepersonell foretrekker nye teknologier som skaper trygghet, og som er enkle og raske å bruke.

Ettermålinger viser: mer tid og god økonomi:

Et år etter prosjektet ble det foretatt en rekke oppfølgingsmålinger som først og fremst hadde et økonomisk perspektiv. Målingene viser at det i tillegg til trivsel og tid også er økonomisk positive resultater ved bruk av sansestimuleringshjelpemidler i demensomsorgen.

Prosjektet viser som nevnt at Rolighetspakken frigjør inntil 20 minutter ekstra personaltid per urolig bruker per dag. Det er viktig å presisere at målingen ikke hadde personalbesparelser i tankene, men fokuserte i stedet på å utnytte personalets tid best mulig. Noe som igjen resulterte at frigjort tid i stedet skulle brukes til mer omsorg og aktiviteter sammen med brukerne.

I tillegg er det gjort beregninger på selve investeringen og påfølgende overskudd fra investeringen. Den totale investeringen i Rolighetspakken utgjorde ca. 85.000 DKK, og dette beløpet var tjent inn igjen etter 10 måneder.

Færre trusler – større arbeidsglede

Fra de kvalitative data er det tydelig at hjelpemidler som skaper trygghet har førsteprioritet hos personalet. Hjelpemidlene skal være enkle i bruk, da tid og ressurser er en avgjørende faktor for bruk i hverdagen på sykehjem. Det er tydelig at hjelpemidlene virker, skaper ro og trygghet for brukerne og reduserer antallet konflikter mellom brukere og ansatte i hverdagen.

Det sier seg selv at mindre aggressiv atferd blant brukerne har en positiv effekt på deres trivsel, på stemningen på sykehjemmet og på de ansattes arbeidsglede. Nærmere bestemt gir implementeringen av Rolighetspakken 20 minutters personaltid per urolig bruker per dag, da aggresjon og mange avbrudd fra samhandlingen med brukerne tar mye av personalets tid. Det er tid som i stedet kan brukes på meningsfylte og hyggelige aktiviteter med brukere, omsorg, tilstedeværelse og positiv oppmerksomhet.

Aarhus-prosjektet brukte følgende produkter med tanke på teorien om å kunne hjelpe brukerne hele døgnet og kunne bidra til bedre søvn og til sansestimulerende pauser i løpet av dagen:

  Protac Kuledynen® Granulat

  Protac MyFit® – kulevest

Sitater fra pleiepersonell i forbindelse med testing av Protac Kuledynen® Granulat:

«Vi ser en varig effekt»

«Brukerne endret døgnrytmen med dynen og kunne delta i trening og aktiviteter»

I tillegg finnes det en rekke andre produkter som med fordel kan brukes til samme målgruppe:

Protac SenSit®

En sansestimulerende kulestol med «vinger» som omgir brukeren, gir trygghet og man slapper av i kroppen. Stolen kan for eksempel brukes i fellesrommene og gir mulighet for sosial deltakelse for alle. Den kan med fordel brukes sammen med Protac SenSit® Frame – et stativ til stolen, som blant annet gjør det lettere for brukere med nedsatt funksjonsevne å komme seg inn og ut av stolen.

Protac KneedMe®

Et kneteppe med sansestimulerende kuler, som er enkelt å bruke og med fordel kan benyttes for å gjøre ADL-aktiviteter og omsorgssituasjoner tryggere.

Protac SensOn®

En sansestimulerende nakkekrage som gjør at man slapper av i nakke, skuldre og bryst. Kragen er diskret av utseende og behagelig å ha på, og den kan redusere uro og angst og gi en bedre kroppsfølelse.

Protac SensCircle®

Formbar og sansestimulerende multipute med kuler inni. Puten kan bøyes og pakkes inn og gir utallige muligheter for aktivitet, hvile og ro.


Er du nysgjerrig på hvordan sansestimulerende hjelpemidler kan hjelpe deg i hverdagen? Kontakt oss da vel- vi hjelper deg gjerne 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s